English version of this page

Et løft for mangfold, likestilling og inkludering ved MED

Fakultetets tiltaksplan for mangfold, likestilling og inkludering er på plass. Nå arrangerer LIM-utvalget ved fakultetet og Arbeidsgruppen om rasisme, diskriminering og helse ved Helsam et seminar for å diskutere veien videre. Kom på seminar og bidra med innspill til arbeidet.

portrettbildekollasj

Medlemmene i arbeidsgruppen om rasisme, diskriminering og helse ved Helsam inviterer til seminar sammen med Utvalget for likestilling, inkludering og mangfold ved MED. Fra venstre: Emma Lengle, Davina Kaur Patel, Carolina Borges Rau Steuernagel, Mohammed Almashhadani, Ammanda Hylland Spjeldnæs og Hanne Ochieng Lichtwarck. Foto: UiO. Bakgrunnsbilde fra colourbox.no

Tony Sandset leder Utvalget for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) ved MED.

LIM-utvalgets rolle er å være en pådriver for likestilling, inkludering- og mangfoldsarbeidet ved fakultetet. Før jul leverte LIM et forslag på tiltaksplan. Etter diskusjon og revidering ble Tiltaksplan for mangfold, likestilling og inkludering 2023 - 2026 ved MED godkjent av fakultetets ledergruppe i desember.

Antirasistisk seminar på Melahuset 6.februar

Første oppgave på agendaen for Sandset og resten av utvalget i år, er å arrangere en debatt om mangfold, likestilling og inkludering ved fakultetet. Denne oppgaven har de med hell delt ansvar for med Arbeidsgruppen om rasisme, diskriminering og helse ved Helsam.

Les programmet og meld deg på seminaret «Et antirasistisk medisinsk fakultet?»

Husk å melde deg på innen mandag 4.februar. Møtet starter klokken 16.30 og det blir servert mat. 

Engasjement og faglig perspektiv på et viktig tema

Arbeidsgruppen om rasisme, diskriminering og helse ved Helsam er et samarbeid mellom medisinstudenter, stipendiater og vitenskapelige ansatte ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse og Senter for bærekraft i helseutdanning (SHE). Deltakerne i grupppen er:

– Vi etablerte gruppen fordi vi opplever at det er en mangel på oppmerksomhet, forskning, undervisning og tiltak rettet mot både studenter og ansatte ved fakultetet om rasisme og diskriminering, forteller Davina Kaur Patel.

Dette er et av mange tema som Utvalget for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) ved fakultetet jobber med.

– Arbeidsgruppen ved Helsam har tatt et godt initiativ til å belyse en viktig del av LIM arbeid som da omhandler diskriminering og rasisme. Arbeidsgruppen har bred kompetanse på feltet, og sammen med LIM-utvalget har vi fått til det vi mener er en fin ramme for å snakke om et viktig aspekt av likestilling, inkludering og mangfoldsarbeid, sier utvalgsleder Tony Sandset.

Han er opptatt av at den faglige rammen for denne type arbeid er blitt stadig viktigere både innenfor akademia men også innenfor helsesektoren både i Norge og internasjonalt.

– Vi håper at vi fremover vil kunne arrangere seminar som tar opp forskjellige tema hvert år, for eksempel likestillingstematikk med tanke på kjønn, språkpolitikk og inkludering i akademia, samt andre dimensjoner av LIM-arbeid, fortsetter Tony Sandset.

Erfaringer fra utdanningsløpet er veiviser senere i karrieren

Davina Kaur Patel og de andre i arbeidsgruppen, er for det første opptatt av hvordan rasisme og diskriminering tas opp på fakultetet i de ulike studieprogrammene og i forskning, men også i forbindelse med arbeidsmiljø.

For det andre anerkjenner arbeidsgruppen at hvordan fakultetet som utdanningsinstitusjon jobber med rasisme og diskriminering har direkte konsekvenser for hvordan framtidige helsepersonell håndterer helseutfordringer knyttet til rasisme og diskriminering i helsevesenet.

Begeistret for den nye tiltaksplanen

– Det medisinske fakultets visjon er Fremragende kunnskap for fremtidens helse. Fremragende kunnskap for fremtidens helse skapes best i en organisasjon som er mangfoldig, likestilt og inkluderende, sier visedekan Eli Feiring.

– Det medisinske fakultet skal være en god studie- og arbeidsplass for alle. Vi skal tilby et miljø som fremmer åpen og kritisk diskusjon og refleksjon. Dette sikrer vi bare dersom vi arbeider aktivt for likestilling og inklusjon og sørger for at fakultetets studenter og ansatte gjenspeiler samfunnets mangfold, fortsetter hun.

Alle enheter ved UiO skal ha egne planer for å følge opp universitetets mangfoldstrategi.

– Vi er veldig glad for LIM-utvalgets arbeid og takker også Arbeidsgruppen om rasisme, diskriminering og helse ved Helsam for samarbeidet, sier studiedekanen.

– Det er fantastisk å se at den nye planen for mangfold, likestilling og diskriminering har blitt publisert på fakultetets nettsider, sier Davina på vegne av den engasjerte gruppen.

Arbeidsgruppen har fått spørsmål om hvorfor de har valgt å vinkle seminaret om likestilling og mangfold ved MED inn på temaet antirasisme.

– En antirasistisk tilnærming er i utgangspunktet basert på at alle mennesker og grupper er likeverdige og har samme rettigheter, og at ingen skal forskjellsbehandles basert på etnisitet eller andre identitetsmarkører, forteller Davina på vegne av arbeidsgruppen.

– Det innebærer også å synliggjøre hvordan strukturer og praksiser kan virke diskriminerende, som for eksempel i utdanningsinstitusjoner. Antirasistisk arbeid er en kontinuerlig prosess et og kollektivt ansvar - det angår oss alle, sier Davina Kaur Patel.

Arbeidsgruppen ønsker derfor med seminaret å skape refleksjon og diskusjon om hvordan vi kan nå frem til et aktivt antirasistisk medisinsk fakultet.  

Første seminar om likestilling, inkludering og mangfold ved MED

– Dette blir det første arrangementet om dette temaet på MED og det er vi veldig glade for! Det er fantastisk at fakultetet støtter dette, og at dekanen skal stille opp i paneldebatten, sier Davina begeistret på vegne av arbeidsgruppen.

– Vi har valgt å inkludere brede perspektiver og stemmer om tematikken (fra forskning, fra samfunnet, fra urfolks- og minoritetsgrupper) for å belyse hvordan antirasisme i utdanningsinstitusjoner kan foregå, for å løfte ulike erfaringer med mangel på fokus på rasisme og diskriminering i undervisningen, og for å nå fram til løsninger for videre arbeid, fortsetter hun. 

Kom på seminar!

– Vi ønsker at vitenskapelige, tekniske og administrative ansatte og studenter fra de ulike studier på MED skal komme på seminaret, sier Davina.

– Det er viktig at folk flest slik at alle kan lære, reflektere, men også bidra til diskusjonen med egne erfaringer, tanker og løsninger for hvordan vi kan nå fram til et aktivt antirasistisk medisinsk fakultet! oppfordrer Davina Kaur Patel videre.

Meld deg på seminaret «Et antirasistisk medisinsk fakultet?»

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 25. jan. 2024 07:51 - Sist endret 1. feb. 2024 12:51