Episode 27: Allergi og intoleranse

00:12.000 --> 00:14.000
Hei og velkommen til Vaksinepodden.

00:14.000 --> 00:19.000
I dag skal vi snakke om allergi og intoleranse, og hva som skiller disse.

00:19.000 --> 00:25.000
Det er omtrent 40% av norsk befolkningen som opplever en eller annen form for allergisk reaksjon i løpet av livet,

00:25.000 --> 00:30.000
så dette er noe som skjer med en veldig stor andel av oss.

00:30.000 --> 00:36.000
Men hva er det som egentlig skiller en allergisk reaksjon fra en intoleranse mot noe?

00:36.000 --> 00:43.000
For å hjelpe oss å få bedre forståelse av dette her, så har vi i dag med oss lege og først og fremst syskjell Sjuan Chow,

00:43.000 --> 00:46.000
som jobber ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin.

00:46.000 --> 00:51.000
Han har blant annet forsket mye på psylaki og har vett mye om dette temaet.

00:51.000 --> 00:56.000
I tillegg har vi som vanlig med oss Gunnar Grødland, og mitt navn er Even Fossum.

00:56.000 --> 01:01.000
For å starte, så kjenner de fleste av oss sannsynligvis en eller annen som er allergisk mot noe,

01:01.000 --> 01:07.000
enten det er en matvare, eller katter, eller dyr, eller noe som reagerer.

01:07.000 --> 01:14.000
Vi bruker ofte begrepet allergi og intoleranse litt sånn om hverandre, men hva er det som egentlig definerer allergi?

01:15.000 --> 01:23.000
Allergi er en uønsket immunrespons som kroppen lager mot harmløse stoffer.

01:23.000 --> 01:33.000
Matvare, pollen, katter, hund, som i motsetning til bakterier som angriper oss, er harmløse.

01:34.000 --> 01:44.000
Immunsystemet burde ikke lage masse reaksjoner og kriger mot disse harmløse tingene,

01:44.000 --> 01:46.000
men så gjør vi det en gang blant.

01:47.000 --> 01:56.000
Immunsystemet er ganske kult, for det det faktisk gjør, er at det skal prøve å kjenne igjen hva som er trusler.

01:57.000 --> 02:05.000
Noen ganger er det av ulike årsaker at det plutselig oppfatter mat eller ting som er helt naturlig for oss som en trussel.

02:05.000 --> 02:10.000
Noen ganger vet vi litt om hvorfor det skjer, og noen ganger vet vi ikke helt hvorfor det skjer.

02:10.000 --> 02:14.000
Men det er egentlig en helt naturlig immunrespons som skjer av litt feil,

02:14.000 --> 02:21.000
fordi immunsystemet plutselig mangler evnen til å skille farlig fra ufarlig like godt som det skulle ha gjort.

02:21.000 --> 02:31.000
Helt riktig. Erleikensreaksjonene av vårdighetsgraden, eller graden av symptomet,

02:31.000 --> 02:38.000
spenner jo veldig vidt. Fra litt kløe i øynene, litt nysing når bjerkepollen sprer seg,

02:38.000 --> 02:46.000
til det vi kaller for anafylaktisk sjokk, altså en livstruende tidsstand som må behandles raskt

02:46.000 --> 02:52.000
med intensiv sykehusbehandling, eller så dør man.

02:52.000 --> 02:59.000
Det er vel kanskje det som gjør at allergier, spesielt matvareregier,

02:59.000 --> 03:05.000
er de som tenderer å ha en sterkere reaksjonsmønstre mot.

03:05.000 --> 03:14.000
De som virkelig er følsomme mot fisk, skaldy, nøtter, de går jo rundt med en sånn epipen,

03:14.000 --> 03:20.000
en sånn liten sprøyte som de må få satt i seg så raskt som mulig hvis de mistenker at

03:20.000 --> 03:24.000
de reagerer på noe de ikke tåler i maten.

03:24.000 --> 03:33.000
Så her er det snakk om å hyre små mengder som egentlig trengs for da å sette i gang en ganske alvorlig reaksjon.

03:33.000 --> 03:42.000
Immunsystemet er veldig følsomt. Vi har masse flotte celler og antistoffer som kan diktere

03:42.000 --> 03:53.000
det minste spomengde av antigene, altså proteiner, som de reagerer mot.

03:53.000 --> 04:01.000
Det er derfor det står på matvarepakning, og så kan inneholde spomengde av nøtter, egg, you name it.

04:01.000 --> 04:09.000
For å få den merkelåpen er det nok at fabrikklokaler som, for eksempel is, iskrem er vanskeligere.

04:10.000 --> 04:16.000
For det er mange iskremfabrikker som lager også med PK-nøtter og vannnøtter og diverse nøtter.

04:16.000 --> 04:25.000
Hvis den vanilleisen har vært lagd i samme fabrikklokale hvor det også lages andre iskremtyper som inneholder nøtter,

04:25.000 --> 04:33.000
så må den merkes som kan inneholde spomengde av nøtter, og for de som er veldig følsomme mot nøtter,

04:33.000 --> 04:43.000
så må den holde seg unna. Derfor er matvaresituasjonen vanskelig for de som er veldig følsomme mot nøtter.

