English version of this page

Vellykket samarbeid med Sør-Afrika

Institusjonell satsing på samarbeid med Sør-Afrika banet vei for nye studier på tuberkulose. Anne Margarita Dyrhol-Riise mener internasjonalt forskningssamarbeid er viktig og bør stimuleres.  

Bilde av Stellenbosch campus

Stellenbosch University har et sterkt og godt forskningsmiljø på tuberkulose, forteller professor Anne Margarita Dyrhol-Riise. Bildet viser deler av Stellenbosch campus. Foto: Stellenbosch University

Siden 2016 har professor Anne Margarita Dyrhol-Riise og forskere i gruppen som hun leder ved Infeksjonsavdelingen ved UiO og OUS samarbeidet med forskere ved Stellenbosch University i Sør-Afrika. 

I prosjektet har de sammenlignet data og prøver fra pasienter med tuberkulose i Norge og Sør-Afrika. 

Tidligere dekan ved Det medisinske fakultet, Frode Vartdal, mener at samarbeidet om tuberkuloseforskning har vært vellykket.

– Dyrhol-Riise har publisert ti vitenskapelige artikler sammen med sine kolleger i Stellenbosch. Det anser jeg å være meget bra, sier Vartdal. 

Internasjonalt samarbeid åpner verden på mange nivåer

Bilde av professor Anne Margarita Dyrhol-Riise
Professor Anne Margarita Dyrhol-Riise. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Dyrhol-Riise mener internasjonalt samarbeid om forskning er viktig og berikende.    

– Internasjonalt forskningssamarbeid er så ekstremt viktig, både for oss og for de der ute. Det er med på å åpne verden på mange nivåer, sier professoren og fortsetter:

– Det å reise ut og samarbeide med internasjonale miljøer er en stor berikelse for en forsker. Det er spesielt viktig for studenter og unge forskere som kan lære seg ny metodikk, knytte nettverk og generelt få en bedre forståelse for forskning på felles globale problemstillinger. 

– Vi må kunne bidra til forskning på sykdommer som er globale 

Tuberkulose er en infeksjonssykdom som forårsakes av tuberkelbakterien. Infeksjonen kan oppstå i ulike organer i kroppen, som i lungene, i hjernen, i lymfekjertlene og i skjelettet. 

Hvert år dør cirka 1,5 millioner mennesker av sykdommen, ifølge Verdens helseorganisasjon. Sør-Afrika er et av landene i verden som er hardest rammet. 

Også norske sykehus behandler pasienter med tuberkulose. 

– Vi har lite tuberkulose i Norge og du kan lure på hvorfor vi skal forske på det. Men vi har cirka 200 til 300 tilfeller i Norge årlig, hovedsakelig er det flyktninger og innvandrere som får tuberkulose. Så vi må kjenne til det, mener Dyrhol-Riise.

– Samtidig tenker jeg at vi med våre ressurser også må kunne bidra økonomisk og vitenskapelig til forskning på sykdommer som er globale og mer vanlig andre steder i verden der ressursene er mindre, understreker hun. 

Sammenlignet materiale fra Norge og Sør-Afrika 

En av de sørafrikanske forskerne, Bih Hycenta Chendi, fikk et stipend fra UiO som finansierte doktorgradsarbeidet hennes. Dyrhol-Riise mener at finansieringen har vært avgjørende for prosjektet. 

– Samarbeid kommer ofte i gang først når du får tilgjengelige ressurser og hender til å gjøre jobben, sier hun. 

Chendi var i forskergruppen ved UiO og OUS i en periode i 2019, og disputerte ved UiO høsten 2022.

– Hun sammenlignet blant annet diagnostiske metoder i Norge og Sør-Afrika og undersøkte om det var forskjeller hos pasientene basert på hvor i verden de kom fra, sier Dyrhol-Riise, som var en av veilederne hennes.

Prosjektet er et resultat av en institusjonell satsing 

Samarbeidsprosjektet med Stellenbosch University i Sør-Afrika er blant annet et resultat av en satsing ved UiO på samarbeid om forskning og studentutveksling med universiteter i BRICS-landene, det vil si Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Det forteller instituttleder ved Klinmed, Dag Kvale. I tillegg til Dyrhol-Riise var han en av forskerne fra Klinmed som dro til Sør-Afrika i 2016. Flere miljøer fra MED-fakultetet, som var interessert i å inngå samarbeid, reiste. 

To år tidligere hadde daværende dekan Frode Vartdal og kolleger vært på et første institusjonelt besøk. 

– Det at det var laget noen strukturer på institusjonsnivå, gjorde det litt enklere å inngå samarbeid. Det var enklere å komme ned dit så lenge fakultetet hadde vært der og sagt at «dette skal vi gjøre». Ellers blir det gjerne sånn at du samarbeider med de som du kjenner noen fra før, påpeker Dyrhol-Riise.

Opplever at forskere i forskjellige land er opptatt av mye av det samme 

Dyrhol-Riise er opptatt av at samarbeidet må ha betydning for stedet du samarbeider med og de pasientene du forsker på. 

– Min opplevelse er at når du treffer andre forskere, så er de opptatt av mye av det samme nesten uansett hvor du er i verden, sier professoren.

Hun forteller at partnerne ved Stellenbosch University har et sterkt og godt forskningsmiljø på tuberkulose som hun kjente til gjennom publikasjoner. 

– Likevel sliter også de med finansiering, sier Dyrhol-Riise. 

Mener internasjonalt samarbeid bør stimuleres etter pandemien 

Dyrhol-Riise mener at internasjonalt samarbeid om forskning bør stimuleres etter at tiltak under pandemien begrenset mulighetene for reising og samarbeid kraftig.  

– Alt stoppet litt opp under pandemien. Ikke minst ble Sør-Afrika nedstengt en lang periode. Vi klarte å opprettholde kontakten med Sør-Afrika gjennom digitale møter siden vi allerede hadde møttes fysisk og lagt planer før pandemien, forteller hun og legger til: 

– Chendi fikk likevel færre besøk til Norge enn planlagt. 

For å få til godt samarbeid er det viktig å møtes fysisk, ifølge professoren. 

– Det er derfor utrolig viktig å legge til rette for og løfte internasjonalt forskningssamarbeid generelt og særlig nå i post-covid sammenheng. Det er også veldig viktig at internasjonale studenter kan få komme til Norge, sier hun.  


Forskningsgruppen ved Stellenbosch University som Anne Margarita Dyrhol-Riise og kolleger samarbeider med heter Immunology Research Group. Dyrhol-Riise har tidligere samarbeidet med sørafrikanske forskere ved Sefako Makgatho Health Sciences University, tidligere kalt MEDUNSA, i Pretoria. 

I tillegg til Bih Hycenta Chendis doktorgrad, muliggjorde samarbeidet også deler av doktorgradsarbeidet til Marte Jørgensen. Hun fikk midler fra Helse Sør-Øst og hadde et to måneders opphold i forskergruppen ved Stellenbosch University. Hun disputerte ved UiO i 2021 og hadde Dyrhol-Riise som en av sine veiledere.

Kontakt

Les mer

Emneord: Internasjonalt samarbeid, Tuberkulose, Sør-Afrika, Anne Margarita Dyrhol-Riise Av Elin Martine Doeland
Publisert 25. jan. 2023 09:38 - Sist endret 8. feb. 2023 12:32