Hva er sammenhengen mellom betennelser og alvorlige psykiske lidelser?

NORMENT inviterer til et webinar om immunsystemets rolle ved alvorlige psykiske lidelser. Hva er sammenhengen mellom betennelser i kroppen og psykiske symptomer? Og hvilken betydning kan dette ha for behandlingen av psykiske lidelser?

Bildet kan inneholde: smil, ansiktsuttrykk, produkt, menneskelig

Om arrangementet

Kroppens immunsystem er et svært komplekst system som beskytter oss mot virus, bakterier og andre trusler utenfra. Tidligere trodde man at immunsystemet og betennelser ikke hadde noe med hjernen å gjøre, men vi vet nå at det er en sammenheng. Ny forskning har også vist at mange personer med alvorlige psykiske lidelser har forhøyede nivåer av immunstoffer i blodet, og at genvarianter relatert til immunsystemet er knyttet til økt risiko for schizofreni og bipolar lidelse.   

På dette webinaret vil forskere ved NORMENT dele sin kunnskap om sammenhengen mellom immunsystemet, betennelser og alvorlige psykiske lidelser. Hvordan er immunsystemet knyttet til kliniske symptomer og kognitiv funksjon? På hvilken måte kan betennelsesdempende behandling hjelpe ved alvorlige psykiske lidelser? I tillegg vil brukerrepresentanter tilknyttet NORMENT dele sine erfaringer og refleksjoner rundt dette temaet. Det vil også åpnes for spørsmål fra publikum.

Opptak 

  • Det ble gjort opptak av arrangementet. Se opptaket her

Program

18:00 Velkommen og introduksjon til tema Maren Frogner Werner (møteleder)
18:10 Betennelser fra et brukerperspektiv Brukerrepresentanter tilknyttet NORMENT
18:20 Kliniske symptomer og immunsystemet Monica B. E. G. Ormerod
18:35 Kognitive funksjoner og immunsystemet Linn Sofie Sæther
18:50 Betennelsesdempende behandling Rune A. Kroken
19:05 Paneldiskusjon og spørsmål fra publikum Alle

Se også arrangement på Facebook.

Norsk senter for forskning på mentale lidelser

NORMENT er et Senter for fremragende forskning (SFF) ved Universitetet i Oslo. Vi har som overordnet mål å finne årsakene til at noen mennesker utvikler mentale lidelser som schizofreni og bipolar lidelse. På denne måten håper vi å bidra til tidligere oppdagelse og bedre forebygging og behandling av slike sykdommer. Gjennom tverrfaglig forskning kombinerer vi mange ulike metoder og fagområder. Vi kartlegger både genetiske, biologiske, psykologiske og miljømessige faktorer som kan være involvert ved psykiske lidelser.

Bildet kan inneholde: font, kunst, rektangel.

Arrangør

SFF NORMENT
Publisert 30. sep. 2022 15:13 - Sist endret 17. nov. 2022 13:15