Tom Hemming Karlsen får ærespris innen leverforskning

Professoren får prisen for sine mange viktige bidrag til feltet og sin dedikasjon til forskning på leversykdommer.

Bildet kan inneholde: podium, talerstol, blå, mikrofon, offentlig adresse system.

– Æresprisen fra EASL er den høyeste utmerkelsen man kan få innen mitt fagfelt. Jeg ser det sånn at jeg mottok prisen på vegne av alle de ulike miljøene jeg hadde vært heldig å få jobbe med gjennom årene, sier prisvinner Tom Hemming Karlsen. Foto: European Association for the Study of the Liver

Det er the European Association for the Study of the Liver (EASL) som deler ut prisen.

EASL er en internasjonal organisasjon som skal fremme forskning og kunnskap om leversykdommer og fagfeltet hepatologi.

 – Det er veldig hyggelig. Æresprisen fra EASL er den høyeste utmerkelsen man kan få innen mitt fagfelt, sier Tom Hemming Karlsen, professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

– Aldri alene om å oppnå store mål

EASL beskriver årets pris og prisvinner slik: «Årets pris anerkjenner Dr. Karlsens enorme integritet, ærlighet og ekte omsorg for andre. Hans bidrag strekker seg utover forskning; hans generøsitet og engasjement har hatt en dyp innvirkning på hepatologifellesskapet.»

Til tross for at det er stas å motta æresprisen, er Karlsen noe nølende til å få individuell heder.

– Jeg synes slike individuelle priser alltid kommer med blandede følelser, fordi man aldri er alene om å oppnå store mål, sier han, og fortsetter:

– Jeg ser det sånn at jeg mottok prisen på vegne av alle de ulike miljøene jeg hadde vært heldig å få jobbe med gjennom årene, sier han.

Mange små biter utgjør en større mosaikk

Karlsen har forsket på leversykdommer i mer enn 20 år. Han forteller at man får et visst overblikk over fagfeltet etter så mange år.

– Med tiden ser man den større mosaikken som status i et fagfelt representerer, og bevegelsene i denne. Der alle de små bitene som vi som enkeltforskere til daglig jobber i, er like viktige, sier han.

– Så det er mange som står bak det vi har oppnådd, og jeg vil også gratulere alle mine samarbeidspartnere.

Bildet kan inneholde: dressbukse, bukse, smil, håndtrykk, slips.
Tom Hemming Karlsen får prisen av professor Massimo Pinzani fra EASL Governing Board (til venstre) og generalsekretær for EASL, professor Aleksander Krag. Foto: European Association for the Study of the Liver.

Leversykdom kan reverseres

Mange leversykdommer kan i dag både forebygges og behandles med gode medisiner.

– Vi kan nå skille mellom milde og alvorlige leversykdommer, slik at de pasientene som trenger at vi setter inn tiltak, får den behandlingen de skal ha, sier han.

Professoren forklarer at leversykdom kan reverseres hvis den oppdages i tidlig fase.

– Leveren har jo den fantastiske egenskapen at den vokser ut igjen og heler seg selv hvis ikke skadene blir for store, forteller han.

Fortsatt gleder han seg til å møte pasienter, som han gjør hver uke når han jobber klinisk.

– Det er fortsatt viktig for meg å jobbe med pasienter. Det er jeg heldig å få gjøre hver onsdag, og noe jeg gleder meg til, forteller han.

Norsk senter for primær skleroserende cholangitt

Karlsen leder Norsk Senter for PSC (NoPSC), som har blitt et verdensledende forskningssenter på den sjeldne, men alvorlige sykdommen primær skleroserende cholangitt.

EASL fremhever hvordan Karlsen, i sitt arbeid ved NoPSC, fortsetter å gjøre betydelige fremskritt innenfor både kunnskap om og behandling av leversykdommer.

Professoren trekker selv frem det gode samarbeidsklimaet og arbeidsmiljøet som preger forskningssenteret og fagmiljøet han er en del av.

– Jeg vil spesielt nevne det langsiktige arbeidet vi har fått mulighet til ved Norsk senter for PSC ved Klinmed og i den internasjonale PSC studiegruppen (IPSCSG), men også innen de større organisasjonene jeg har ledet, sier han.