04:43.000 --> 04:52.000
Det har jo også kommet opp dette med anafylaktisk sjokk i det siste året, fordi tidligere da man fikk vaksinert folk,

04:52.000 --> 04:59.000
så var det noen som fikk anafylaktisk sjokk av personer som var ekstremt allergiske mot enkelkomponenter i vaksinen.

04:59.000 --> 05:08.000
Det blir litt det samme prinsippet. Man har ørelitet til stede av dette i vaksinen, men likevel nok til å trigge en livstruende situasjon.

05:08.000 --> 05:20.000
Det er derfor vi må sitte der i 15 minutter etter vi har fått vaksinen. For å unngå, eller for å fange opp de ytterst få som kan reagere veldig avhårdelig

05:20.000 --> 05:28.000
mot eggeproteiner eller andre komponenter i vaksinen, slik at de kan få en tilsikkerlig behandling med en gang.

05:28.000 --> 05:32.000
Men det er ytterst sjeldent, og de fleste vet jo om det.

05:32.000 --> 05:43.000
Men det sier også litt om at dette skjer veldig raskt. Den her hurtigheten i det. Dette er noe som gjerne kommer fryktelig fort.

05:43.000 --> 05:50.000
Ja, det kan skje raskt. Da kommer vi inn i kjerneimmunologi. Det finnes forskjellige typer immunreaksjoner.

05:50.000 --> 06:05.000
Du tenker på at man dette i bakken etter å ha spist en bolle som har vært rørt i samme bolle som hvor man har laget noen nøtterhold i bolle dagen før,

06:05.000 --> 06:14.000
ikke sånn at det har blitt vasket ordentlig. Det er en straks reaksjon som medieres av en antistoff-type som heter IgE.

06:14.000 --> 06:24.000
Den raske reaksjonen, kanskje jeg skal si litt om hvordan man reagerer, antenn folk i bakken som er den ekstreme varianten.

06:24.000 --> 06:34.000
De fleste gjør jo tross alt ikke det. Det mest typiske er kløe, både i halsen, på leppene, på kroppen, på huden,

06:34.000 --> 06:41.000
og mer sånn en blemme som hovner opp med rødhet og heveser som vi kaller for evvebrest på godt norsk.

06:41.000 --> 06:53.000
Urticaria på fint latin. Det er en straks reaksjon som kommer av at disse IgE-antistoffene som gjenkjenner,

06:53.000 --> 07:05.000
gjenkjenner allergiene, gjenkjenner proteiner i matvarer man ikke tåler, at de binner av å gjenkjenne allergiene,

07:05.000 --> 07:18.000
og så er det noen celler som heter mastceller som tar fattig eller fanger disse IgE-antistoffene.

07:18.000 --> 07:30.000
Og antigen fra ting man ikke tåler, IgE-antistoffe og mastceller, den kombinasjonen der gjør at det kommer ut masse

07:30.000 --> 07:38.000
kjemikaler som heter histamin fra mastcellene, og histamin er det som gjør at vi kløer. Det er det som gir oss symptomet.

07:39.000 --> 07:48.000
Den kløen er jo irriterende, men hvis man hovner opp i halsen like mye som man hovner opp i kroppen,

07:48.000 --> 07:57.000
så kan man få problemer med å puste. I tillegg kan man få andre typer kroppsreaksjoner som kan være potensielt livstørende.

07:57.000 --> 08:06.000
Men det er den straks reaksjonen du tenker på, Evin. Men det finnes også andre typer immunresponser som ikke er mediert av IgE-antistoffe,

08:06.000 --> 08:18.000
som er mer selvemediert, mediert av T-celler. T-cellene er litt tregere, de trenger noen timer, ett døgn eller to, for å reagere.

08:18.000 --> 08:33.000
De responderer i hvert fall noen timer, og da kan noen være allergisk mot visse typer teip, plast, etter man har fått vaksinestikk.

08:33.000 --> 08:46.000
Det er en forskinket, selvemediert reaksjon, hvor man får litt kløe også, men der er det ikke mer vaglet og mer permanente hevese,

08:46.000 --> 08:52.000
i stedet for den røde, raske hevesen som kommer og går, i det man kløer. Fordi det er en selvemediert reaksjon.

08:52.000 --> 09:00.000
Jeg skal gjøre et forsøk på å oppsummere. Når du får en nefrolaktisk sjokk, så er det fordi du har IgE-antistoffer,

09:00.000 --> 09:08.000
som tar og gjenkjenner et eller annet du er hyperallergisk mot. De aktiverer motsellene, som skyller ut histaminer,

09:08.000 --> 09:16.000
som sørger for at du får en hurtig blokkering av luftveier og kløer, og har det skikkelig hypt i løpet av kort tid.

09:16.000 --> 09:19.000
Da er det adrenalin som hjelper.

09:20.000 --> 09:29.000
Adrenalin hjelper ikke nødvendigvis mot kløer så mye, men hjelper mot det mest alvorlige symptomet,

09:29.000 --> 09:36.000
som er blodtryksfallet. Man faller i bakken av. Selve kløet bruker man antihistamine mot.

09:36.000 --> 09:48.000
Det er det som er i nesten alle allergimedisiner, det antihistaminetablettformet man tar, for å blokkere virkningen av histamine.

09:48.000 --> 09:57.000
Man blokkerer ikke urskillelse av histamine, men stopper binding av histamine til sine reseptorer,

09:57.000 --> 10:02.000
slik at histamine ikke gjør like mye skade eller symptomer.

