Referat fra IDF-møte 17. april 2024

Informasjonsaker: Ingen

Drøftingssaker: Midlertidighet 2023

Forhandlingssaker: Ingen

Deltakere

Fra tjenestemannsorganisasjonene: Vigdis Bjerkeli (Forskerforbundet), Natalia Zubillaga (NTL), Svend Davanger (Akademikerne), Martine Sæterli Jensen (Akademikerne), Ariel Sevendal (Parat)

Fra verneorganisasjonen: Sissel Aastorp (lokalt hovedverneombud)

Fra arbeidsgiver: Hanne Harbo, Knut Tore Stokke, Anette Langtvedt, Kine Yttersian, Anita Robøle, Cathrine Følstad, Elisabeth Pedersen Lange, Linn Bævre Arnesen (referent).

Drøftingssaker

14/24 - Drøfting av Det medisinske fakultetes bruk av midlertidige stillinger i 2023

ved Elisabeth Pedersen Lange

Elisabeth orienterte om prosessen rundt midlertidighetsanalysene på MED det siste året. Fagforeningene er fornøyd med at fakultetet har valgt å inkludere tiltak i årets drøfting.

Helsam har jobbet mye med å øke bevisstheten ute i sine miljøer på problemstillingene knyttet til midlertidighet. Helsam har økt sin prosjektportefølje og har dermed en liten oppgang i midlertidigheten i de vitenskapelige stillingene siden 2022. Det har vært en nedgang i midlertidighet for de administrative stillene. Helsam har hatt større fokus på kontroll av bestillinger fra fagmiljøene enn tidligere. Helsam har også bedt OPA om at kontrollspørsmålene legges inn i bestillingsskjemaet. De ser en sammenheng mellom midlertidighetene og den friheten de vitenskapelige ansatte har i forhold til å planlegge sin forskning selv.

Akademikerne mener det ikke bare bør ses på som negativt med midlertidighet. Det er riktignok noen triste tilfeller, med ansatte som går årevis på midlertidige kontrakter, men ofte gis vitenskapelig ansatte mulighet til å bygge sin karriere ved midlertidige stillinger.

Klinmed ser en forsiktig nedgang de siste årene i sin midlertidighet. Nært samarbeid med sykehusene får følger for prosjektvirksomheten og midlertidigheten på instituttet. Fagområdene er spesialiserte, slik at det er vanskelig å benytte samme vitenskapelige kompetanse i flere avdelinger. Klinmed ansetter fast om arbeidet varer mer enn 3 år.

I utgangspunktet er bistillingene tatt ut av midlertidighetsstatistikken, som gjør at Klinmed kommer dårlig ut av statistikken, da de har over 160 fast ansatte professor II som tas ut av grunnlaget.

Klinmed tar opp midlertidighet i ledermøter med underenheter. HR er også med i et prosjekt for å bedre pre-grant fasen. Klinmed ønsker ikke at tiltak skal gå utover andre hensyn, som preger deres drift og samarbeid med sykehusene.

Parat kommenterte på adgangen til midlertidighet følger lovverket når loven sier at stillinger i utgangspunktet skal ansettes fast. Klinmed presiserte at de med formuleringen Parat siktet til mener at det må gis føringer eller retningslinjer dersom det ved UiO er ment at adgang til unntak fra krav om fast ansettelse skal innskrenkes utover det som lovverket åpner for.  

IMB har stort omfang av tidsbegrensende prosjekter. De ønsker også at kontrollspørsmålene legges inn i bestillingsskjemaet. De løfter midlertidighet som fast tema i ledermøter ved instituttet.

Hanne Harbo påpekte at det er brukt mye tid og krefter på analysen, og innhenting av fakta. Det viktigste fremover er å ha fokus på problemstillingen. Det er viktig med langsiktig tenkning, og fokus også fra forskningslederne. Det er høy bevissthet rundt midlertidighet i ansettelsesorganene. Unntakene i loven skal benyttes i minst mulig grad.

