English version of this page

Studenter ved Universitetet i Oslo studerer helse og helsepolitikk i et globalt perspektiv

Med en mastergrad i International Community Health vil studentene få et globalt perspektiv på helse, og jobbe med å realisere globale mål for universell helsedekning.

Studenter og en foreleser i samtale over bøker rundt et bord

Illustrasjon Foto: Jarli & Jordan/UiO

– Mastergraden i International Community Health (ICH) er viktig, fordi Norge blir mer mangfoldig gjennom innvandring og internasjonale arbeidstakere. Det er sentralt at studentene lærer å se helse, både fra et internasjonalt og et lokalt perspektiv, sier Hassan Njie.

Bildet kan inneholde: sky, himmel, dagtid, fjell, reise.
Stipendiat Hassan Njie Foto: Privat

Han er doktorgradsstipendiat ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo.

Ved ICH-programmet lærer studentene hvordan ulike helsesystemer fungerer, og studerer blant annet politikkutforming, finansiering og helsetjenester. De lærer hvordan helsesystemene endrer seg mellom ulike globale kontekster, gjennom å trekke på kunnskap og erfaringer fra den mangfoldige studentgruppen ved programmet.

– Under koronapandemien så vi at et utbrudd av en sykdom i en del av verden kunne ha enorme konsekvenser for den globale helsen. Dette viser at vi må investere mer i global helse, og gi helsepersonell, helsetjenesteleverandører og beslutningstakere informasjonen de trenger for å tilby helsetjenester som fungerer, sier Njie.

– Målet med universell helsedekning er å kunne tilby helsetjenester av høy kvalitet, som alle har muligheten til å betale for, fortsetter han.

Etter endt utdanning kan studenter fra ICH-programmet jobbe innen forskning og akademia, i statlige organer, frivillige organisasjoner og privat sektor.

– I Gambia, hvor jeg kommer fra, jobber nesten alle som gikk på ICH-programmet ved UiO finansiert av Quota-stipendet, med internasjonale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO) eller i offentlig sektor, forklarer Njie.

Studenter ved ICH-programmet tar fag i global helse, helsesystemer, helsepolitikk, og finansiering

Njie underviser flere kurs ved masterprogrammet i International Community Health og for medisinstudentene.

– Jeg underviser fag i helsepolitikk og finansiering i et globalt helseperspektiv, og viser hvordan helsetjenester finansieres, fordeles og prioriteres, spesielt i lavinntektsland,   sier Njie.

Njie hjelper også masterstudentene med å forberede data for analyse, i forbindelse med masteroppgavene deres.

– Jeg viser studentene hvordan de administrerer, forbereder og validerer dataene sine, for å sikre at analysene deres blir gjort riktig, sier Njie.

Studentene får også en praktisk demonstrasjon i hvordan de klargjør og eksporterer data til SPSS eller STATA, programmer for statistisk analyse.

– ICH-studentene tar mange spennende fag innen global helse, som inkluderer perspektiver fra både det globale nord og det globale sør. Etter å ha tatt fagene vil studentene kunne bruke sin kunnskap og ferdigheter i stillinger innen akademia, offentlig eller privat sektor, i Norge og andre steder, sier Njie.

Njie jobber for helsedepartementet i Gambia

Før han ble stipendiat, jobbet Njie som prosjektleder ved Direktoratet for planlegging og informasjon, som er underlagt helsedepartementet i Gambia. Her jobbet han med ulike enheter, med politiske og strategiske spørsmål, finansiering av helsetjenester, kvalitetsforbedringer, med mer.

– Vårt arbeid er først og fremst å støtte helsedepartementet i politikkutforming, og utvikling av strategier og intervensjoner, som skal forbedre helsesektoren i Gambia, forklarer han.

Njie tok en mastergrad i helsefinansiering i Taiwan.