10:05.000 --> 10:16.000
Det du snakket om, den andre typen allergi, der det er T-cellene som gjør det, er en mer lokal reaksjon.

10:16.000 --> 10:28.000
I motsetning til anafylaktiske sjokk, som går på mer systemisk, så får du kontaktallergi.

10:28.000 --> 10:36.000
Varianten er en type nikkelallergi, der du har et avgrenset område. Det du er allergisk mot er å ta verdtig kontakt med huden.

10:36.000 --> 10:44.000
Det er en lokal reaksjon som tar litt tid å komme, og vare gjerne litt lengre tid før den går av av seg selv.

10:44.000 --> 10:51.000
Da er det kortisonkrem, for eksempel, en god behandling for kortison. Det er et universalt immundempende middekament,

10:51.000 --> 11:02.000
som generelt slår ned reaksjonen. Det tar litt tid før den fungerer, mens adrenalin mot histaminsjokket er mye mer hurtigvirkende.

11:03.000 --> 11:12.000
Vi blir jo ikke født allergiske, vanligvis. Vet vi hva som disponerer for å bli allergisk?

11:12.000 --> 11:19.000
Eller hva som gjør det mer sannsynlig for at man på en senere tid kan få en allergisk mot reaksjon?

11:19.000 --> 11:29.000
Det er et interessant spørsmål. Gene har mye å si. Hvis man har født med atopiske disposisjoner,

11:29.000 --> 11:40.000
hvis foreldrene har pollenallergi og kløer lett på diverse ting, så er man jo mer sannsynlig for å utvikle allergi.

11:40.000 --> 11:45.000
Men gene er ikke alt, for man har sett på miljøet.

11:54.000 --> 12:02.000
Som mange kanskje har hørt om, er allergi kanskje en velstandssykdom som man har veldig mye av i industriell lande i motsetning til ulande.

12:03.000 --> 12:22.000
Derfor er det kommet den såkalt hygienehypotesen, om at immunsystemet har så lite å gjøre og kjeler seg som eget i et rent miljø i vår veldkontrollerte verden,

12:22.000 --> 12:32.000
hvor det skubbes og vaskes og desinfiseres overalt, at man ikke har parasitt i ormene og ikke får så mye barnesykdom,

12:32.000 --> 12:43.000
for man får vaksine, at immunsystemet begynner å reagere mot andre ting i stedet. Det er essensen til hygienehypotesen, veldig populisert.

12:44.000 --> 12:54.000
Det er jo vanskelig å bevise og motbevise. Man har gjort populasjonstudier og sett på korrelasjon mellom industrielle lande vs. ulande,

12:54.000 --> 13:00.000
men så har man jo litt forskjellige genetiske sammensetninger i disse populasjonene, så det er jo ikke så lett.

13:00.000 --> 13:16.000
Men det man har gjort er å se på finnene i Finland og russiske statsbygge som bor i Kareria, som er rett ved siden av den grensen,

13:16.000 --> 13:32.000
men de genetisette er veldig like. I alle fall inntil nylig har de levd i ganske forskjellige kår i et vestlig industriellt land vs. Østblokk-Sovjetunionen.

13:32.000 --> 13:48.000
Det er helt opplagt at det er mer astma som er en eller annen type allergisk, i alle fall den faller inn under den atopiske allergiske sykdomssekken,

13:48.000 --> 13:56.000
at det er mye mer av det i Finland enn i Kareria på grunn av levekårsforskjellene.

13:57.000 --> 14:06.000
Det har jeg sett studier på fra enkeltland, hvor det ikke har sett på ulikheter i befolkningsgrupper, men faktisk på ulikheter i levekår.

14:06.000 --> 14:12.000
For eksempel sammenlignet barn som vokser opp i by med barn som vokser opp på bondegårder.

14:12.000 --> 14:22.000
Der har du funnet at i by hvor det er mye mindre eksponert for alt mulig, så har du større forekomster av masse forskjellige allergier.

14:22.000 --> 14:26.000
Det jeg fant som var litt interessant faktisk, var at det gjaldt ikke for industrielle gårder.

14:26.000 --> 14:35.000
Hvis det var så industrielt at du ikke lenger ble eksponert for denne naturlige floraen og faunaen, da bortfalt den effekten.

14:35.000 --> 14:38.000
Så det er mange forklaringer.

14:38.000 --> 14:45.000
Høysnue er jo ikke så veldig kjekt hvis du skal hoppe mye i høye, men kanskje når høye pakkes i baller og man hopper ikke så mye på det,

14:45.000 --> 14:49.000
så kan man da få høysnue også på en gård.

14:50.000 --> 14:58.000
Jeg husker vi var på en konferanse der det ble presentert at det var en sånn klar sammenheng hvor mye disse barnene var forsket på.

14:58.000 --> 15:02.000
Hvor mye de faktisk var på loven selv, altså hvor eksponert de var.

15:02.000 --> 15:09.000
Og du vil jo tro at det kanskje i en mer høyeindustrialisert gård så er det ikke like lett å fly rundt.

15:09.000 --> 15:15.000
Det er sammenlignet med denne litt mer typiske familiegården, der du er tettere på dyra.

15:16.000 --> 15:19.000
Jeg vil bare si noe om IgE.