Parat ser det er en vanskelig balansegang, og setter pris på at det er benyttet mye tid til analysen, og at det er jobbet med tiltak.

Parat stilte spørsmål til hvorfor er det kortere prosjekter på MED enn Matnat. Dekanen svarte at MED har småprosjekter i f.eks. 3 måneder og oppfordrer alle ansatte å søke midler uavhengig av lengde og størrelse. Matnat ønsker i mindre grad disse kortvarige og små prosjektene.

NTL er fornøyde med det sterke fokuset på midlertidighet. De ønsker at fakultetet og UiO må ta tak i uønsket og ulovlig midlertidighet. Eksternfinansiering er en av de viktigste årsakene til midlertidigheten ved UiO. Det er vanskelig å bedre, uten at staten øker grunnbevilgningen. NTL stilte spørsmål til tiltakene, og ønsker fakultetet spesielt bør fokusere på å gjennomgå lektorstillingene, for å se om det er flere av disse som skal ansettes fast.

Det ble også stilt spørsmål fra NTL til åremålsparagrafer og vitenskapelig assistent stillinger i stedet for forsker 1108. Det ble svart at i dag benyttes 1108 i tilfeller i forkant av en stipendiatstilling (i påvente av opptak på doktorgradsprogrammet). Det ble presisert at fakultetet skal benytte åremålsparagrafene riktig.

NTL påpekte også at det var behov for at fakultetet ser på administrativ ansettelse på inntil ett år. Fakultetet har meldt at de benytter ansettelse uten kunngjøring i noen tilfeller tilknyttet prosjektvirksomheten. NTL har sett at stillinger også ansettes uten kunngjøring i planlagte for eksempel vikariater. De ba derfor fakultetet om å øke bevisstheten til sine ledere og ansatte om at stillingene skal lyses ut.

Akademikerne sa seg enig i mye av det NTL påpekte, og presiserte at det er ulik type midlertidighet og noe av den er problematisk. F.eks. er det fint å skille på ansatte i små delstillinger som har hovedstillinger andre steder og de som har midlertidig fulltidsstilling. Det er en viktig vei inn i forskningen ved fakultetet, og Forskerforbundet mener det er viktig at yngre forskere får muligheten til å bygge karriere på denne måten.

Akademikerne mener også at det er bra at fakultetet fortsetter å ta på seg små bevilgninger/kortvarige prosjekter. De er viktige for forskningen ved fakultetet.

Verneombudet meddelte at usikker finansiering har en påvirkning på arbeidsmiljøet, spesielt vitenskapelig ansatte kan føle at de er i en sårbar posisjon, og spesielt i oppsigelsesprosesser. Det er derfor behov for gode og transparente rutiner og prosesser.

Det ble påpekt at arbeidsgiver ønsker informasjon fra tillitsvalgte om bekymringer fra ansatte.

Konklusjon fra årets drøfting:

  • Forskerforbundet ønsker mer skille på vitenskapelige og administrative stillinger i rapporteringen.
  • NTL er fornøyde med foreslått tiltak på gjennomgang av lektorene på midlertidige kontrakter. Ønsker at fakultetet fokuserer på dette ved neste års drøfting.
  • Parat ønsker en evalueringsplan på tiltakene, slik at man kan finne ut av hvilke tiltak som fungerer.
  • Det lages en noe justert tekst til tiltaket om åremålskodene

notat OPA

saksfremlegg -sammendrag og forslag til tiltak

rapport fra Institutt for Klinsk medisin

rapport fra Institutt for Helse og Samfunn

rapport fra Institutt for medisinske basalfag

rapport fra NCMM

rapport fra SUSTAINIT

rapport fra fakultetsadministrasjonen

oversikt time- og honorarkontrakter

 

 

 

Publisert 9. apr. 2024 11:02 - Sist endret 29. apr. 2024 14:16