English version of this page

Tre prosjekter ved NCMM tildeles forskningsmidler fra Kreftforeningen

Biswajyoti Sahu, Marieke Kuijjer og Anthony Mathelier tildeles forskningsmidler gjennom Kreftforeningens årlige hovedutlysning.

Tre portrettbilder av henholdsvis Biswajyoti Sahu, Marieke Kuijjer og Anthony Mathelier

Fra venstre til høyre: Biswajyoti Sahu, Marieke Kuijjer og Anthony Mathelier. Foto: Oda Hveem.

NCMM gratulerer gruppelederne Biswajyoti Sahu, Marieke Kuijjer og Anthony Mathelier med tildelingen av forskningsmidler fra Kreftforeningen. Kreftforeningen bevilger årlig midler til støtte for kreftforskning i Norge, og i år ble alle søknadene fra gruppeledere ved NCMM innvilget! 

Prosjektene ved NCMM er støttet gjennom ulike tematiske områder av Kreftforeningen. Mathelier's prosjekt er støttet gjennom Rosa Sløyfe, mens Sahu mottar midler fra kategorien frie kreftforskningsprosjekter. Marieke Kuijjers projekt er tildelt fra Krafttak mot kreft.

Felles for prosjektene til Sahu, Kuijjer og Mathelier, er at de gjennom banebrytende grunnforskning vil fremme vår forståelse av kreftutvikling og avdekke potensielle mål for fremtidige behandlinger.

Disseksjon av epigenetisk plastisitet som driver bukspyttkjertelkreft for presisjonsgenomikk

portrettbilde av en smilende Biswajyoti Sahu
Forskningsgruppeleder Biswajyoti Sahu. Foto: Oda Hveem.

Kreft karakteriseres av vevsspesifikke mutasjoner i velkjente kreftdrivende gener. Disse mutasjonene er imidlertid ikke tilstrekkelige for å omdanne normale celler til kreftceller.

Betennelse er en av de ikke-genetiske faktorene som er kjent for å gi økt risiko for kreft. Målet til Biswajyoti Sahu’s prosjekt er å forstå, på et molekylært nivå, hvordan betennelsessignaler samhandler med andre regulatoriske signalveier og onkogene mutasjoner for å drive utviklingen av kreft i bukspyttkjertelen.

Bukspyttkjertelkreft er en av de mest dødelige krefttypene, og har ofte svært dårlig prognose. En bedre forståelse av signalveiene som er aktive i bukspyttkjertelkreftceller vil bidra til å utvikle mer nøyaktige diagnostiske tester og mer effektive målrettede behandlinger i fremtiden.

Kreftforeningen støtter prosjektet med 8 mNOK.

Presisjonsnettverksmedisin for behandlingsstratifisering av metastaserende brystkreft

portrettbilde av en smilende Marieke Kuijjer
Forskningsgruppeleder Marieke Kuijjer. Foto: Oda Hveem.

Metastaserende brystkreft er en sammensatt sykdom. Hver enkelt metastatisk svulst har et unikt sett med genmutasjoner og et særegent mønster for hvordan disse genene fungerer i kreftcellen. Det har nylig blitt klart at forstyrrelser i interaksjoner mellom gener også er unike og kan drive tumorutvikling.

Marieke Kuijjer's prosjekt går ut på å utvikle avanserte beregningsverktøy som kan modellere nettverket av interaksjoner for individuelle kreftceller. Målet er å bruke disse verktøyene til å identifisere spesifikke tumorceller med forstyrrelser i deres nettverksinteraksjoner, som kan føre til utvikling av brystkreftmetastaser.

Dette kan hjelpe oss å forstå hvorfor enkelte pasienter har mer aggressiv metastatisk sykdom enn andre, og hvorfor så mange metastaser ikke reagerer på kreftbehandling. Gjennom dette prosjektet ønsker gruppen til Kuijjer å identifisere mulige nye behandlingsalternativer som spesifikt retter seg mot individuelle undergrupper av brystkreftmetastaser.

Kreftforeningen støtter prosjektet med 8 mNOK gjennom Krafttak mot kreft.

Karakterisering av transkripsjonsfaktorer som driver deregulering av genreguleringsprogrammet gjennom avvikende DNA-metyleringsmønstre i kreftceller

portrettbilde av en smilende Anthony Mathelier
Forskningsgruppeleder Anthony Mathelier. Foto: Oda Hveem.

Avvikende DNA-metylering, en type molekylær bryter, er et vanlig trekk ved mange krefttyper og er ofte en tidlig hendelse i svulstutvikling. En hypotese er at denne DNA-metyleringen styres av spesifikke transkripsjonsfaktorer (TFs), som modulerer genekspresjonshastigheter ved å binde seg til spesifikke TF-bindingsseter (TFBS).

Til tross for pågående forskningsinnsats, er vår nåværende forståelse av hovedregulatorene som driver denne prosessen på en kreftspesifikk måte, og dens effekt på genregulering som fremmer svulstvekst, fortsatt begrenset.

For å takle denne utfordringen går Anthony Mathelier's prosjekt ut på å utvikle en innovativ beregningsmodell kombinert med funksjonell validering. Målet er å belyse rekonfigurasjonen av genreguleringsnettverket drevet av unormale DNA-metyleringsmønstre, og potensielt fremheve nye biomarkører og terapeutiske mål.

Kreftforeningen støtter prosjektet med 7,5 mNOK gjennom midler fra Rosa Sløyfe.

Les mer

Av Nikoline L. Rasmussen
Publisert 13. nov. 2023 12:24 - Sist endret 13. nov. 2023 12:24