15:19.000 --> 15:23.000
Man kan jo lure på hvorfor lager kroppen IgE.

15:23.000 --> 15:33.000
Og IgE har bare en eneste kjent naturfunksjon, bortsett fra å lage masse trøbbel mot pollen og fisk og den slags.

15:33.000 --> 15:41.000
Og det er at IgE er sånn som vi synes evolusjonært laget for å bekjempe mot parasittsykdommet.

15:41.000 --> 15:47.000
Altså ormen i tarmen, en litt ekle kryp man kan ha.

15:47.000 --> 15:51.000
Og det har vi svært lite av i industriell land.

15:51.000 --> 15:57.000
Så derfor har ikke dette apparatet med IgE noe å gjøre.

15:57.000 --> 16:03.000
Da finner de på å reagere mot litt harmeløse ting.

16:03.000 --> 16:09.000
Det er jo viktig som du sier, at dette ikke er et system som er laget for å lage allergi.

16:09.000 --> 16:13.000
Det er mer en bieffekt av andre ting.

16:13.000 --> 16:22.000
Så vi skal ikke oppfordre folk til å gå ut og la seg smitte av rundorm av den grunn.

16:22.000 --> 16:28.000
Men det kan jo kanskje være noe i det at å være for,

16:28.000 --> 16:31.000
renhet er viktig, men er man på en måte tar man det for langt?

16:31.000 --> 16:39.000
Man kan jo kanskje tenke at oppfordringer til småbarnsforeldre om å vaske legoklossene hver dag i oppvaskmaskinen er å ta det litt langt.

16:39.000 --> 16:43.000
De skal jo utsettes for en del. Det kan man jo i hvert fall si.

16:43.000 --> 16:50.000
Absolutt hjemme hos oss. Maten faller på gulvet så det ikke er for mye støv, så er det bare å plukke opp og spise ned.

16:50.000 --> 16:54.000
Vi er immunolog og det er mikrobiolog hjemme.

16:55.000 --> 17:01.000
Folk blir skeptiske, men når vi sier hvem vi er som fagpersoner så tør de ikke si noe mer.

17:06.000 --> 17:12.000
Så for å gå videre da, når vi snakket litt om allergi og hva som er forklaringen der,

17:12.000 --> 17:17.000
på en måte hva som ligger bak, så for å gå over til intoleranse.

17:17.000 --> 17:21.000
Hva er det som skiller intoleranse fra allergi?

17:21.000 --> 17:27.000
Ja, intoleranse er mindre avvålig enn allergi.

17:27.000 --> 17:34.000
For det er en matvare man ikke klarer å fordøye like godt som man burde.

17:36.000 --> 17:44.000
Men det er ingen voldsomme immunreaksjoner som er veldig følsomme.

17:44.000 --> 17:52.000
Man blir dårlig fordi matvaret man har spist ikke har blitt fordøyd på riktig måte.

17:53.000 --> 17:58.000
Så det mest kjente intoleranse eksempel er laktosintoleranse.

17:58.000 --> 18:01.000
Nå googlet jeg på Wikipedia rett før jeg kom,

18:02.000 --> 18:12.000
at det å være intolerant mot laktose er jo faktisk det mest naturlige formen av å være menneske.

18:12.000 --> 18:17.000
60-70 prosent av verdens befolkning er laktoseintolerante.

18:17.000 --> 18:29.000
Det er jo fordi at voksne er ikke vi i utgangspunktet evolutionært lagt til å drikke så veldig mye mekk.

18:29.000 --> 18:33.000
Apen og skimpanse går ikke rundt og die på kue.

18:33.000 --> 18:46.000
Derfor er jo enzymapparatet til å fordøye sukkerartet i melken som heter laktose.

18:46.000 --> 18:58.000
De etterhvert inaktiveres, eller det enzymet ikke lenger er aktive i kroppen når man slutter å die.

18:58.000 --> 19:11.000
Det er det naturlige formen for hva menneskes kropp er ment til å gjøre.

19:11.000 --> 19:20.000
Så begynte man å domestisere dyr som man drikker mekk fra, kuer først og fremst, men også geiter.

19:21.000 --> 19:32.000
Så var det litt problematisk at voksne som ikke klarer å fordøye laktose, ikke heller klarer å ta på næringen effektivt fra kumelken.

19:32.000 --> 19:45.000
Derfor har det oppstått mange uavhengige tilfeller av mutasjoner i genene på det genet,

19:45.000 --> 19:51.000
eller det enzymet som bryter ned laktose, og det enzymet heter laktase.

19:51.000 --> 19:59.000
Det er faktisk ikke mutasjoner i CV-gene, men det er mutasjoner i området som regulerer uttrykket av dette genet,

19:59.000 --> 20:10.000
slik at genet skrus på igjen i voksenheden, eller ikke skrus av i fem-seks års tid, slik at den er aktiv hele livet,

20:10.000 --> 20:16.000
slik at man kan ta på næringen fra melken man drikker.

20:16.000 --> 20:24.000
Det høres ut som en ganske naturlig og fordelaktig evolusjon, at man rett og slett når man har tilgang på melk,

20:24.000 --> 20:31.000
er det i stedet til å nyttiggjøre seg den næringen man kunne få fra melken i de områdene hvor man hadde melk.

