Hvordan blir medisinsk kunnskap brukt i debatter om abortlover?

Stor interesse for UiO:Demokrati

light, event, projector

Photo: Trine Kleven

Det var stinn brakke da Eivind Engebretsen presenterte forsknings-prosjektet Medisinsk kunnskap og demokratiske rettigheter i debatten om abort (MEDRA) på gårsdagens kick off for Universitetet i Oslos nye storsatsing UiO:Demokrati. 

Engebretsens og hans kolleger skal forske på hvordan medisinsk kunnskap blir brukt i debatter om abortlover i USA, Irland og Argentina. Disse tre landene er alle demokratier hvor historien om abortlovgivning viser hvor kompleks forståelsen av demokrati kan være. I tillegg er de eksempler på at medisinsk kunnskap og ekspertise blir brukt for å støtte motstridende posisjoner.

Metodikken som vil bli benyttet, er analyse av et stort utvalg tekster, såkalt korpusbasert analyse. Les mer om SHE Corpus, som Senter for bærekraft i helseutdanningene har utviklet i samarbeid med Genealogies of Knowledge. Prosjektet MEDRA utvikles også i samarbeid med partnere fra universitetsalliansen Circle U. og vil være ett av temaene under årets sommerskole

Forskningsgruppen tilknyttet MEDRA er en av fire forskningsprosjekter som har mottatt støtte fra UiO:Demokrati. Les mer om forskergruppene herUiO:Demokrati skal bidra til tverrfaglig demokratiforskning, i perioden 2023 til 2030.

Arrangementet "Kva skjer med demokratiet?" fant sted i universitetets nye storstue Domus Bibliotheca. Tore Rem som leder UiO:Demokrati og rektor Svein Stølen åpnet det hele, etterfulgt av diktlesning ved ICORN-forfattar Fatemeh Ekhtesari og Johanne Fronth-Nygren. Kvelden avsluttet med debatt om demokratiet ledsaget av Ole Torp.

Emneord: UiO Demokrati, MEDRA, abort, forskning, korpusanalyse
Publisert 15. mars 2023 16:27 - Sist endret 23. apr. 2024 13:43