Helseledere kan bidra til bærekraftig omstilling

Den 4. desember var alle verdens helseministre invitert til klimatoppmøtet for første gang. Underviser Erlend T. Aasheim har laget et kurs for fremtidens helseledere og deres rolle som kan svare ut noen av utfordringene vi står overfor. 

mennesker, smil,

Foto: Erlend T. Aasheim

– Helseledere er sentralt når vår sektor skal omstille seg til å bli en bærekraftig, lavutslipps og klimatilpasset helse- og omsorgssektoren i Norge. Å bidra til omfattende endringer vil kreve mye av alle i vår sektor, men ikke minst av ledere på alle nivåer. Derfor har jeg laget et kurs for lederne som tar den anerkjente erfaringsbaserte masterutdanningen i helseadministrasjon, forklarer Aasheim.

«Helsesektorens respons på klimaendringene: Ditt lederskap teller» er et elektivt emne som gir 5 studiepoeng. Kurset aktualiserer tida vi lever i, med helse i fokus i Dubai på klimatoppmøtet (COP28) – hvor over 120 land sluttet seg til en erklæring om klima og helse. I kurset får studentene en oversikt over hvordan klimaendringer påvirker helse og hva aktører i sektoren kan gjøre for å redusere helsekonsekvensene av klimaendringer, herunder gjennom reduksjon av egne utslipp og tilpasning til de klimaendringene som uansett kommer. 

Lærere med ulike perspektiver på klima

I høst gikk det første kullet i kurset. Kurset er i utgangspunkt for deltakere på masternivå, men deltakere fra forvaltningen deltok for å gi bredde i diskusjonene. Forelesere som Anne Berg (generalsekretær i Røde Kors) Espen R. Nakstad (assisterende direktør i Helsedirektoratet), Sara S Eriksen (styreleder i Legenes klimaaksjon) og Dag O. Hessen (professor i biologi) var noen av lærerne på kurset. Fra Senter for bærekraft i helseutdanningene bidro i tillegg til Aasheim også Ernst Kristian Rødland og Ole Petter Ottersen. 

Løsningsorientert kurs

I en spørreundersøkelse etter kurset ga studentene svært gode tilbakemeldinger. Kurset var svært relevant i henhold til læremålene. I tillegg mente studentene de lærte godt hvordan klimaendringer påvirker helsesektoren og hvordan man kan løse dette. Aasheim er svært tilfreds med gjennomføringen.

– Vi håper å gjennomføre kurset på nytt med større deltakermasse neste år. Gitt de veldig positive tilbakemeldingene vil vi se på muligheten for å tilby kurset for et bredere utsnitt av ledere i sektoren, avslutter Aasheim.

Mer informasjon

Kurset er en del av SHEs undervisningstilbud og tilbys hver høst.
HADM4701 – Helsesektorens respons på klimaendringene: ditt lederskap teller – Universitetet i Oslo (uio.no)

Her kan du lese mer om studietilbud utviklet i SHE.

Lenke til regjeringens helseberedskapsmelding:
Meld. St. 5 (2023–2024) (regjeringen.no)

Lenke til klima og helse-erklæring fra klimatoppmøtet i Dubai:
Over 120 countries back COP28 UAE Climate and Health Declaration delivering breakthrough moment for health in climate talks

Av Trine Kleven
Publisert 4. des. 2023 12:04 - Sist endret 11. des. 2023 14:13