10 studenter får stipend for å forske for Verdens Helseorganisasjon

Studentenes forskning skal bidra til at barn, ungdom og kvinners helse prioriteres. 

girls, screen, smiles

Foto: Hilde Vandeskog. Studentene på første samling høsten 2023. 

Arbeid for å fremme kvinners og barns helse engasjerer studenter

Verdens helseorganisasjon (WHO) har for første gang inngått samarbeid med et universitet. Det er underavdelingen i WHO Partnerskapet for nyfødte, barn og kvinner (Partnership for Maternal newborn and childrens health, PMNCH) og Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE) som har laget et pilotprosjekt der studentene er drivkreftene. 

Høsten 2023 ble det utlyst 10 stipender på 25 000 NOK. Studenten får mulighet til å jobbe som praktikanter i WHO med veiledning fra SHE. Interessen var overveldende. Det kom inn mange gode søknader.

–  Vi ser at studentene er engasjerte, de ønsker å delta aktivt i arbeidet med å forbedre helse for kvinner og barn verden over, forteller Ida Lillehagen og Hilde Ousland Vandeskog som driver prosjektet fra Universitetet i Oslo. Men det er ikke det eneste prosjektlederne ønsker å fremheve.

Tverrfaglig studentgruppe

Studentene som stakk av med stipendene er Anine Husebye Haug, Antonia Bezoni, Frida Marie Grieg Skjold, Grace, Neema Oduri, Melese Takele Wossen, Minji Woo, Pernille Nicole Treider Starckjohann, Sabiha Hossain og Sofie Haugan Shrivastava (alle fra UiO) og Janessa Sochima Aneke (Université Paris 8). 

Blant disse er det representanter fra flere av Det medisinske fakultets masterprogrammer og profesjonsstudiet i medisin.

–  Den tverrfaglige sammensetningen av gruppa er lærerik for studentene, men også for oss, forteller Lillehagen og Ousland Vandeskog. Å lede studentprosjekter på tvers av utdanningsprogrammene har vært en positiv erfaring som vi tar med oss videre. 

Forskning i ulike land

I prosjektet kartlegger og samler studentene politiske mål for kvinners og barns helse i 10 land verden over: Malawi, Tanzania, Sierra Leone, Kenya, Senegal, Sør-Afrika, Nigeria, Liberia, Bangladesh og Zambia. Hver av studentene har en mentor i sitt respektive land, og jobber tett med PMNCHs sekretariat for å samle informasjon om landenes arbeid på tre områder; mor- og nyfødthelse, ungdommers helse og velvære; og seksuell og reproduktiv helse.  

Mot slutten av vårsemesteret 2024 skal alle samles for en workshop i WHOs hovedkontor i Genève. Her skal resultatene deles og diskuteres. Studentenes arbeid legger grunnlag for et digitalt tilgjengelig kompendium. Kompendiet kan brukes av PMNCHs medlemsorganisasjoner som grunnlag for mer systematisk og effektivt påvirknings- og utviklingsarbeid for kvinners og barns helse.   

Mer informasjon

Her er mer informasjon om prosjektet. 

Emneord: WHO, stipend Av Trine Kleven
Publisert 3. apr. 2024 13:05 - Sist endret 11. apr. 2024 14:40