Referat instituttrådsmøte Helsam 21. november 2018

Referat fra instituttrådsmøte 21. november 2018, kl 9 - 12.15 på møterom 123 Fredrik Holsts hus

Tilstede: Nina K. Vøllestad, Eli Feiring, Bård Natvig, Karen Synne Groven, Line Løw, Kaja Kvaale, Tiril Seppola Reed

I tillegg: Irene Auke og Knut Tore Stokke

 

Sak/tema

Beskrivelse/momenter fra diskusjonen

Oppfølging/ansvarlig

Kommentarer til referatet fra sist eller innkallingen

Det var ingen kommentarer til referatet fra møtet 19. september

 

Diskusjonssaker

   

Årsplan 2019-21

Forslaget til årsplan ble grundig gjennomgått og det ble gitt flere innspill til utvikling av årsplanen. 

Endelig versjon av årsplanen oversendes instituttrådet sammen med budsjett innen 1. desember
Budsjett 2019 -23

Utkast til budsjett 2019-23 ble presentert sammen med de viktigste forutsetningene som utkastet bygger på, og hva som gjenstår av arbeid før ferdigstilling. 

Budsjettforslaget tydeliggjør instituttets krevende økonomiske situasjon med forventning om at det akkumulerte merforbruket ved utgangen av 2019 vil passere 10% av årlig basisinntekt. Instituttleder trakk fram at uten nye kjente eksterne prosjekter i tiden fram mot innlevering av budsjett, må forventningene til nettobidrag nedjusteres med tilhørende krav til kutt i kostnadene.

I diskusjonen som fulgte, ble det spilt inn at budsjettet må balansere behovet for å kutte i kostnader opp mot behovet for å opprettholde aktiviteter som bidrar til å øke inntektssiden. For forskningen handler det mye om å søke nye prosjekter som kan bidra til å opprettholde nettobidraget. For undervisningen handler det om å balansere effektivisering opp mot kvalitet som sikrer fortsatt høy attraktivitet.

 

Budsjett 2019 - 23 oversendes rådet innen 1. desember
Prosess instituttråd vs instituttstyre

Instituttleder innledet med hovedmomentene fra diskusjonen imed avdelingslederne og at  det der ble konkludert med å anbefale en bredere tilnærming til saken med et fokus på hvordan de ansatte og studentene opplever at medbestemmelsen fungerer ved Helsam i dag. 

Det var tilslutning i rådet til at spørsmålet om styre eller råd må sees opp mot rekrutteringsform for instituttleder, og at det ikke opplevdes som viktig å endre struktur så lenge instituttleder velges. Det var tilslutning til en bredere tilnærming med fokus på medbestemmelsen, og at denne også bør inkludere relasjonen mellom instituttråd og avdelingsledergruppa.

Instituttet utarbeider noen spørsmål om hvordan  med-bestemmelsen oppleves i dag. Dette sendes ut til avdelingene og studentrepresentantene.
Revidering av retningslinjer for forsknings- og utdanningstermin

Instituttleder innledet med at det oppleves et behov for en tydeliggjøring av at forsknings- og utdanningstermin må være et strategisk virkemiddel der formålet også er å gi noe tilbake til fagmiljøene, i tillegg til å sikre den enkelte lengre sammenhengende tid til faglig fordypning. 

Det var tilslutning til forslaget om tydeliggjøring av retningslinjene. Det ble gitt innspill på at det bør stilles krav om en presentasjon inn mot avdeling og institutt etter gjennomført termin. 

Instituttledelsen utarbeider revidert forslag til retningslinjer for forsknigs- og utdanningstermin
Evaluering av rådsperioden

Instituttrådets medlemmer oppsummert egne erfaringer etter denne perioden. 

Det ble trukket fram at arbeidet i rådet i hovedsak har fungert godt, men at det kunne være nyttig med en grenseoppgang mellom rådets arbeid og avdelingsledergruppas arbeid. Viktigheten av å representere mer enn eget fagmiljø og individuelle erfaringer ble også trukket fram. 

En grundigere involvering i årsplanen ble trukket fram som et tiltak som kan bidra til å tydeliggjøre hvilke saker instituttrådet bør involveres i. Det ble foreslått en institusjonalisering av at rådsreferatene ble presentert i hver avdeling for å sikre tilbakeføring til de ansatte.  

Instituttleder trakk fram viktigheten av rådets engasjement og vilje til helhetstenkning som sentralt i arbeidet.  

 

Informasjonssaker

   
Masterporteføljen Instituttleder orienterte om at forslag til reviderte masterprogrambeskrivelser var sendt på høring til avdelingene. Det sendes også til studentrepresentantene i rådet.  Forslaget ferdigstilles i ledergruppa før nyttår og får en endelig behandling i instituttrådet i januar.   
HMS
  • Valg av verneombud for 2019-20. Det har kommet inn tre forslag, men det ville være ønskelig også med vitenskapelig ansatte som kandidater
  • Sissel Aastorp og vara Irene Auke er gjenvalgt som arbeidstakerrepresentanter til MED-LAMU for perioden 2019-20
  • Administrasjonssjef og verneombud vil sammen med Bedriftshelsetjenesten (BHT) anslå forventet bruk av tjenester fra BHT for neste år
 

Informasjon om aktuelle saker

  • Det ble orientert om valgresultatene til instituttrådet og fakultetsstyret
 

Eventuelt

   
Publisert 29. nov. 2018 08:29 - Sist endret 11. feb. 2022 14:06