English version of this page

Praksis gir gjensidig nytte for studenter og virksomheter

Studenter fra Universitetet i Oslo utfører kompliserte arbeidsoppgaver, og bidrar med sin kunnskap og kompetanse hos Helsedirektoratet.

Studenter står oppstilt og smiler.

Pietro Falco, Niccolò Morgante, Bianca Florentina Niculescu og Mads Kjernsby Rismoen. Foto: Mathilde Bakke, UiO.

Bianca Florentina Niculescu, Mads Kjernsby Rismoen, Niccolò Morgante og Pietro Falco er studenter ved masterprogrammene Health Economics, Policy and Management  og European Master in Health Economics and Management ved Universitetet i Oslo. Høsten 2022 er de praktikanter hos Helsedirektoratet. 

Irene Olaussen er Programansvarlig for den norske deltakelsen i EUs helseprogram EU4Health i Helsedirektoratet og ansvarlig for praktikantene ved direktoratet. Hun forteller at praktikantene fra UiO har blitt kastet inn i noen av de viktigste arbeidsoppgavene i Helsedirektoratets EU-arbeid.

– Niccolo jobber med tidenes største satsning på folkehelse innen EU, et myndighetssamarbeid på ikke-smittsomme sykdommer som skal arbeide med helsedeterminanter, sier Olaussen.

Pietro er i gang med å analysere hva EUs nye lovgiving på helseberedskapsomårdet, og hva denne kan bety for Norge. Denne analysen ble brukt i forberedelsen av Helsedirektør Bjørn Guldvogs møter med Europakommisjonen i november.

– Mads jobber med å analysere personellstatistikk, et område det er svært viktig å få mer kunnskap om, ettersom vi vet at vi risikerer å få stor mangel på kompetanse og kapasitet i helsesektoren i årene som kommer, fortsetter hun.

Biancas rumenske bakgrunn har vært helt uvurderlig i et samarbeidsprosjekt mellom Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet. Som EØS-land bidrar Norge til å finansiere utbygging av primærhelsetjenestene i Romania, forteller Olaussen.

– Hun har kvalitetssikret dokumenter vi har fått fra Romania, og vært i dialog med den rumenske ambassaden og rumenske borgemestere, der det har vært utfordrende å kommunisere på engelsk. Bianca har rett og slett hindret ting i å bli «lost i translation».

Praktikanter fra Universitetet i Oslo er positive, uredde og arbeidsvillige

Olaussen beskriver studentene fra UiO som positive, uredde, og arbeidsvillige, og mener de har vært en ressurs for Helsedirektoratet.

– Vi har et arbeidsmiljø med høyt press, mye jobb og komplekse saker. Vi har ikke tid til å gi studentene konstant oppfølging, sier Olaussen.

Studentene må være fremoverlente, og selv vurdere hvordan de kan bidra. Olaussen forteller at en praksisplass i Helsedirektoratet passer for studenter som jobber selvstendig, tar ansvar, og ikke er redde for å ta initiativ.

– Det har studentene levert særs godt på!

– Helsedirektoratet er en kompetanseorganisasjon med mange prosjekter. Vi har vært tydelig med studentene på at vi jobber tillitsbasert, vi detaljstyrer ikke studentenes tid, men følger opp det studentene leverer.

Engelskspråklige praktikanter gir gjensidig verdi

Olaussen mener det har vært en ressurs for Helsedirektoratet å engasjere engelskspråklige studenter.

– Diversitet og inklusjon er ikke bare merkelapper, men skjer ved å ta inn folk, og være raus og åpen for gjensidig læring, sier hun.

Hun forteller at prosjektgruppene har kjørt møter på engelsk, både for å inkludere studentene, og samtidig få mulighet til å oppøve seg et engelskspråklig vokabular på sitt fagfelt. Det har kommet godt med siden arbeidsspråket uansett er engelsk når Helsedirektoratet skal samarbeide med EU.

Olaussen anbefaler andre virksomheter å ikke overstyre studentene, og forteller at man ikke trenger å passe på at hver dag er fullpakket av arbeidsoppgaver.

– Bli kjent med studentene, gi dem utfordrende oppgaver og tillit, så går det av seg selv. Vi syntes det er verdifullt å ha praktikanter fra UiO, og tror mange andre virksomheter vil oppleve det samme. Det er ingen grunn for ikke å ta inn studenter som praktikanter! sier Olaussen. 

Helsedirektoratet lyste ut åpne praksisplasser

Da de lyste ut praksisplassene for høsten 2022, valgte Helsedirektoratet å gå ut med en relativt åpen utlysning. Invitasjonen handlet om ett program, EU4Health, men de spesifiserte ikke hvilke arbeidsoppgaver studentene skulle utføre.

– Det var viktig for oss at praksisplassene skulle gi gjensidig nytte, for både oss og studentene. Da måtte vi først bli kjent med hver og en av søkerne og hva de kunne bidra med før vi spesifiserte arbeidsoppgaver, forteller Olaussen.

Hun gikk gjennom studentenes søknadsbrev og CV, og valgte ut fem studenter basert på disse.

– Jeg ble imponert av hva de hadde på CVen og hvordan de presenterte seg selv på engelsk, sier Olaussen.

De utvalgte studentene ble invitert til et møte ved Helsedirektoratet. Møtet startet med en totimers presentasjon av hva Helsedirektoratet jobber med i konteksten av EU. Studentene fikk så tenke over hvordan dette kunne tilpasses deres kompetanse og interesser.

– Vi brukte tid på å kartlegge hva slags arbeidsoppgaver studentene kunne passe til, og å gjøre de til kompetente dialogpartnere før de ble tildelt oppgaver. Dette var en god investering, sier Olaussen. 

God dialog med Universitetet i Oslo underveis

– Underveis har vi hatt en god dialog med UiO som har et godt, formalisert opplegg for studentpraksisen, og vi kjente rammene for utlysningen. I beskrivelsen av emnet er det nøye presisert hva som er ansvaret til universitetet og institusjonene som skal ha praktikanter hos seg. Det ga oss trygghet på at dette ville vi gå videre med, forteller Olaussen.

Praksis ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi er et eget emne ved Universitetet i Oslo; HMAN4230: Internship

– Siden dette er et eget emne forplikter studentene seg. De skal presentere hva de har gjort og lært i praksisperioden, og evalueres. Når studentene vet at de blir evaluert ved veis ende tar de seriøst, og det er trygt for oss å inngå avtale, sier Olaussen. 

Les mer:

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 2. des. 2022 10:56 - Sist endret 9. des. 2022 13:43