– Her studerte jeg ulike helseforsikringsordninger. Jeg så selv hvordan disse forbedret helsevesenet i Taiwan, og ønsket å jobbe mot det samme i Gambia også. Avhandlingen min bidro med forskningsbaserte resultater, som støttet opp mot den nåværende nasjonale helseforsikringsordningen i Gambia, forteller han.

Forskning på helsefinansieringsreformer og universell helsedekning i Gambia

Njie er i dag eksternt finansiert doktorgradsstipendiat ved UiO.

– Det overordnede temaet for doktorgradsprosjektet mitt er universell helsedekning. Universell helsedekning er en global agenda og et globalt mål – å sikre at helsetjenester av høy kvalitet er tilgjengelige for alle, uavhengig av deres bakgrunn eller økonomisk situasjon, sier han.

– Jeg prøver å finne bevis for at implementering av en nasjonal helseforsikringsordning i Gambia kan bidra til universell helsedekning for innbyggerne her, sier Njie.

Resultatene fra prosjektet vil bli brukt til å informere og hjelpe regjeringen i Gambia i deres politiske beslutningsprosesser. Njie studerer ulike aspekter av helseforsikringsordningen, med sikte på å vise at implementering av ordningen vil være kostnadseffektivt.

Før en helseforsikringsordning innføres, skal for eksempel fordeler, egenandel og betalingsfritak diskuteres. Dessuten bør betalingsløsninger og finansiering av ulike intervensjoner også diskuteres med leverandører av helsetjenestene før implementering.

– Jeg har spurt helsepersonell hvilke finansieringssystemer de foretrekker. Helsepersonell ønsker å få betaling for tjenestene de tilbyr pasientene, forklarer Njie.

– Jeg ser også på prosedyremessig rettferdighet i helsefinansiering, og hvordan beslutningstaking skal håndteres på mest mulig rettferdig måte. Jeg studerer involveringen av offentlige og private aktører, sivilsamfunnet, marginaliserte grupper og minoritetsgrupper i beslutningstakingsprosesser, sier han.

– Det endelige målet med forskningen min er å vise at det er kostnadseffektivt, bærekraftig og lønnsomt å innføre en slik helseforsikringsordning i Gambia, fortsetter han.

Studentene får kunnskap som kan hjelpe ulike land med å forbedre helsesystemene sine

– Gjennom ICH-programmet tilegner studentene seg kunnskap og ferdigheter som kan brukes til å hjelpe ikke bare lavinntektsland, men også høyinntektsland, med å forbedre helsesystemene sine, sier Njie.

Etter endt utdanning flytter mange studenter tilbake til sine respektive land, for å jobbe med å forbedre helsevesenet her.

– Noen studenter vil åpenbart bli i Norge, men jeg tror flertallet ønsker å reise tilbake til hjemlandene sine. Jeg skal reise hjem etter hvert for å støtte hjemlandet mitt, for å jobbe mot universell helsedekning i Gambia, og mot bedre helse for alle, fortsetter Njie.

På ICH-programmet lærer studentene å se helsesystemer, helsepolitikk, finansiering og tilbud av helsetjenester i et globalt perspektiv.

– Alle land kjenner fortsatt effekten av koronapandemien. Vi må fortsette å investere i global helse, gjennom gjensidig og inkluderende samarbeid, og jobbe videre mot universell helsedekning, sier Njie.

– Det er mitt håp at regjeringen og offentlige universiteter i Norge vil utforske mulighetene for studenter og forskere utenfor EU og EØS å studere i Norge. Vi ønsker studenter fra både det globale sør og nord velkommen til å søke vårt masterprogram i International Community Health, avslutter han.

Søk en mastergrad i International Community Health ved Universitetet i Oslo

  • Søknadsfrist for studenter utenfor EU/EØS: 15. november
  • Søknadsfrist for studenter fra EU/EØS: 1. mars
  • Søknadsfrist for studenter bosatt i Norge og de nordiske landene: 15. april

Les mer

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 1. mars 2023 13:49 - Sist endret 14. mars 2023 10:19