Oppgave 1a - Pasientforløp (flytskjema)

Dette er en av KLoK-oppgavene du skal gjøre under praksisperioden i modul 7, hvor du skal følge en pasient og vise at du kan tegne et flytskjema for pasientforløpet.

Hvorfor?

Hovedformålet med denne oppgaven er å forstå kompleksiteten i et pasientforløp, med vekt på hendelser, beslutninger som tas og samhandling mellom ulike aktører. Vi kan stille en rekke spørsmål for å vurdere kvaliteten  et slik forløpet: Er informasjonsoverføringen god? Er det unødvendig ventetid? Komplikasjoner? Er behandlingen i tråd med retningslinjer? I hvilken grad er pasienten eller pårørende involvert i beslutninger? Et viktig verktøy for å kartlegge og analysere en slik prosess er flytskjema over pasientens innleggelse, opphold og utskrivelse fra sykehuset.

Hva?

Du skal lage et flytskjema for et pasientforløp. Dette skal som hovedregel ikke være en pasient du tar innkomst og skriver epikrise på. Du må innhente samtykke fra pasienten for å få tillatelse til å gjennomgå vedkommendes journal. Begynn med denne oppgaven så tidlig som mulig i praksisperioden på sykehuset.

Hvordan?

Du lærer å tegne og å analysere flytskjema i KLoK-undervisningen før praksisperioden (mer informasjon om flytskjema). Du bør merke deg følgende punkter (alle punkter er ikke nødvendig, men få med så mange punkter som mulig), utfyllende kommentarer noterer du på et ark.

  • Fulgte det med en henvisning eller innleggelsesskriv ved innleggelsen? Hvor god var informasjonen i dette skrivet?
  • Ble pasienten lagt inn på rett avdeling? Unødvendig venting? Overføres pasienten til andre avdelinger underveis?
  • Er medisinering ivaretatt på en trygg måte? Uheldige interaksjoner?
  • Hvordan foregår diagnostikken? Er den relevant?
  • Foregår behandlingen i henhold til lokale/nasjonale retningslinjer?
  • Samhandling: Mellom leger (på tvers av spesialiteter?), lege og sykepleiere, og mellom lege og andre yrkesgrupper (feks farmakolog, ergpterapeut, fysiotereapeut, klinisk ernæringsfysiolog eller sosoinom). Informasjon om pasienten på avdelingens morgenmøte/vaktskifte.
  • Ved kirurgi: Følg med når pasienten forberedes til kirurgi. God informasjon? Brukes sjekkliste for trygg kirurgi?
  • Epikrisens innhold? Finnes det klar plan i epikrisen? Sendes den til riktig lege og andre aktører? Fikk pasienten med seg epikrisen eller annen skriftlig informasjon ved utskrivelse fra sykehuset? (epikrisetid)
  • Foreligger den en plan for oppfølging (poliklinikk, fastlege, andre i kommunehelsetjenesten)? Hvor godt er pasienten informert om oppfølgingsplanene?

Aktuell litteratur og nettsteder:

 

Publisert 28. jan. 2011 16:58 - Sist endret 9. mai 2023 14:34