20:31.000 --> 20:36.000
Dette er et godt eksempel på samvikning mellom miljø og gene.

20:36.000 --> 20:49.000
Der det var miljø, at man blir utsatt for, eller der man drakk melk som en del av oppveksten og matinntaket,

20:49.000 --> 20:58.000
så var det en seleksjon for de mutasjoner som gjorde at man har laktasegene aktivt livet ut.

20:58.000 --> 21:10.000
Mens der man ikke hadde melk som en del av næringsreportoaret, så er det ikke nødvendig å ha laktasegene på,

21:10.000 --> 21:16.000
og derfor har man ikke selektert frem dette med denne mutasjonen.

21:16.000 --> 21:32.000
Når vi drikker melk, så vil laktaseenzyme bryte ned sukramolekylene i tarmen, før disse produktene kommer til dyktarmen.

21:32.000 --> 21:42.000
Laktasegene uttrykkes av stymhindeseriene i tyntarmen, og den bryter ned laktose som er en disaccharid,

21:42.000 --> 21:53.000
altså to monosaccharid som er hektet sammen i sine to monosaccharid-komponenter som heter galaktose og glukose.

21:54.000 --> 22:09.000
Galaktose og glukose klarer vi å ta på og fordøye, mens akkurat den nedbrytningen av laktose til disse to strukturelementene, er det vanskelige trinnet.

22:10.000 --> 22:20.000
Hvis laktose kommer gjennom tyntarmen ufordøyd til dyktarmen, der det bor våre venner, våre mikroorganisme,

22:20.000 --> 22:25.000
altså mikrobiota som er en del av det naturlige til stede i kroppen,

22:25.000 --> 22:37.000
de plutselig får en næringsstoff som de blir veldig glad over, for de har emnet til å fordøye laktose.

22:38.000 --> 22:43.000
I den fordøyingsprosessen lages det gass, hydrogen for eksempel.

22:43.000 --> 22:54.000
Symptomene på laktoseintoleranse er oppblåsthet, noen kan føle smerte fordi gassen utvider slimehinden litt,

22:54.000 --> 23:00.000
noen som er veldig følsomme for strekken i tannslimehinden kan merke smerte,

23:00.000 --> 23:09.000
noen kan få diaré fordi sukkeret binder til seg i vann og gjør at avføringen blir mer vanlig.

23:09.000 --> 23:14.000
Det er plagsomme symptomer, men immunsystemet er ikke inngåvert.

23:14.000 --> 23:24.000
Det er en dårlig fordøying av matvaret, og den dårlig fordøyde maten koser våre bakterier seg så mye over

23:24.000 --> 23:29.000
at den lager en del avfossprodukt som gir oss plage.

23:29.000 --> 23:36.000
Det jeg synes er litt interessant her er at, i motsetning til hva jeg tidligere trodde,

23:36.000 --> 23:40.000
så mister man ikke øvnen til å spalte laktose.

23:40.000 --> 23:44.000
Det er noe du har, eller ikke har.

23:44.000 --> 23:52.000
Det er ikke helt det man egentlig hører vanligvis, for det hører man vanligvis at hvis du slutter å drikke melk,

23:52.000 --> 23:56.000
så mister du øvnen til å spalte laktose.

23:57.000 --> 24:03.000
Selve genenes regulering er nok det samme uansett om man drikker melk eller ikke.

24:03.000 --> 24:07.000
Men det er også noe som heter sekundær laktosintoleranse.

24:07.000 --> 24:12.000
Hvis du har hatt en bakterieinfeksjon, virusinfeksjon, og har hatt diaré,

24:12.000 --> 24:22.000
så anbefales det ikke at man drikker melk før sklimhinden er helt tilhellet.

24:22.000 --> 24:26.000
Fordi man sier at melken er så tungt for døy.

24:26.000 --> 24:34.000
Det er fordi man har mistet noen av tarmslimhindene i forbindelse med den diaréeksymptomen som er utløst av et patogen.

24:34.000 --> 24:40.000
Derfor har man mindre tidlig mistet dette enzymet, fordi man har mistet tarmslimhinden selv.

24:40.000 --> 24:43.000
Det kalles for en sekundær laktosintoleranse.

24:43.000 --> 24:49.000
Men mindre man blir syk av andre tarmsykdommene,

24:49.000 --> 24:54.000
altså søraki kan også inducere en sekundær laktosintoleranse,

24:54.000 --> 25:00.000
for det er det samme fenomenet at man mister noen av de tarmslimhinde som lager enzymet.

25:00.000 --> 25:04.000
Men genetisk sett endrer seg ikke.

25:04.000 --> 25:13.000
Enten har du laktase i kroppen din når du ikke har tarmskade,

25:13.000 --> 25:16.000
eller så har du ikke, uansett om du drikker melk eller ikke.

25:17.000 --> 25:22.000
Men så er det jo disse mikroorganismerne, de som egentlig lager trøbbel for deg,

25:22.000 --> 25:25.000
de kan jo tenkes at de endrer seg litt.

25:25.000 --> 25:30.000
Kanskje en dag fikk du en litt annen sammensetning av mikrobioter,

25:30.000 --> 25:36.000
som gjør at de lager massivt mer gassen når de får laktose nedover.

