Referat fra møte i MED-LAMU

Deltakere

Arbeidsgiver: Unn-Hilde Grasmo-Wendler, Elisa Bjørgo, Erlend Huglen

Arbeidstaker: Maria Krave, Sissel Aastorp, Katrine Ore

Studentrepresentant: Agnes Karlseng

BHT: Trine Evensen

Sekretær: Elisabeth Olsen

Sak 1/2020 Godkjenning av innkalling

Innkallingen ble godkjent

Sak 2/2020 Godkjenning av møtereferat

Foreløpig referat fra møte 14. november 2019 ble godkjent med endringer i sak 31. 

Sak 3/2020 Orientering fra ledelsen

Fakultetsdirektøren hadde tre saker hun ønsket å orientere om; ARK, den pågående beredskapssituasjonen knyttet til koronavirusepidemien samt arbeidet med utredning av sammenslåing av fakultetsadministrasjonene i OD og MED. 

ARK: I et kontorsjefmøte nylig ble det gjort en grundig gjennomgang av ARK 2. I tillegg har Bente Johansen og Elisabeth Olsen vært på det første av to kurs i ARK for prosessledere. 

I gjennomføring av ARK er både forarbeidet og etterarbeidet meget viktig, og derfor ble enhetene enige om å startet informasjons- og planleggingsarbeid høsten 2020, med mål om å gjennomføre ARK våren 2021. Men det er ikke sikkert det er hensiktsmessig at enhetene gjennomfører helt på likt., da ARK er arbeidskrevende og enkelte medarbeider vil måtte bidra i flere enheters gjennomføringer. LAMU vil bli holdt orientert om ARK.

Beredskap: Dekan har satt fakultetet i beredskap fra 1. mars i forbindelse med at studenter ble satt i karantene etter praksis på Øyeavdelingen. Fokus har i disse første dagene vært på avklaring av HMS-ansvaret for studentene samt sørge for at de får oppfølging. i tillegg har det vært viktig å følge opp obligatorisk undervisning. Noe undervisning er avlyst, og noe er flyttet til andre lokaler. Ledelsen får daglige oppdateringer fra enhetene angående ansatte i karantene og status ellers. Dekanen har ikke kalt inn hele beredskapsgruppen, men de som har vært nøkkelpersoner i denne hendelsen. Det var først og fremst studentene det ble satt beredskap på grunn av. 

LHVO kommenterte at hun ønsket å være med og bli orientert om Korona-utviklingen. Det er viktig å involvere LHVO, både som en som kan ha nyttige tips fra områdene utenfor Sogn Arena og som en person som kanskje kan bli spurt om informasjon av de ansatte.

Sammenslåing OD/MED: Det neste møtet om saken er utsatt til slutten av mars pga at begge fakultetene er i beredskap. Det er derfor ikke noe nytt å informere om i den saken.

Sak 4/2020 Orientering fra lokalt hovedverneombud (LHVO)

De siste LAMU-møtene har det vært forfall på arbeidstakersiden, og hun har tenkte på hvordan dette kan forbedres. Hun foreslår at man kan ha observatører i møtene, ved at verneombudene inviteres og deltar som observatører. Møtene fremstår som lukket hvis man ikke kan ta inn observatører. LHVO ønsket innspill til hvordan man kan gjøre dette utvalget mer balansert og bad om at forslag kunne sendes til henne og HMS-koordinator på epost i forkant av neste LAMU-møte.

Katrine Ore: Å utvide Med-LAMU med alle verneombudene på fakultetet er en stor utvidelse. Dersom vi skal gjøre en slik endring bør vi ha en skikkelig prosess.

Erlend Huglen:  Det vil variere hvem som har forfall. LAMU bør få mulighet til å diskutere saken

LHVO vil ta opp dette som sak til neste møte.

Ved Klinmed-LAMU er ikke eller varamedlemmer velkommen i møtene. Hvis man vil melde inn saker så får man ikke gjort det.

Erlend Huglen: Når vara skal stille som vara, så er man velkommen. Saken Maria Krave viser til var signert som VO, og da ble det henvis til å ta saken via LVO.

LHVO leste i mandatet LAMU at det skal være en nestleder i LAMU itillegg til en leder. Det ble kommentert at  vara har denne funksjonen.

Klinmed har fått nytt ledende verneombud (LVO), Erik Fedde.

Det har blitt diskutert ARK og det er stemning for å gjennomføre det

Det er flere utfordringer knyttet til renhold på OUS.

