Ekstraordinært IDF-møte 27. mars 2023

Informasjonsaker: Ingen

Drøftingssaker: Evaluering av partssamarbeidet

Forhandlingssaker: Ingen

Deltakere 

Fra tjenestemannsorganisasjonene: Natalia Zubillaga (NTL), Mattias Solbakken (Akademikerne), Katrine Langvad Stensløkken (Forskerforbundet), Vigdis Bjerkeli (Forskerforbundet), Martine Sæterli Jensen (Akademikerne), Ariel Sevendal (Parat) 

Fra arbeidsgiver: Hans Mossin, Elisabeth Pedersen Lange, Hela Soltani (IMB), Cathrine Følstad,  

Fra verneorganisasjonene: Sissel Aastorp 

12/23 –D-Evaluering av partssamarbeidet ved Det medisinske fakultet 

Det var enighet mellom partene om at samarbeidet fungerer etter intensjonen, at det er åpenhet mellom partene og rom for påvirkning, og at de sakene som kommer opp er riktige saker.  

Arbeidsgiver mener arbeidstakersiden tilbyr viktige perspektiv, er godt fornøyd med samarbeidet og hvordan det i fellesskap blir forvaltet.  

Alle tjenestemannsorganisasjonene mener sakspapirer og invitasjoner til møter sendes ut tidsnok. Det er rom for å diskutere i møtene, og ofte inviterer arbeidsgiversiden til representasjon fra tillitsvalgte inn i arbeid ved fakultetet.  

Arbeidstakersiden melder om mange endringer i samarbeidet siden 2019, og mener samarbeidet har blitt stivere. Dette kan trolig skyldes mye utbytting på begge sider av bordet. Det formelle er på plass rundt møtene. Det har skjedd at ansatte- har blitt invitert med i arbeidsprosesser som representanter for de ansatte tilfeldig, ved for eksempel at en leder tar en tilfeldig prat i korridorene. Oppnevning til arbeidsgrupper skal skje i IDF møtet eller til den felles mailadressen til. Det nevnes som eksempel flyttingen ved Helsam.  

De tillitsvalgte har et inntrykk av at ikke alle saker blir meldt til IDF. Enkelte saker har ikke dukket opp tidlig nok. Det er vanskelig å vite om det skulle vært flere saker til drøfting mellom partene. Det er også ønskelig at dekan stiller i møtene, i det minste på enkelte av sakene. Dekanen er med ved mange andre fakulteter ved UiO.  Det ble også foreslått at kontorsjefene ved instituttene kan komme og informere om pågående arbeid/prosesser generelt ved enhetene. Det ble påpekt at dette gjøres i forbindelse med fremleggelse av økonomien ved andre fakulteter. 

Det ble uttrykt ønske om at arbeidsgiver tar en gjennomgang hvilke saker som skal til IDF med instituttene, slik at de vet hvilke saker de skal melde inn til IDF-møtene. Det virker som det er rolleblanding mellom verneombud og tillitsvalgte fra arbeidsgiversiden. Det er viktig at også instituttene har forståelse for disse rollene, og de ulike ansvar og rettigheter rollene innehar. 

Det ble også stilt spørsmål til om det kan være andre måter å strukturere arbeidet, for å kunne forbedre arbeidsprosessene ved fakultetet. Evalueringen bør være en mer kontinuerlig prosess.  

Ofte mangler det informasjon om konklusjonen etter drøftinger. Det skal forbedres. Det ble også etterlyst en setning om hva sakene dreier seg om, når det ikke er sakspapirer i saken.  

Møtet ble så benyttet til å evaluere de tre spørsmålene de lokale IDF er bedt om å gjennomgå til sentral evaluering: 

Medbestemmelsesbarrometeret 2022, og redusert medbestemmelse:  

Det ble påpekt at ikke bare tillitsvalgte, men også ansatte har svart at de føler at muligheten for medbestemmelse er blitt redusert. Tjenestemannsorganisasjonene var enige om at medbestemmelse er under press, og ytret bekymring for at det er statlig sektor hvor det blir verre/svekket. De peker på ledelsesform, med sterkt innslag av HR-teorier, som påvirker personalforvaltningen. Store prosesser foregår på overordnet nivå, uten representasjon, eller innspillsmuligheter. De ansatte melder om at de har gått fra stor grad av autonomi, til omstilling ved innføring av nye systemer. Veldig mye avgjøres på arenaer hvor tillitsvalgte ikke er representert, men som påvirker arbeidsprosesser og arbeidshverdagen til de ansatte. Som eksempel blir BOTT og UiO:IT nevnt. De ansatte får kun komme med innspill på hvordan innføre det som allerede er bestemt. Det får ringvirkninger når medbestemmelsen ikke tas ut på toppen.  

Det blir manglende medvirkning på oppgaveløsning, både lokalt og oppover når avgjørelser tas lenger opp.  

Lokal sikring av medbestemmelse 

Saker har blitt meldt til IDF senere enn de skal, og i et mindre omfang, enn det bør være på et fakultet av MEDs størrelse. 

Det ble gitt tilbakemelding på at det er ønskelig at sakene blir meldt så tidlig som mulig, og settes på sakskartet straks de blir gjort kjent for fakultetsledelsen, gjerne før frist, for at medbestemmelsen skal fungere best mulig. 

Det ble også ytret bekymring for at ledere ikke benytter seg av lederkursene ved UiO, og da også fremmet ønske om at MED kan bli mer offensive når det gjelder opplæring av ledere om medbestemmelse.  

Det var enighet om at Onboarding er et område HR kan jobbe mer med for fakultetet med informasjon om medvirkning på arbeidsplassen. 

Introduksjonskurs for nyansatte ble diskutert, og hvordan disse tilrettelegger for kunnskap om medbestemmelse for både ansatte og ledere. Det er i arbeidsgivers interesse å gjøre ansatte operative så raskt som mulig. Det er også mye uformelt som skjer i opplæringen. Ved Klinmed arrangerer man møter for nyansatte 4 ganger i året. IMB gjennomfører tilsvarende møter. I ARK gjennomgang scoret medbestemmelse lavt, og IMB vurderer tiltak for å øke medbestemmelsen. Tilrettelegging for medbestemmelse for BOTT kan bli vanskelig på lokalt nivå, men andre prosesser på instituttet er enklere å tilrettelegge for medvirkning på. Tilbakemeldinger har gjort at IMB bl.a. har begynt å revurdere hvordan allmøter legges opp.  

Det ble ytret ønske om felles møteplan for IDF på UiO. Det er en forutsetning for å kunne stille representant fra tjenestemannsorganisasjonene, at møtene ikke kolliderer. Det var enighet om å spille inn ønsket til OPA. 

Instituttene skal få en påminnelse før fristen til IDF-møtene.  

Prioriterer vi de riktige sakene til IDF?   

Det ble konkludert med at IDF setter riktige saker på sakskartet. Saker har blitt meldt til IDF senere enn de skal, og i et mindre omfang, enn det bør være på et fakultet av MEDs størrelse. Det ble foreslått å gjennomføre et miniseminar for lederne hvor vi gjennomgår hva IDF er, krav til innmelding av saker, og det positive lederne kan få ut av forumet.  

Publisert 13. apr. 2023 15:47 - Sist endret 13. apr. 2023 16:07