25:38.000 --> 25:43.000
Så selv om du da ikke får den endringen og miste evnen til å spalte laktose,

25:43.000 --> 25:46.000
så opplever du en faktisk forskjell,

25:46.000 --> 25:50.000
fordi kroppen din plutselig responderer annerledes på for eksempel melk.

25:51.000 --> 25:56.000
Så for en liten oppsummering, da, skal vi si at allergi ...

25:56.000 --> 26:00.000
Da kan jeg bare si en liten ting til slutt om laktosintoleranser.

26:00.000 --> 26:09.000
De som har laktosintoleranser, de er først og fremst mot seve umodifisert melk,

26:09.000 --> 26:11.000
altså å drikke sologlass med melk,

26:11.000 --> 26:15.000
men at man tåler faste viteoste og yoghurt,

26:15.000 --> 26:19.000
fordi at enzymene man bruker for å lage ost og yoghurt,

26:19.000 --> 26:23.000
de bryter jo ned laktose, i alle fall ganske mye av det,

26:23.000 --> 26:28.000
slik at det blir galaktose og glukose ut av det.

26:28.000 --> 26:34.000
Så på noen av disse yoghurtposene så står det mindre tilsatt sukker,

26:34.000 --> 26:38.000
og det er fordi at de har brukt enzyme som bryter ned laktose,

26:38.000 --> 26:41.000
og spatter til galaktose og glukose, som er søt,

26:41.000 --> 26:43.000
altså en naturlig søtstoffe.

26:43.000 --> 26:48.000
Laktoseredusert melk, for eksempel, er jo det samme prinsipp,

26:48.000 --> 26:53.000
men man har brukt en syntetisk laktase til å bryte ned laktose for deg på forhånd,

26:53.000 --> 26:56.000
og den melken er mye søtere.

26:56.000 --> 27:06.000
Nå skal vi smelte opp litt, da, så kan vi si at allergi er en typisk immunologisk sykdom,

27:07.000 --> 27:11.000
mens intoleranse er mer genetisk basert,

27:11.000 --> 27:15.000
det går da på om du uttrykker disse enzymene eller ikke.

27:15.000 --> 27:22.000
Gluten er jo også et av disse typiske produktene som ofte kommer opp,

27:22.000 --> 27:29.000
spesielt når det gjelder intoleranse, at folk ikke tåler gluten.

27:29.000 --> 27:33.000
Her er det jo flere ting, du forsker jo på psykiatri,

27:33.000 --> 27:37.000
men syraki er også en glutenrelatert allergisk sykdom.

27:37.000 --> 27:43.000
Hva er det som definerer det, hvordan man reagerer på det?

27:43.000 --> 27:48.000
Vi snakker om syraki først, for det er mye enklere å snakke om syraki,

27:48.000 --> 27:56.000
for der er det en velddefinert sykdom, hvor man kan finne mange laboratorieparameter

27:56.000 --> 28:02.000
som tyder på at immunsystemet har laget en uønsket respons mot syraki,

28:02.000 --> 28:06.000
som er T-sele-mediert. Det er noen antistoffer også,

28:06.000 --> 28:11.000
men først og fremst T-sele er de som lager problemet med syraki,

28:11.000 --> 28:18.000
at T-sele reagerer eller gjenkjenner gluten i vete

28:18.000 --> 28:24.000
og begynner å angripe tamsnyhimmene som er følge av det,

28:24.000 --> 28:34.000
slik at man får tamskade når syrakere spiser gluten.

28:34.000 --> 28:38.000
Syraki er godt definert, og man vet veldig mye om syraki,

28:38.000 --> 28:43.000
genetisk disposisjon, forskjellige miljøfaktorer,

28:43.000 --> 28:46.000
det er jo bare en stor miljøfaktor, det er gluten,

28:46.000 --> 28:50.000
og behandlingen mot det er glutenfritt kost,

28:50.000 --> 28:53.000
og der er det en streng glutenfri kost som gjelder,

28:53.000 --> 28:56.000
selv veldig, veldig små mengder, milligram,

28:56.000 --> 29:00.000
nei, mest små mengder av gluten, for de som er mest førsomme,

29:00.000 --> 29:05.000
kan over tid utløse syraki,

29:05.000 --> 29:11.000
eller at sykdommen ved likeholdes.

29:11.000 --> 29:16.000
Mens glutenintoleranse er litt, i alle fall medisinsk sett,

29:16.000 --> 29:21.000
vanskelig å definere, fordi man i hvert fall enda ikke har funnet

29:21.000 --> 29:26.000
gode laboratorieparametre, prøver,

29:26.000 --> 29:31.000
som kan vise enten du har glutenintoleranse eller ikke.

29:31.000 --> 29:35.000
Det er en foreløpig, en ren subjektiv definisjon,

29:35.000 --> 29:39.000
at man føler seg dårlig når man har spist gluten.

29:39.000 --> 29:43.000
Og da blir det veldig vanskelig for leget å diagnostisere det,

29:44.000 --> 29:47.000
når man ikke kan ta en blodprøve eller en annen type prøve,

29:47.000 --> 29:52.000
og si at det ser jeg at du ikke tåler gluten.

29:52.000 --> 29:56.000
Derfor er det litt vanskeligere å studere det også,

29:56.000 --> 30:01.000
man vet ikke, er det spomengde, som det er ved syraki,

30:01.000 --> 30:04.000
eller er det sånn som er laktosintoleranse,

30:04.000 --> 30:08.000
at man kan ta et bittelitt, men bare ikke hele tiden.

