Er honning sunnere enn sukker?

Du har kanskje hørt at du må styre unna hvitt sukker? Og at kokosblomstsukker, honning og agavesirup er mer naturlig og inneholder flere mikronæringsstoffer? Stemmer dette?

Bildet kan inneholde: person, nese, mat, leppe, smil.

Hvordan bør du søte syltetøy? Illustrasjon: Colourbox.

Kjøper du det vanlige hvite, raffinerte sukkeret på dagligvarebutikken er kiloprisen på rundt 20 kr. Om du er en av dem som heller ønsker et økologisk alternativ, kan du kjøpe den økologiske varianten av dansukkeret til rett under 38 kr kiloen. 

Velger du derimot et økologisk kokosblomstsukker fra Helios har dette en kilopris på omtrent 170 kr. Ekte norsk honning kan du få kjøpt fra 200 kr kiloen og agavesirup til svimlende 265 kr kiloen. Så, er det verdt det?

Hva er egentlig sukker? 

For å forstå hva som skiller de forskjellige søtstoffene fra hverandre, trenger vi å vite hva sukker egentlig er. Når vi prater om sukker er det hovedsakelig monosakkarider og disakkarider. Du har kanskje hørt om glukose eller fruktose? Dette er eksempler på monosakkarider, eller et sukkermolekyl.  

Setter vi to monosakkarider sammen får vi et disakkarid. For eksempel, setter vi ett glukosemolekyl sammen med ett fruktosemolekyl får vi disakkaridet som heter sukrose. Det er dette det hvite, raffinerte sukkeret fra butikkhyllen består av, 100% sukrose. At det er raffinert betyr bare at det ikke inneholder noen andre næringsstoffer enn sukker.  

Kokosblomstsukker, honning og agavesirup inneholder mye sukker

Hvis vi sammenlikner hvitt, raffinert sukker med kokosblomstsukker kan vi se av tabellen at innholdet er ganske likt. Det er mye sukker. I kokosblomstsukkeret får du i tillegg til næringsstoffene nevnt, en minimal mengde sporstoffer og antioksidanter. 

Tabell: Næringsinnhold i kokosblomstsukker og vanlig raffinert sukker
Innhold pr 100g Kokosblomstsukker raffinert sukker
Sukker (g) 96 100
Fett (g) 1,0 0
Protein (g) 1,7 0
Kostfiber (g)           0,8 0

Helsedirektoratet anbefaler at tilsatt sukker ikke skal overskride 10 energiprosent per dag. Det vil si omtrent 50 gram for kvinner og 60-70 gram for menn. Med andre ord: de ekstra næringsstoffene du får ved å velge kokosblomstsukker er ganske ubetydelige. 

Det samme gjelder honning. Honning inneholder både vitaminer og mineraler. Problemet er bare at du må spise enorme mengder før disse vil være av betydning. Spiser du ca. 5 ss honning får du i omtrent 0,5 mg vitamin C. Dette tilsvarer hele 40 sukkerbiter men samtidig bare 1/150 av dagsbehovet for vitamin C. 

Hva så med agavesirup? Agavesirup inneholder bare 68 g sukker per 100 gram, så en betydelig mindre mengde enn hvitt, raffinert sukker. Det har også en lavere glykemisk indeks, noe som betyr at agavesirup vil påvirke blodsukkeret i mindre grad enn de andre sukkertypene nevnt. Dette kan være av fordel for personer med diabetes eller for de som sliter med vekten. Dette høres jo veldig bra ut, eller? 

Dessverre kommer det også et «men». Sukkeret i agavesirup er hovedsakelig fruktose, ikke glukose. Disse har noe forskjellige egenskaper. Store mengder fruktose kan føre til økte mengder fettstoffer i blodet som fra et helseperspektiv er uheldig.  

Hvilket sukkerprodukt liker du best?

I jakten på det perfekte søtstoffet bør du heller tenke smak, enn næringsinnhold. For av den mengden sukker vi er anbefalt å innta, er mengdene gunstige stoffer i kokosblomstsukker, honning og agavesirup forsvinnende liten. 

Fra et ernæringsmessig perspektiv ville jeg sagt at både raffinert sukker, kokosblomstsukker, agavesirup og honning er omtrent like sunt eller usunt. Alt med måte.  

Raffinert sukker er også naturlig

Og helt til slutt – Sukker er en ren og naturlig ingrediens som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbeten. Kokosblomstsukker, agavesirup og honning er dermed ikke noe mer naturlig enn «vanlig» sukker. 

Kilder

Andre innlegg om lignende tema

Abonner på varsling av nye blogginnlegg

Emneord: ernæring, sukker Av Emilie Heide
Publisert 10. aug. 2022 10:40 - Sist endret 22. mai 2024 13:19
Lege undersøker et barns tunge

Medisinbloggen

En fagblogg fra Det medisinske fakultet, UiO.

Er du forsker hos oss og ønsker å skrive for Medisinbloggen?
Send e-post til medisinbloggen@medisin.uio.no

Ønsker du beskjed når det kommer nye innlegg?
Abonner på oppdatering her