Det er fremdeles ikke bygget sykkelparkering knyttet til Rikshospitalet eller Ullevål, noe som har ført til tyverier. Det er uklart om en sykkelparkering ved Domus Medica er under utredning eller har vært utredet. Muligheter for å bygge sykkelparkeringer v/Domus Medica skal ha vært utredet innen 2019, men LHVO finner ikke informasjon om dette. Denne saken ble ikke meldt inn til EA pånytt i 2020, så spørsmålet er om det vil skje noe med saken fremover. Det står i referatet fra siste møte mellom fak-ledelsen og EA at «EA setter fremdrift i forhold til utredning».

Spørsmål om kildesortering fra NCMM, søppel blir lagt feil. Hvordan gjøres dette andre steder?

Det er et kjent problemstilling ved Sogn arena også.

Litt varierende hvilke avfallsordninger de forskjellige bygningene har. I OUS’ lokaler må vi følge OUS sitt avfallssystem.

IMB har et velfungerende LAMU med flere VO fra de ulike seksjonene som observatører. De har flest innmeldte behov til EA og flest innmeldte HMS-avvik i CIM.

Sak 5/2020 Fokusområde for 2020

LAMU diskuterte forskjellige temaer, men kom fram til at ARK er et godt og relevant fokusområde for 2020. Det ligger an til at fakultetet skal gjennomføre ARK neste år, og LAMU skal være involvert i hele prosessen, også forberedelsene. 

Sak 6/2020 Årsrapport for MED-LAMU 2019

Forslag til årsrapport for 2019 ble godkjent med endringen som kom fra i møtet. Et punkt om ARK-undersøkelse er lagt til i listen over saker.

Sak 7/2020 Obligatorisk HMS-opplæring for medlemmer av LAMU

Medlemmer av arbeidsmiljøutvalg skal gjennomføre grunnopplæring i HMS. De obligatoriske kursene er de som p. t. kalles modul 1 til 7.Informasjon om kursene finnes her: https://www.uio.no/for-ansatte/kompetanse/tema/hms/grunnkurs/

Se også UiOs policy for HMS-opplæring

LHVO Maria Krave ønsket å ta opp denne saken for å vektlegge viktigheten av at medlemmer av LAMU tar den opplæringen som er obligatorisk. Det mangler moduler på alle fakultetets LAMU-er, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Det er uheldig at man får beskjed at opplæring er noe man kan få etter at man har blitt med i LAMU. Det er også en viss usikkerhet om hva ledere skal ha av modulene – de skal ha modul 5 som ledere, men hvis de i tillegg sitter i LAMU, så må de ha alle 7 modulene som et minimum. Det er viktig å ta kursene selv om man kanskje har kurs innen HMS fra tidligere. Både for å friske opp kunnskapene og for å lære seg UiOs system. 

Erlend Huglen kommenterte at det er viktig at ledere tilrettelegger for at man kan ta kursene raskt. 

Elisa Bjørgo kommenterte at det er få kurs på engelsk. Unn-Hilde Grasmo-Wendler svarte at det er en sak fakultetet jevnlig tar opp. I tillegg er det når det gjelder disse kursene viktig at vi går fram med litt nennsomhet slik at terskelen for å melde seg som representant i LAMU ikke blir for høy. Det har ikke alltid vært lett å få mange nok til å melde seg. 

Sak 8/2020 Ledelsens gjennomgåelse 2019 - utsatt fra siste møte 2019

Tiltaksplan og vedlegg til ledelsens gjennomgåelse 2019 ble gjennomgått og tatt til etterretning.

Sak 9/2020 Rapport - bruk av BHT i 2019 samt plan for bruk i 2020

Notat fra BHT, oversikt over bruk av BHT i 2019 samt plan for bruk i 2020.

Saken ble tatt til etterretning. Trine Evensen kommenterte at BHT sitt nye journalsystem nå er i full drift igjen. 

Sak 10/2020 Referatsaker

Referat fra møte i Klinmed-LAMU 17. oktober 2019

Referat fra møte i IMB-LAMU 11. september 2019

Referat fra møte i NCMM-LAMU 6. september 2019

Referat fra møte i AMU 18. november 2019

Sak 11/2020 Eventuelt

LHVO Maria Krave ønsket informasjon om arbeidet med retningslinjer for velferdspermisjon for UiO. Fakultetet har fått informasjon om at Avdeling for personalstøtte jobber med saken, og at et utkast skal diskuteres i direktørnettverket. 

Publisert 21. jan. 2020 14:44 - Sist endret 23. jan. 2024 09:19