Ny biomarkørfasilitet åpnet på Ahus

Det nye analyseinstrumentet gir betydelig økt kapasitet for å analysere blodprøver. Det er gode nyheter for forskere på Ahus.

Bildet kan inneholde: produkt, smil, kunde, bildesign, engineering.

Professor Torbjørn Omland og administrerende direktør ved Ahus, Øystein Mæland, åpnet den nye biomarkørfasiliteten på Ahus. Foto: Sara Marie Bakkan

Ahus biomarkørfasilitet for kliniske forskningsstudier (ABF) ble opprettet høsten 2023 i samarbeid med K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører. Senteret ledes av professor Torbjørn Omland.

K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører søker svar på de store og uløste spørsmålene innen hjertemedisin. Forskerne leter etter stoffer i blodet, såkalte biomarkører, som kan gi informasjon om hvor alvorlig en hjertesykdom er, hvilken prognose pasienten har og hvilken effekt en behandling kan gi.

– Bruk av ny proteomikkteknologi gjør det mulig å analysere flere tusen biomarkører i en vanlig blodprøve. Dette kan gi ny innsikt i sykdomsmekanismer og kunnskap til nytte for utviklingen av nye behandlingsformer, fortalte Omland da senteret åpnet i 2022.

Åpnet ny biomarkørfasilitet

Den nye biomarkørfasiliteten ved Ahus ble offisielt åpnet i april 2024. K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører bidro til innkjøp av det nye instrumentet til analysehallen.

Det var professor Torbjørn Omland og administrerende direktør ved Ahus, Øystein Mæland, som klippet snoren.

– Ahus er en gullgruve for klinisk forskning, sa Omland og siktet til den store og varierte befolkningen i området rundt sykehuset.

Betydelig økt kapasitet for å analysere blodprøver

Med åpningen av Ahus biomarkørfasilitet har forskerne ved sykehuset fått et helt nytt analyseinstrument. Dette gir betydelig økt kapasitet for å analysere blodprøver.

Det er gode nyheter for forskere på Ahus.

Nå kan også forskere fra andre fagområder få svar på sine spørsmål ved hjelp av instrumentet, som er koblet på vår hel-automatiserte analysehall, sier Sara Marie E. Bakkan, koordinator for K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører.

Flere analyser kan gi bedre muligheter til forskning og dermed også bedre behandling for pasientene.

Med bedre kapasitet går det raskt unna. Det betyr at forskningsprøver kan analyseres fortrinnsvis på dagtid mandag til fredag, sier hun.

Kontakt

Les mer

Emneord: K.G.Jebsen-senter for hjertemarkører, Torbjørn Omland, Biomarkører
Publisert 3. mai 2024 15:54 - Sist endret 6. mai 2024 09:49