Studenter fikk jobber de ikke trodde var mulig

Nettverk og faglig engasjement kan gi deg en bedre karriere. I hvert fall om vi skal tro studentene som har jobbet i Senter for bærekraftig helseutdanning.

gruppe med mennesker, smil, kropp

Oppstarten av Studenter for kloke valg. Foto: UiO

Studentstipend førte til bok på prestisjeforlag i USA

–  Stipendet gav meg fine muligheter til å utforske min interesse i det akademiske feltet global helse. Som følge av stipendet har jeg blitt aktivt involvert i et internasjonalt forskningsmiljø som kan bli helt avgjørende for mitt fremtidige arbeid og forskning, sier medisinerstudent Marika Kromberg som i 2020 mottok studentstipend i SHE for å skrive om kommunikasjon med ungdom under Covid-19. 

Resultatet ble et hefte med tittelen «Communication with the Youthful ‘Insolent’: increasing long-term cooperation in the face of pandemics» som førte til to kapitler i boka «Modernizing Global Health Security to Prevent, Detect, and Respond» publisert på verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur, Elsevier, i 2023.

Marika er i dag medisinstudent på siste året på UiO. Hun har deltidsjobber ved siden av på fastlegekontor i Drøbak, på kirurgisk avdeling på Radiumhospitalet, og på klinikken Sex og Samfunn.

Studentene i SHE tildeler studentstipender hvert år. Les mer om utlysninger av SHE- stipender her. Her får du innblikk i noen av stipendprosjektene.


Student underviser andre studenter

Ritika Sharma studerer medisin og har vært aktiv i SHEs studentgruppe siden den ble etablert i januar 2021. Hun var en av initiativtakerne til klimarapporten som førte til at det ble vedtatt en nasjonal gruppe som arbeider for å få læring om bærekraft og helse på helseutdanningene ved Universitetet i Bergen, NTNU, Arktisk Universitet i Tromsø og UiO.

I tillegg har Ritika vært medforfatter på publikasjon i Lancet sammen med toneangivende forskere. Hennes engasjement og kunnskap gjorde at hun våren 2024 ble invitert til å undervise medstudenter i medisin i emnet Klimaendringer og helse, din innsats teller.
 
Les mer om sertifikater og emner i bærekraft og helse utviklet i SHE.

Studenter har laget et nasjonalt program mot overbehandling av pasienter

–  Du får drive med et spennende prosjekt, enten selv eller i samarbeid med andre studenter, med faglig veileder. Prosjektene handler hovedsakelig om medisinsk overaktivitet eller sammenhengen mellom klima, bærekraft og helse. Men du lærer også om ledelse og kommunikasjon, og får delta på spennende konferanser, forteller studentene Eline Hernes og Terese Signal som er prosjektansvarlige for programmet 2023-2024. 

Studenter for Kloke Valg (SKV) er et nasjonalt program for studenter innen medisin og ernæring. SKV ble startet som et initiativ av og for studenter og er en del av Den norske legeforeningen Kloke Valg-kampanje. Med årene har den vokst til også å inkludere Den norske tannlegeforening, Fysioterapeutforeningen med flere. SHE på sin side bidrar med klima-, miljø- og bærekrafts-perspektivet.

Les mer om årets program for studenter her, søknadsfrist 1. juni 2024. 

Hva er fokus for studentgruppa i SHE våren 2024?

–  Vi ønsker at våre medstudenter aktivt deltar i senterets initiativer og er motiverte til å ha et bærekraftig syn i sine studier. Senteret tilbyr en rekke kurs, elektive emner og stipendmuligheter som kan bidra til å skape mer engasjement og vekke interesse. Til nå har vi fokusert mye på medisinstudentene, som har vært vellykket, men også utfordrende. Nå ønsker vi å nå enda flere studenter, sier nylig påtroppende leder Mina Karkhi. 

Følg oss på instagram @CentreShe og facebook, og få med deg alle spennende arrangementer og prosjekter du aktivt kan delta i! Dersom du som student har et prosjekt relatert til helse og bærekraft som du brenner for, ta kontakt så kan vi hjelpe til med å virkeliggjøre denne ideen. 

Tema for årets studentkonferanse i september er innovasjon og teknologi innen helse. Her kan du lese om fjorårets konferanse. 

Om SHE og satsninga på studenter

–  Det viktige for oss er at studentene er likeverdige partnere som er med tidlig i prosessene. De definerer og initierer hva som er viktig for dem. Vi ser gode effekter av å gi dem ansvar og selvstendighet underveis. Vi gir dem fritt spillerom til å teste ut nye måter å gjøre ting på, det kan være i undervisning, arrangementer eller program for å øke engasjementet for bærekraft i helseutdanningene, sier nestleder i SHE Kristin M. Heggen. 

SHE er bygd opp av studenter og forskere. Målet med senteret er å utvikle innovativ utdanning der fremtidens helsearbeidere er i stand til å ta bærekraftige helsebeslutninger. Studentaktiviteten i SHE er høy. Det er for tida 10 studenter som er tilknyttet senteret. 

Av Trine Kleven
Publisert 9. apr. 2024 11:50 - Sist endret 11. apr. 2024 17:32