Ferdighetssenteret består av tre enheter:
- Rom for trening i kliniske ferdigheter
- Kjøkken for tilberedning og prøvesmaking av spesialkoster
- E-læringsressurs for kommunikasjonsferdigheter og metoder for kostbehandling.
Rom for kliniske ferdigheter
På ferdighetssenteret vil studentene kunne trene på følgende prosedyrer:
• Antropometriske målinger: vekt, høyde, midjemål, hoftemål og hudfoldtykkelse
• Måling av kroppssammensetning: bioimpedans og dexa-skanning
• Målinger av energibehov: indirekte kalorimetri og aktivitets-registreringer
• Fysiske tester: gripestyrke
• Måling av blodtrykk og blodprøvetagning
• Bruk av screeningverktøy og verktøy for vurdering av ernæringsstatus
• Nedlegging av ernæringssonde og bruk av sondeutstyr
Rommet for ferdighetstrening er organisert i ulike arbeidsstasjoner, med en eller flere funksjoner på hver stasjon. Det har også en fastmontert PC med stor skjerm for gruppeundervisning
Kjøkken for spesialkost
På kjøkkenet vil studentene kunne ha praktisk undervisning i følgende temaer:
- matvarekunnskap
- konsistenstilpasset kost
- spesialkoster (eks. baking av glutenfritt brød)
- energi- og proteinrike retter og næringsdrikker
- spesialprodukter som brukes i ulike koster (laktoseredusert melk, melkeerstatninger)
Kjøkkenet er fullt utstyrt med plass til 12 studenter fordelt på 6 arbeidsstasjoner med egne kjøkkenmaskiner og blendere. Det er et stort bord midt i rommet, som skal være samlingspunkt for felles prøvesmaking og undervisning.
Kjøkkenet vil også kunne brukes til å lage og dele ut mat i forbindelse med kliniske forsøk, samt til gruppeundervisning av pasienter i undervisningen.
Nutriweb
E-læringsverktøyene har fått navnet NutriWEB. Målet med NutriWEB er å øke studentenes kunnskap og ferdigheter i å kommunisere med ulike pasienter og befolkningen generelt i temaer relatert til ernæring.
I tillegg er det ønskelig å styrke undervisningen rundt pedagogiske og psykologiske metoder som kan benyttes for å fremme atferdsendring, da dette er sentralt i kliniske ernæringsfysiologers arbeid med pasienter. Det er også utviklet tre kurs om metode for ernæringsbehandling, som er en integrert del av undervisningen.
Følgende elementer er utviklet i prosjektet:
- E-læring om pasientkommunikasjon og atferdsendring
- E-læring om Nutrition Care Prosess
- E-læring ernæringskartlegging
- E-læring om ernæringsdiagnosen
NutriWeb er rettet mot utdanningen av kliniske ernæringsfysiologer, men deler av dette kan være en nyttig ressurs som andre helsearbeidere kan bruke i klinisk praksis, videreutdanning og forskningsprosjekter. E-læringsprogrammene kan også benyttes av ansatte ved Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring og Ernæringspoliklinikken.