Nytt e-læringskurs i EKG skal øke nyutdannede legers ferdigheter

Bilde av EKG rapport

Det nye EKG-kurset inneholder mange illustrasjoner. Her vises affeksjoner av venstre koronararterie. Illustrasjon: Michael Bjaanes

Elektrokardiografi (EKG) er en undersøkelse for å registrere og tyde hjertets elektriske aktivitet. Undersøkelsen har vært brukt for å utrede ulike hjertesykdommer i og utenfor sykehus i mer enn 70 år. 

Mange medisinstudenter og nyutdannede leger synes imidlertid at det er vanskelig å tolke EKG.

Hjerteforskere ved UiO har derfor utviklet et nytt e-læringskurs i EKG. 

– En vanlig teknikk for å tolke EKG er mønstergjenkjennelse. Det kan fungere godt for erfarne leger, men for studenter og nyutdannede er det ofte vanskelig. De kan ta feil og våger heller ikke stole på sine EKG-kunnskaper. Det kan være kritisk i vaktarbeid på sykehus og i førstelinjetjenesten, sier Knut Gjesdal, professor emeritus ved Institutt for klinisk medisin.

Han forteller at for å bli spesialist må alle leger arbeide en tid som lege i spesialisering på sykehus, såkalt LIS1. En sentral del av dette er å jobbe i akuttmottak hvor det tas EKG på de fleste pasientene. 

– Det er vesentlig at legene her må kunne tyde EKG for at utredningen av pasientene skal bli god og få riktig prioritet på akuttmottaket, sier han.  

Studenter og nyutdannede leger lærer å tolke EKG på en ny måte

Det nye kurset har hovedfokus på to ting. Det ene er prinsippene for hvordan EKG fanger opp signalene fra hjertets elektriske aktivitet. I tillegg tar kurset for seg hvordan man med EKG kan påvise både vanlige og sjeldnere tilstander som kan påvirke hjertet og blodomløpet. Kurset inneholder mange illustrasjoner, animasjoner og interaktive øvelser. 

Kurset viser studenter og nyutdannede leger hvordan de kan tolke EKG basert på kunnskap om anatomi og fysiologi.

– Hvis du klarer å knytte kunnskaper om anatomi og fysiologi til det du ser i EKG, er du langt bedre rustet til å forstå hva som foregår i den enkelte pasienten, sier professor Mathis Korseberg Stokke. 

– Kurset viser studentene at de har nytte av basalfagene. Det legger et grunnlag for mer langsiktig kunnskap og kan derfor være bedre enn mønstergjenkjennelse, hvor man er avhengig av en god hukommelse, legger han til.

Bilde av Mathis Stokke, Knut Gjesdal og Michael Bjaanes
Professor Mathis Korseberg Stokke og professor emeritus Knut Gjesdal har utviklet e-læringskurset i EKG sammen med Michael Bjaanes, pensjonert sykepleier og illustratør. Foto: UiO og privat

EKG er viktig for alle nyutdannede leger 

Kurset er utviklet av Gjesdal og Stokke, begge ved Institutt for klinisk medisin og hjertemiljøene ved OUS, sammen med Michael Bjaanes, pensjonert sykepleier og illustratør. 

– EKG er viktig for alle nyutdannede leger, så vi brenner for å spre kunnskap om EKG og elektrofysiologi, sier Stokke. 

Han er også leder for Institutt for eksperimentell medisinsk forskning og representerer kombinasjonen av klinikk og basalfag i teamet.

Kurset kan brukes på ulike trinn på medisinstudiet 

Kurset er beregnet for selvstudium og har samme omfang som relevante lærebøker. Men ifølge Stokke og Gjesdal knytter tradisjonelle lærebøker i mindre grad basalfag og klinisk praksis sammen. 

De har gjort kurset gratis tilgjengelig på nett.

– Enkel tilgang til fagstoffet og det å kunne bruke illustrasjonene i undervisningen vil også lette undervisernes arbeid, påpeker Gjesdal. 

– De enkelte delene av kurset kan brukes på ulike trinn i medisinstudiet. Kanskje kan kurset også frigjøre noe tid til pasientnær undervisning, fortsetter han.

Kurset har fått internasjonal oppmerksomhet

Professorene mener også at det er et behov for mer bruk av norsk fagspråk i undervisningen i medisin. Ikke minst gjelder dette for det store antallet norske studenter som studerer medisin i utlandet. Derfor laget de kurset først kun på norsk. 
Men så har det nye e-læringskurset fått internasjonal oppmerksomhet. 

– Michael Bjaanes har tidligere laget mange svært gode illustrasjoner og animasjoner om medfødte hjertefeil. Heart University kom over disse og lurte på om han hadde laget flere, forteller Gjesdal.

Heart University er en amerikansk database på nett som samler undervisningsmateriell for helsepersonell innen kardiologi.

– Vi sendte dem lenke til EKG-kurset, som da bare fantes på norsk. De ville gjerne inkludere kurset i sin database over ulikt materiale om hjertefeil. Vi oversatte derfor kurset til engelsk, som de har lenke til nå, sier Gjesdal.

– Det er hyggelig og inspirerende at dette anerkjente hjertemiljøet bruker kurset. Det er et kompliment til teksten vi har utviklet og særlig til illustrasjonene, legger han til.

Innspill til kurset tas imot med takk

– Kurset er blitt til som et nonprofit dugnadsprosjekt, støttet av Det medisinske fakultet, med professor Per Grøttum som tilrettelegger. Vi håper det vil videreutvikles og brukes av mange i årene fremover, sier Stokke.

Professorene ønsker innspill fra så mange som mulig.

– For at det skal utvikles og forbedres, er vi avhengig av innspill fra dem som bruker kurset. All ros, ris og konstruktive forslag mottas med takk!

Studiedekan svært positiv til e-læringskurset

Studiedekan ved Det medisinske fakultet, Magnus Løberg, er svært positiv til det nye kurset. 

– Ved fakultetet er vi opptatt av å utvikle gode e-læringsressurser som dette nye kurset i EKG. Det er stor stas at andre universiteter, i innland og utland, også kan få nytte av dem, sier Løberg.

Kontakt 

Les mer

Av Elin Martine Doeland
Publisert 8. mars 2023 16:24 - Sist endret 29. mars 2023 09:35