30:09.000 --> 30:13.000
Sykdomsmekanisme er mye dårligere kjent.

30:13.000 --> 30:18.000
Man mistenker at glutenintoleranse ikke nødvendigvis er

30:18.000 --> 30:22.000
selv om gluten er i vetemeldet, men at det er andre komponenter,

30:22.000 --> 30:24.000
for eksempel sukker.

30:24.000 --> 30:28.000
Høymolekylære fruktaner, igjen er det sukkeret,

30:28.000 --> 30:33.000
som kanskje kan være med å bidra til såkalt glutenintoleranse.

30:34.000 --> 30:39.000
Og igjen er det mikroorganisme, altså bakterier i tarmen,

30:39.000 --> 30:45.000
som er en egentlig probleme,

30:45.000 --> 30:50.000
fordi de, i det de fordøye disse fruktanene,

30:50.000 --> 30:55.000
som kroppen vår ellers ikke er så god til å fordøye,

30:55.000 --> 30:59.000
så lager de det igjen gasse, som kan være plagsomt for noen.

30:59.000 --> 31:05.000
Det er mye som er ukjent med sykdomsmekanisme for glutenintoleranse,

31:05.000 --> 31:09.000
altså utenom syraki, som er en veldefinert immunologisk sykdom.

31:09.000 --> 31:15.000
Og det at man ikke har gode laboratorieprøver som

31:15.000 --> 31:19.000
diagnosiserer tilstanden gjør forskningen utfordrende.

31:19.000 --> 31:23.000
Alt er basert på egenrapportert symptom.

31:23.000 --> 31:28.000
Hvis det er disse bakteriene som foreslår symptomene,

31:28.000 --> 31:34.000
så gjøres jo forsøk på å endre på bakteriene i tarmen,

31:34.000 --> 31:39.000
sånn som mikrobiota-transplantasjon.

31:39.000 --> 31:43.000
Er det noe som har blitt testet i sånne sammenhenger,

31:43.000 --> 31:48.000
eller kan det ha en forbedrende effekt?

31:48.000 --> 31:53.000
Bekjent var ikke det som har vært gjort i sammenheng med glutenintoleranse.

31:53.000 --> 32:00.000
Det har vært gjort med ettervikning av antibiotika-behandling,

32:00.000 --> 32:08.000
altså såkalt diaré etter antibiotika-forsak av difficile bakterier.

32:08.000 --> 32:13.000
Da har det vært gjort forsøk med såkalt fesistransplantasjon,

32:13.000 --> 32:17.000
med rett og god utfall.

32:17.000 --> 32:23.000
Kanskje, men vi må nok studere litt mer på glutenintoleranse,

32:23.000 --> 32:26.000
før vi kan gå til tiltak.

32:26.000 --> 32:29.000
Det er mye hypotese.

32:29.000 --> 32:36.000
Det er for lite kunnskap, forløpig.

32:37.000 --> 32:44.000
Fordelen med inntoleranse er at man kan,

32:44.000 --> 32:50.000
med enkle midler, prøve å styre unna det man er inntolerant mot.

32:50.000 --> 32:57.000
Det gjør det enklere å unngå enten det er melk,

32:57.000 --> 33:00.000
eller gluten, eller hva man reagerer på.

33:00.000 --> 33:07.000
Utfalling med allergi er at det ofte kan være ting som omgår oss i mye større grad.

33:07.000 --> 33:09.000
Vi snakker om pollen.

33:09.000 --> 33:11.000
Det er vanskelig å unngå pollen,

33:11.000 --> 33:16.000
mindre du skal sitte inne store deler av året.

33:16.000 --> 33:19.000
Nå kommer det behandlingsformer.

33:19.000 --> 33:25.000
Det lagers faktisk vaksiner mot allergi.

33:26.000 --> 33:30.000
Hvordan fungerer disse?

33:30.000 --> 33:36.000
Det å kalle det vaksiner, er en sannhet med modifikasjoner.

33:36.000 --> 33:38.000
Det er en behandling.

33:38.000 --> 33:40.000
Vi kaller det vaksiner,

33:40.000 --> 33:46.000
men vaksiner har til hensikt til å aktivere sterke eller gode immunresponser,

33:46.000 --> 33:48.000
som kan beskytte mot noe.

33:48.000 --> 33:50.000
Her er snarere hensikten det motsatte,

33:50.000 --> 33:57.000
at man trenger å oppimmunsystemet til å ikke respondere på det som er allergiframkallende.

33:57.000 --> 33:59.000
Eller respondere annerledes.

33:59.000 --> 34:01.000
Eller respondere annerledes.

34:01.000 --> 34:07.000
Det blir litt som kreftvaksine, som vi ikke skal snakke om i dag.

34:07.000 --> 34:12.000
Vaksinebegrepet er litt misbrukt.

34:12.000 --> 34:14.000
Jeg vil heller kalle det en behandling.

34:15.000 --> 34:18.000
Prinsippene er jo interessante.

34:18.000 --> 34:25.000
Når man først har fått en uønsket immunrespons mot pollen,

34:25.000 --> 34:31.000
er det ikke så lett å gjøre noe med den responsen,

34:31.000 --> 34:43.000
men mindre man lager en mot-respons for å dempe effekten av den første opplinjede responsen.

