English version of this page

Klima, miljø og bærekraft

Bærekraftig helse er god helse for alle i dag og i fremtiden i harmoni med naturens ressurser

Studenter i samtale på benk ute.

Ved Det medisinske fakultet arbeider vi kontinuerlig for å fremme bærekraftig helse gjennom forskning og utdanning. Med bærekraftig helse forstår vi optimal helse for alle i dag som sikrer optimal helse for alle i fremtiden i samsvar med naturens ressurser.

Våre hovedområder innen bærekraftig helse inkluderer

Klima og helse

Vi studerer helsekonsekvenser av klimaendringer og naturødeleggelser (planetær helse), sammenhenger mellom menneskers helse og andre biologiske systemer (enhelse), og helsesektorens egne klimaødeleggelser.

Forebygging

Vi arbeider for å fremme sunn livsstil, sunt kosthold og økt helsekompetanse i befolkningen, som kan bidra til bedre folkehelse og reduserer risikoen for kroniske sykdommer og andre helseproblemer.

Prioritering

Vi utvikler strategier for å sikre effektiv og rettferdig bruk av begrensede helseressurser, slik at alle sikres tilgang til nødvendige helsetjenester og medisinsk behandling.

Overdiagnostikk og overbehandling

Vi bidrar til kunnskap for å fremme kloke valg knyttet til diagnostisering og behandling, for å redusere unødvendig diagnostikk og behandling som belaster helsesystemet og i verste fall kan skade pasientene.

Global helse

Vi jobber for å motvirke global helseulikhet og for å fremme en mer rettferdig fordeling av helsegoder gjennom samarbeid og partnerskap med land i det globale sør.

Sosiale determinanter

Vi undersøker hvordan sosiale, økonomiske og politiske forhold innvirker på individers og samfunnets helse, og vi arbeider for å fremme gode styringssystemer og effektive tiltak på tvers av sektorer.

Helseberedskap

Vi utvikler strategier for å møte fremtidige helsekriser og pandemier, med fokus på tidlige tiltak, beredskap og effektiv respons for å minimere negative konsekvenser for folkehelsen.

Enhet for bærekraftig helse

Det medisinske fakultet har etablert en egen Enhet for bærekraftig helse og et Senter for bærekraft i helseutdanning, som begge jobber målrettet for å styrke kunnskap og praksis innen bærekraftig helse.

Enhetene fungerer som ressurssentre og samarbeidsplattformer for fakultetets forskere, studenter og eksterne partnere. 

Kontakt

Har du spørsmål eller innspill angående bærekraft på Det medisinske fakultet, kontakt dekan Hanne Flinstad Harbo.