Skal undersøke sammenhengen mellom bipolar lidelse og andre sykdommer

UiO er en av partnerne i EU-prosjektet BIPCOM. Forskerne i prosjektet skal undersøke risikofaktorer og forekomst av kroppslige sykdommer hos personer med bipolar lidelse. Målet er å finne bedre metoder for forebygging og behandling.

Bilde av en kliniker som prater med en pasient

I prosjektet skal forskerne blant annet utvikle et verktøy som klinikere kan bruke til å lage personlige behandlingsplaner for personer med bipolar lidelse som også har andre helseplager. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Bipolar lidelse er en psykisk lidelse med periodevise humørforstyrrelser. Den utgjør et alvorlig folkehelseproblem på grunn av høy forekomst, høy grad av sykelighet og at mange har tilleggsproblemer med somatiske sykdommer, slik som hjerte- og karsykdommer. 

– Disse tilleggssykdommene som personer med bipolar lidelse opplever, er en ekstra byrde og viktig å forebygge og behandle. Imidlertid varierer sykdomsbildet mye mellom personer som har bipolar lidelse, og de har ofte ulik grad av effekt av behandling, sier professor og senterleder ved NORMENT, Ole Andreassen.

– Det er derfor et stort behov for mer persontilpasset behandling og oppfølging av denne heterogene pasientgruppen, understreker han.

I EU-prosjektet «Medical comorbidities in bipolar disorder: Clinical validation of risk factors and biomarkers to improve prevention and treatment» (BIPCOM) skal Andreassen og kolleger studere samsykelighet hos personer med bipolar lidelse nærmere.

Prosjektet har totalt fått bevilget over 2 millioner euro gjennom nasjonale tildelinger i de ulike partnerlandene. Det er Norges forskningsråd som har tildelt midler til UiOs bidrag. 

Bedre helse og persontilpassede behandlingsplaner 

Målet med prosjektet er å få ny kunnskap som kan føre til at personer med bipolar lidelse får bedre helse og færre alvorlige komplikasjoner gjennom persontilpasset behandling. 

For å få til dette, skal forskerne i prosjektet undersøke hvor vanlige tilleggssykdommene er hos personer med bipolar lidelse. 

De skal også kartlegge årsaksfaktorer og hvordan helsen deres endrer seg over tid. 

Til dette skal de bruke nordiske biobanker og registre. Videre skal de snakke med personer med bipolar lidelse for å få mer innsikt i deres egne erfaringer. 

Videre skal forskerne undersøke 400 personer med bipolar lidelse for å studere hvem som utvikler somatiske sykdommer og kartlegge risikofaktorer for å forebygge mer effektivt for enkeltpersoner. 

Forskerne skal også utvikle et verktøy som klinikere kan bruke til å lage personlige behandlingsplaner for personer med bipolar lidelse for å hindre kroppslige helseproblemer. Dette skal forskerne gjøre i samarbeid med pasienter og deres familier. 

Vil finne bedre måter å forebygge hjerte- og karsykdom hos personer med bipolar lidelse 

UiO bidrar til prosjektet med et team som koordineres av postdoktor Linn Rødevand, og bistår med metoder for å analysere stordata fra biobanker og registre, samt klinisk kompetanse på samsykelighet mellom hjerte-kar sykdom og bipolar lidelse.  

Hjerte- og karsykdommer oppstår tidligere og behandles dårligere hos personer med bipolar lidelse, og dette bidrar til at de har betydelig kortere levetid. 

– Hjerte- og karsykdommer er mulig å forebygge, det har vi sett i den generelle befolkningen over de siste tiårene, sier postdoktor Linn Rødevand. 

– Men det har vært vanskelig å oppnå en tilsvarende forbedring hos personer med bipolar lidelse. Vi håper at dette prosjektet vil gi kunnskap som bidrar til mer effektiv forebygging for personer med bipolar lidelse, legger hun til.
 


Italia er koordinator for prosjektet. I tillegg til Norge kommer partnerne fra Tyskland, Sverige, Frankrike og Spania. 

Kontakt

Emneord: NORMENT, bipolar lidelse, Ole Andreassen Av Elin Martine Doeland
Publisert 22. juni 2023 16:35 - Sist endret 28. juni 2023 12:34