Nye risikogener for bipolar lidelse

En stor internasjonal studie med bidrag fra NORMENT har avdekket nye gener som gir økt risiko for å utvikle bipolar lidelse.

Bilde av senterleder Ole A. Andreassen.

Ole A. Andreassen. Foto: Kirsten Sjøwall

Bipolar lidelse har høy grad av arvelighet, men genene som gir økt sykdomsrisiko, er fremdeles i hovedsak ukjente. Forskere ved NORMENT deltar i et stort internasjonalt samarbeidsprosjekt om gener og bipolar lidelse, som nylig sammenlignet genvariantene hos mer enn 29.000 mennesker med bipolar lidelse og 160.000 friske individer.

Forskerne identifiserte 30 genvarianter som gir økt risiko for bipolar lidelse. Genvariantene kan knyttes til både immunforsvaret, stoffskiftet og nervesystemet, deriblant regulering av nervecellers signalstoffer og synapsenes funksjon. Synapsene kobler nervecellene sammen og sørger for overføring av informasjon mellom nerveceller.

Det var også en forskjell mellom bipolar lidelse type 1, som kjennetegnes av episoder med alvorlig mani, og bipolar lidelse type 2, der episodene med mani er mindre uttalte (hypomani). Bipolar 1 var mer genetisk beslektet med schizofreni, mens bipolar 2 i større grad overlappet genetisk med depresjon.  

Denne forskningen tyder også på at et stort antall genvarianter med liten effekt ligger bak arveligheten ved bipolar lidelse. Studien vil danne grunnlag for viktig forskning på bipolar lidelse i årene framover og gir på sikt håp om utvikling av mer effektive behandlingsformer.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Genetics. Senterleder ved NORMENT, Ole A. Andreassen var en av lederne av studien, og 13 andre forskere fra NORMENT og flere norske samarbeidspartnere bidro også.

Referanse

Stahl et al. Genome-wide association study identifies 30 loci associated with bipolar disorder. Nature Genetics. 2019 May;51(5):793-803.

Kontakt

Publisert 5. juni 2019 12:50 - Sist endret 5. juni 2019 12:50