English version of this page

Drøye 71 millioner til våre forskere fra Kreftforeningen

Ni av våre forskere har fått rundt 8 millioner hver fra Kreftforeningen i årets tildeling. 

Kreftforskere

Vi gratulerer våre ni fremragende kreftforskere som får støtte fra Kreftforeningen i årets store tildeling. Illustrasjon: UiO

Kreftforeningen deler i år ut 220 millioner kroner til 28 toppforskere, ni av disse forskerne er forskere ved Det medisinske fakultet. Alle pengene kommer fra det norske folk som kjøper rosa sløyfer, betaler medlemskontigenter, testamenterer og gir gaver.

Midlene fra Kreftforeningen er et uvurderlig bidrag til norsk kreftforskning.

– Vi er svært glade for at våre forskere har så stor gjennomslagskraft. Disse tildelingene bekrefter fakultetets solide posisjon innen dette forskningsfeltet. Vi gratulerer alle som har fått tildelinger, sier forskningsdekan Jan G. Bjålie.

I år har Kreftforeningen fokusert på også å kunne gi midler til litt yngre forskere. 

– De etablerte forskerne i Norge holder så skyhøyt nivå at selv de aller største talentene tradisjonelt sliter med å nå opp i konkurransen om midler. Nå gir vi denne gruppen et nødvendig løft, forklarte Ingrid Stenstadvold Ross ved dagens tildeling.

– En fornuftig pioritering fra Kreftforeningens side, som bekrefter inntrykket vi har av en handlekraftig og nytenkende organisasjon, kommenterer forskningdekanen. Les mer i kreftforeningens annonsering av årets tildeling

Prosjektene ved MED som har fått støtte

Mer kunnskap om kreft: Ny kunnskap gir nye muligheter. Vi skal finne flere svar på hvordan kreft oppstår og utvikler seg.

7 988 000 kroner til Marieke Lydia Kuijjer (NCMM)Kuijjer

Prosjekt: Presisjonsnettverksmedisin for behandlingsstratifisering av metastraserende brystkreft. 

– Oppsummert vil vårt foreslåtte prosjekt bidra til å finne mekanismer som driver hver enkelt brystkreftmetastase, og demonstrere potensialet til presisjonsnettverksmedisin ved metastatisk sykdom.
Se Marieke Lydia Kuijjers personpresentasjon
 

7 529 000 kroner til Anthony MathAnthony Mathelierelier (NCMM)

Prosjekt: Karakterisering av transkripsjonsfaktorer som driver deregulering av genreguleringsprogrammet gjennom avvikende DNA-metyleringsmønstre i kreftceller.
– Vår tilnærming vil belyse rekonfigurasjonen av genreguleringsnettverket drevet av unormale DNA-metyleringsmønstre, potensielt fremheve nye biomarkører og terapeutiske mål.
Se Anthony Matheliers personpresentasjon.
 

7 968 000 kroner til Aurelie Bellanger (IMB)Bellanger

Prosjekt: Undersøke rollen og prognostisk verdi av kjerne-lamin isoformer i brystkreft.
– I dette forskningsprosjektet vil vi identifisere alle familiemedlemmene til lamin og telle dem i brystkreftsvulster. Vi vil også bestemme hvilke som beskytter kjernen og identifisere hvilke som bidrar til ondartet brystkreft.
Se Aurelies Bellangers personpresentasjon.

8 millioner kroner til Biswajyoti Sahu (NCMM) Sahu

Prosjekt: Disseksjon av epigenetisk plastisitet som driver bukspyttkjertelkreft for presisjonsgenomikk.
– Betennelse er en av de ikke-genetiske faktorene som er kjent for å gi økt risiko for kreft. Formålet med dette prosjektet er å forstå, på et molekylært nivå, hvordan betennelsessignaler samhandler med andre regulatoriske signalveier og onkogene mutasjoner for å drive utviklingen av kreft i bukspyttkjertelen.
Se Biswajyoti Sahus personpresentasjon.

8 millioner kroner til Nicola Pietro Montaldo (Klinmed) 

Prosjekt: Telomerase Template Terminering. – Prosjektet ønsker å oversette sine oppdagelser til en terapeutisk anvendelse. Nylig har vi vist at mangel på enkelttrådet monofunksjonell uracil-DNA glykosylase 1 (SMUG1) fører til defekter i RNA-kvalitetskontroll, noe som påvirker stabiliteten til telomerase-RNA-komponenten, og gir telomer-dysfunksjon og celledød (upubliserte data).
Se Nicola Pietro Montaldos personpresentasjon.

8 millioner kroner til Harald Alfred Stenmark (Klinmed)

Prosjekt: Simafagi mot kreft. – Vi har holdepunkter for at simafagi (kommunikasjon mellom celler) er satt ut av spill i undergrupper av hyppige kreftformer som lungekreft og prostatakreft, og i dette prosjektet vil vi undersøke betydningen av simafagi i å hindre kreftutvikling. Vi vil også undersøke muligheten for å slå på simafagi i kreftceller slik at de mister sine ondartede egenskaper.
Se Harald Alfred Stenmarks personpresentasjon.

8 millioner kroner til Ragnhild Eskeland (IMB)

Prosjekt: EPICSARC: Epigenetisk kartlegging for meir målretta behandling av Blautvevsarkom. – Vårt fokus er å identifisere epigenetiske faktorar involvert i utvikling av liposarkom, og teste kjemiske og genetiske hemmere av desse faktorane i pasientceller. Mål på lang sikt er å betra behandlingstilbod for kvar einskild pasient.
Se Ragnhild Eskelands personpresentasjon.

 

8 millioner til Kay Oliver Schink (Can-Cell) 

Schink

Prosjekt: «Drikk eller kjør» – Regulering av celleinvasjon og metastase ved makropinocytose. – Vi vil undersøke hvorfor celler bestemmer seg for å migrere og danne metastaser. Er lave næringsstoffer en utløsende faktor for at celler går over til invasiv cellemigrasjon? Hvordan "føler celler" om de har nok næringsstoffer. Vi vil identifisere viktige proteiner som regulerer prosessen og undersøke hvordan de fungerer for å identifisere potensielle legemiddelmål.
Se Kay Oliver Schinks personpresentasjon.

 

Et bedre liv med og etter kreft: Kreft gjør livet vanskelig. Vi skal bli bedre til å behandle alle, og sikre et velfungerende kreftforløp.

8 millioner til Hanne Cathrine Lie (IMB)Bildet kan inneholde: halskjede, hår, kinn, smil, øyevipper.

Prosjekt: Psykososiale, kommunikative, etiske og juridiske aspekter ved testing for genetisk predisposisjon for kreft hos barn (PROTECT-CARE). – Testing genetiske predisposisjon for barnekreft tas i stadig større bruk i klinikk, men lite utforsket. Kunnskap om psykososiale, etiske og juridiske utfordringer ved slik testing er helt nødvendig for å kunne sikre gyldig samtykke og unngå økt belastning på familier i krise. 
Se Hanne Cathrine Lies personpresentasjon.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 14. nov. 2023 09:31 - Sist endret 24. nov. 2023 08:39