34:43.000 --> 34:48.000
Vi har sagt at allergi er IgE-mediert.

34:48.000 --> 34:53.000
Men så har vi kanskje de fleste hørt om IgG,

34:53.000 --> 34:57.000
som er den mer vanlige formen for antistoffe.

34:57.000 --> 35:08.000
IgG er det antistoffet som vi primært danner når vi blir vaksinert eller får en sykdom.

35:08.000 --> 35:13.000
Det beskytter oss mot sykdomme og patogene.

35:13.000 --> 35:23.000
Det har masse effekt for seg, men ikke med histamine.

35:24.000 --> 35:42.000
Vaksine mot pollen er en forsiktig måte til å vri den uønskete immunresponsen mot HIV.

35:42.000 --> 35:44.000
For seg er det fortsatt en uønskete respons,

35:44.000 --> 35:49.000
men på en litt annen måte, slik at den første responsen som er med IgE,

35:49.000 --> 35:59.000
lager mindre skade enn den andre responsen man får laget med vaksinen.

35:59.000 --> 36:04.000
Så man gir veldig, veldig små mengder over veldig, veldig lang tid.

36:04.000 --> 36:10.000
Kan vi da si at hensikten er å sette i gang at du ønsker å lage så mye IgG,

36:10.000 --> 36:12.000
som gjenkjenner dette allergiene,

36:12.000 --> 36:18.000
at det du har i kroppen, at IgG-en vil fange opp allergiene rett og slett før det treffer IgE,

36:18.000 --> 36:24.000
og fører til D-granulase, disse mastcellene som begynner å slippe histaminer.

36:24.000 --> 36:26.000
Helt riktig.

36:26.000 --> 36:28.000
Så man gjør jo egentlig ikke noe med problemet,

36:28.000 --> 36:36.000
men bare lager noe annet som konkurrerer mot det primære problemet som er IgE.

36:37.000 --> 36:42.000
Her er det flere forskjellige vaksiner som går an å ta.

36:42.000 --> 36:49.000
Det er jo lagt vaksiner mot pollen, men også mot husstøvmidd og mot dyr, mot myggesopp.

36:49.000 --> 37:01.000
Så skal man vel si at det er litt varierende hvor effektiv disse vaksiner fungerer.

37:01.000 --> 37:08.000
De kan ha en forbedrende effekt, at du kan bli bedre av å ta disse her,

37:08.000 --> 37:11.000
og så er det ikke alltid at effekten er like god dessverre.

37:11.000 --> 37:18.000
Det ligger vel litt i denne mekanismen, som at den ikke er like effektiv.

37:18.000 --> 37:20.000
Man fjerner ikke loten av problemet,

37:20.000 --> 37:26.000
men man prøver bare å konkurrere den ut ved å lage IgG-antistoffer.

37:26.000 --> 37:34.000
Siden man har en eksisterende allergi-reaksjon mot CV-stoffet,

37:34.000 --> 37:39.000
så må man hyre forsiktig når man vaksinerer.

37:39.000 --> 37:44.000
Det er veldig små mengder under kontrollert forhold.

37:44.000 --> 37:49.000
Ta det gjerne lang tid. Det tar mange år med mange små doser,

37:49.000 --> 37:53.000
som man prøver å forsiktig øke uten at det vipper over.

37:53.000 --> 38:02.000
Man må være såpass plaget av primærlidelsen av pollenallergi

38:02.000 --> 38:10.000
for å investere i et slikt landvareprosjekt med ikke 100% garantert effekt.

38:10.000 --> 38:15.000
Det er nok også derfor jeg tenker at det er såpass vanskelig å få det til,

38:15.000 --> 38:20.000
og at du introducerer så mange allergivaksiner som finnes så langt,

38:20.000 --> 38:25.000
som ikke er mot allergiene med mest dødelig utfall.

38:25.000 --> 38:28.000
De er ikke akkurat mot nøtterallergier og skaldhjulallergier,

38:28.000 --> 38:33.000
og disse potensielt superproblematiske allergiene er mot de som er absolutt plagsomme,

38:33.000 --> 38:36.000
men dog stort sett ikke levstrøende.

38:36.000 --> 38:42.000
Man klarer lett og slett ikke å finne små nok mengder av pianøtteallergiene

38:42.000 --> 38:45.000
til å ingesere på dag og pasienten i bakken.

38:46.000 --> 38:50.000
Så hvis vi skal si noe om det, så er det definitivt rom for forbedringer

38:50.000 --> 38:53.000
når det gjelder behandlingen av allergi,

38:53.000 --> 38:58.000
og det å kunne lage bedre allergivaksiner, hvis vi skal kalle det det.

38:58.000 --> 39:01.000
Da tror jeg vi avslutter med det.

39:01.000 --> 39:06.000
Tusen takk til Shuang Chao for at du tok deg tid til å komme hit,

39:06.000 --> 39:09.000
og lærte oss litt om allergi og intoleranse.

39:09.000 --> 39:14.000
Tusen takk til Morten Skoglund ved seksjonen for medisinsk informatikk

39:14.000 --> 39:18.000
for teknisk produksjon, og takk til dere som har hørt på.

Publisert 15. sep. 2023 13:37 - Sist endret 15. sep. 2023 13:37