Viktige verv i det internasjonale forskningsmiljøet

Karlsen er en anerkjent professor og hepatolog internasjonalt.

Han har hatt flere viktige internasjonale verv og har blant annet vært generalsekretær i EASL fra 2017 til 2019, ledet to Lancet-kommisjoner og andre store samarbeidskonstellasjoner innen fagfeltet.

– Det har vært et privilegium å få jobbe med vitenskap på et mer overordnet nivå i EASL som fagforening og Lancet-kommisjonene, sier han.

Som kommende president i BioMed Alliance, en organisasjon som representerer 36 ledende biomedisinske fagforeninger i Europa, fortsetter Karlsen organisasjonsarbeidet.

– Organisasjonen gjør viktig arbeid i henhold til standardisering og forenkling av forskningsrelaterte EU-regulativer, og rådgivning av EU-kommisjonen rundt forskningsfinansering, forteller professoren.

Karlsen er opptatt av at det internasjonale arbeidet han gjør skal komme fagmiljøene i klinikkene ved UiO og OUS, hvor han er forskningsleder, til gode.

– Jeg synes det er viktig å dele erfaringene fra det internasjonale forskningsarbeidet med kollegene mine i klinikken, som for øyeblikket heter Klinikk for transplantasjon, inflammasjonsmedisin ved UiO og Klinikk for kirurgi og spesialisert medisin ved OUS, forklarer han.

Stort å få dele øyeblikket med sønnen

Prisen ble delt ut på EASLs årlige kongress i Milano med over 8000 deltakere.

Å motta æresprisen var en spesiell opplevelse for professoren, ikke bare på grunn av de mange til stede, men også fordi han fikk dele opplevelsen med sønnen.

– Det er ganske spesielt og litt emosjonelt å få stående applaus fra flere tusen kongressdeltakere på denne måten. Og det å få ha min sønn oppe på scenen sammen med meg da, var nesten like viktig som prisen i seg selv, sier han stolt.

Karlsen forteller at han satte stor pris på at sønnen kunne være med til Milano.

– Som aktiv i vitenskapelige organisasjoner har jeg vært bortreist på en del møter og reiser opp igjennom. Det var fint å få vise ham hva disse møtene faktisk er for noe, sier han.

Bildet kan inneholde: dressbukse, bukse, slips, gest, erme.
– Det å få ha min sønn oppe på scenen sammen med meg da, var nesten like viktig som prisen i seg selv, sier Tom Hemming Karlsen stolt. Her avbildet på scenen sammen med sønnen Karl Jordal til høyre, og representanter fra EASL. Foto: European Association for the Study of the Liver.

– Stor betydning for forskningsfeltet og for pasientene

Instituttleder Dag Kvale sender sine gratulasjoner til Karlsen for denne prestisjetunge utmerkelsen.

– Tom Hemming Karlsens bidrag til leverforskning har fått stor betydning både for forskningsfeltet, og for diagnostikk og behandling av pasienter. Hans store engasjement for faget, pasientene og forskningsfellesskapet legges merke til både internasjonalt, nasjonalt og på klinikken hvor han er forskningsleder her på Klinmed, sier Kvale.

– Det at han har hatt flere store verv internasjonalt, deriblant ledelse av flere Lancet-kommisjoner, sier mye noe om hans omdømme og bidrag til feltet, sier instituttlederen.

Gjesteforelesning på Yale

Tidligere i år var Tom Hemming Karlsen også invitert til Yale University for å holde årets “Klatskin-Boyer lecture». Det er den viktigste forelesningen ved Yale innen hepatologi, og er oppkalt etter to fremragende leverforskere ved universitetet.

– Det var hyggelig å få holde årets “Klatskin-Boyer lecture” på Yale tidligere i år, sier han.

– Jeg ser det som et uttrykk for at det arbeidet vi gjør ved NoPSC legges merke til, ikke bare i Europa, men også i de amerikanske fagmiljøene, sier Karlsen.

Kontakt

Les mer

 

Emneord: Tom Hemming Karlsen, leverforskning, primær skleroserende cholangitt, nopsc Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 21. juni 2024 11:26 - Sist endret 21. juni 2024 15:13