Frokostseminar: Foretaksansvar eller personlig ansvar - hva fremmer pasientsikkerheten?

Foto: Colourbox illustrasjonsfoto

Personlig ansvar er vanlig i mange yrkesgrupper. Hvorfor skal helsearbeidere unntas når behandlingsfeil skjer? På frokostseminaret 24.mars diskuterer vi behovet for å plassere ansvar og hvordan vi best fremmer pasientsikkerheten. Seminaret er åpent for forskere og andre som er interessert i tema.

Lysark fra seminarets presentasjoner: Geir Sverre Braut, Sverre Grepperud

PÅMELDING

Representerer personlig ansvar en unødvendig jakt på syndebukker, samtidig som det fører til manglende åpenhet? Vil bruk av foretaksbøter kun gå utover økonomien? Er det viktig å sende et signal om at noen har utført en uforsvarlig handling? Dette er noen av spørsmålene vi stiller.

De senere år har noen pasientbehandlinger med uheldig utfall medført at noen helseforetak har blitt bøtelagt (foretaksstraff). Dette har utløst en debatt, fortrinnsvis i media, om hvorvidt foretaksansvar er et egnet tiltak eller om man i større grad bør gjøre involverte helsearbeidere ansvarlige. Dette frokostseminaret søker å belyse forhold som er sentrale når man vurderer bruk av ulike typer sanksjoner i forbindelse med uheldige episoder i helsevesenet. Hvilke forhold taler for og mot mer eller mindre bruk av personlig-ansvar og foretaksansvar?

Siste høringsnotatet fra HOD

Program:

Innlegg v/ Geir Sverre Braut (HVL)
Innlegg v/ Sverre Grepperud (UiO)
Diskusjon i plenum

Arrangør

Avdeling for helseledelse og helseøkonomi. Følg oss på Facebook.
Kontakt: Kristi Brinkmann Lenander

 

Publisert 11. feb. 2020 10:34 - Sist endret 10. aug. 2021 14:36