Post doc Trine Vik Lagerberg

Rusmisbruk ved bipolar lidelse.

Trine Vik Lagerberg

Rusmisbruk er svært vanlig ved bipolar lidelse, - som kjennetegnes av perioder med depressivt og oppstemt stemningsleie. Ca. halvparten utvikler misbruk av ett eller flere rusmidler i løpet av livet, og i tillegg bruker mange mer rusmidler enn psykisk friske (Lagerberg et al., 2010a). Vår kunnskap om årsakene til dette, hvordan det påvirker sykdomsforløpet, og hvordan det kan forebygges er begrenset.
 

Årsaker

Det er flere hypoteser omkring denne overhyppigheten, bl.a. at rusmisbruk kan utløse bipolar lidelse, at rusmidler brukes til å «selvmedisinere» symptomer, eller at andre fellesfaktorer (f.eks. traumer, gener) forklarer sammenhengen. Både risikoen for å bli syk, og for å bli syk i yngre alder, ser ut til å øke ved bruk av cannabis. Vi har funnet at de som har hatt cannabismisbruk i snitt blir syke 4,5 år tidligere enn de som ikke har brukt cannabis, samt at jo mer omfattende cannabisbruken har vært, desto tidligere debuterer sykdommen (Lagerberg et al., 2014). Dette tyder på at cannabis kan bidra til å utløse lidelsen, trolig hos genetisk sårbare individer. En har imidlertid ikke utelukket at sammenhengen bedre kan forklares av at de samme genene som gir sårbarhet for bipolar lidelse gir økt risiko for cannabismisbruk.
 

Personer med bipolar lidelse og rusmisbruk ser også ut til å ha en del karakteristika som kan bidra til å forklare sammenhengen, som f.eks. traumeopplevelser og personlighetstrekk som impulsivitet. For tiden undersøker vi hvorvidt vansker med affektregulering er forbundet med rusmisbruk. Videre ser det ut til at rusmidler brukes som et forsøk på å dempe symptomer på depresjon og mani, og tilleggs-symptomer som angst og søvnvansker. I tråd med dette, har vi funnet at det å vente lenge på behandling for sin bipolare lidelse er forbundet med økt risiko for rusmisbruk (Lagerberg et al., 2010b).
 

Konsekvenser

Rusmisbruk ser ut til å ha en negativ effekt på den bipolare lidelsen, som f.eks. hyppigere sykdomsepisoder, høyere forekomst av suicidalitet og dårligere fungering. En vet imidlertid ikke hvilke rusmidler og hvilke nivåer av rusmiddelbruk som har skadepotensiale, noe vi også forsker på. Dette er viktig kunnskap for å utforme gode forebyggings- og behandlingstiltak.

Referanser


 

Publisert 24. okt. 2014 08:42 - Sist endret 20. nov. 2018 08:47