Tuberkulose-vaksine i kampen mot SARS-CoV-2

Forskere har observert at ferske injeksjoner av BCG-vaksinen kan beskytte mot andre infeksjoner, inkludert virus. Dette blir nå testet ut som en behandling for COVID-19 i flere land. 

Gammel reklameplakat for BCG på fransk

Reklameplakat for BCG. Kilde: Wikimedia, Rathfelder / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

BCG-vaksinen består av levende bakterier som slekter på tuberkulose-bakterien, men er ikke farlige selv. Når disse blir injisert i kroppen vår setter det i gang en immunrespons, og kroppen starter å drepe bakteriene. Denne immunresponsen er først ganske generell, men blir deretter spesialisert til å bekjempe akkurat denne bakterien. 

Når vi blir eksponert for denne bakterien igjen (eller ekte tuberkulose), er immunforsvaret trent opp til å reagere kjapt og effektivt, og bakteriene blir drept før de får fotfeste: vi er immune. Vanligvis beskytter altså vaksiner relativt snevert, mot bare én type sykdom. 

Det som har blitt observert for BCG-vaksinen er at den første, generelle responsen er uvanlig langvarig, noen ganger opptil et år. Denne generelle responsen tar knekken på mange ulike fremmedlegemer, også virus. På denne måten kan en ny injeksjon av BCG-vaksinen få kroppen til å bekjempe SARS-CoV-2 før den får fotfeste i kroppen.

Det gjenstår å se hva som blir utfallet av de kliniske studiene som blir satt i gang i blant annet Nederland og Australia, men det blir spennende å følge. 

 

En viktig distinksjon er at dette kun er snakk om ferske injeksjoner av BCG, man kan ikke være beskyttet mot COVID-19 dersom det er mer enn et år siden BCG-vaksinering.

 

Kilde: https://www.sciencemag.org/news/2020/03/can-century-old-tb-vaccine-steel-immune-system-against-new-coronavirus#

Publisert 25. aug. 2020 11:40 - Sist endret 3. sep. 2020 15:00