Stipendiat Beathe Haatveit

Eksekutiv fungering ved schizofreni spektrum lidelser.

MSc Beathe Haatveit

Mange pasienter med schizofreni har problemer med kognitive funksjoner som hukommelse, psykomotorisk tempo, oppmerksomhet og eksekutiv fungering.

Ved eksekutiv fungering refererer vi til høyere kontrollfunksjoner i hjernen som gjør at vi evner å tenke abstrakt, være fleksible, planlegge og løse problemer, samt holde på og manipulere informasjon over kort tid (såkalt arbeidsminne).

Alle disse funksjonene er nøkkelfunksjoner som vi trenger for å fungere i det daglige. De er også sterkt knyttet til grad av suksess mht. behandling og sykdomsutvikling hos pasienter med alvorlige psykiske lidelser.

Hvor godt en pasient fungerer eksekutivt er en god pekepinn på hvor godt denne personen vil klare å ta vare på seg selv, fungere sosialt og yrkesmessig etter en psykotisk episode. Vi vet eksempelvis at kun 10-20 % av pasienter med schizofreni er i arbeid.

Stabilitet og utvikling over tid

Eksekutive vansker er til stede allerede tidlig i sykdomsforløpet, og de kan knyttes til både strukturelle og funksjonelle endringer i hjernen. Med dette doktorgradsprosjektet ønsker vi å finne ut mer om hvordan eksekutive dysfunksjoner kommer til utrykk i tidlig sykdomsfase og hvordan de utvikler seg over tid. Videre vil vi se om det er mulig å trene opp disse funksjonene med strukturert kognitiv trening.

For å undersøke dette bruker vi flere nevropsykologiske tester som mål på eksekutiv fungering, i tillegg bruker vi funksjonell hjerneavbilding (fMRI) for å danne et så helhetlig bilde som mulig.

Så langt har vi besvart de to første problemstillingene i dette doktorgradsprosjektet. Vi vet nå at denne pasientgruppen har redusert funksjon på et bredt spekter nevropsykologiske tester sammenlignet med en frisk referansegruppe. Vi vet også at disse funksjonene er relativt stabile over tid.

Videre skal vi finne ut mer om hvordan hjerneaktivitet målt med fMRI er påvirket under eksekutiv problemløsning, for så å se om det er mulig å trene opp disse funksjonene. Vi ønsker å finne ut om vi kan spore forbedringer i eksekutiv funksjon etter kognitiv trening i hjernen målt med fMRI.
 

Fremtidige studier

  • Executive and working memory functions in schizophrenia spectrum disorders – an fMRI study. In process.
  • The effect of cognitive remediation on brain activation in early schizophrenia spectrum disorders – an fMRI study. In process.

Les mer

  • The validity of d prime as a working memory index: Results from the "Bergen n-back task" Beathe C. Haatveit, Kjetil Sundet, Kenneth Hugdahl, Torill Ueland, Ingrid Melle, Ole A.  Andreaasen. Journal of clinical and experimental neuropsychology; 32(8):871-80.
  • Stability of executive functions in first episode psychosis: One year follow up study. Beathe Haatveit, Anja Vaskinn, Kjetil S. Sundet, Jimmy Jensen, Ole A. Andreassen, Ingrid Melle, Torill Ueland. Submitted Psychiatry Research

 

Publisert 28. nov. 2014 11:26 - Sist endret 9. apr. 2015 13:18