Referat instituttrådsmøte Helsam 27. november 2019

Referat fra instituttrådsmøte 27. november 2019, kl 9 - 11 på møterom eColab Fredrik Holsts hus

Tilstede; Terje P. Hagen, Kåre Moen (Skype), Heidi Fjeld, Eline Aas, Line Løw, Kirsti Langvatn, Carolina Borges Rau Steuernagel, Tiril Seppola Reed

I tillegg; Merita Emini Raza og Knut Tore Stokke (referent)

Sak/tema

Beskrivelse/momenter fra diskusjonen

Oppfølging/ansvarlig

Kommentarer til innkallingen

Det var ingen kommentarer til referat fra møtet 19.november

 

Diskusjonssaker

   
Budsjett 2020  og prognose 2021-24

Det ble i innledningen til diskusjonen trukket opp et skille mellom budsjett for 2020 og prognosen videre. Graden av usikkerhet knyttet både til framtidige inntekter, nettobidrag og potensialet for ulike innsparinger for årene fra 2021 til 2024 er vesentlig større enn for 2020.  

Det var etter en viss diskusjon tilslutning til at rådet kunne stille seg bak det foreslåtte budsjettet for 2020 isolert sett. 

Flere av instituttrådets medlemmer uttrykte derimot at de ikke kunne gi tilslutning til den budsjetterte nedgangen i vitenskapelige årsverk videre utover i prognoseperioden. Reduksjon i årsverk som følge av naturlig avgang vil ramme tilfeldig og det er stor risiko for at det kan ha ødeleggende effekt på miljøer som det vil ta svært lang tid å kunne bygge opp igjen.  

 

Tre alternaitve scenarier til de foreslåtte kuttene i personalkostnadene i prognoseperioden ble trukket fram:

  • Jobbe for økning av inntektsrammen gjennom 
    • trekke fram skjevheter i fakultetets fordelingsmodell i evalueringsarbeidet som starter nå
    • jobbe for at en større del av ABE-kutt tas på fakultetsnivået for å redusere konsekvensene for kjernevirksomheten
  • Kutte i husleiekostnader gjennom å frigjøre areal. En radikal nytenkning rundt arealbruk vil kunne gi vesentlig innsparinger
  • Øke inntekter i form av nettobidrag og resultatmidler ved å få inn flere prosjekter. Særlig EU ble trukket fram. 

Instituttrådet ba i tillegg om at det ble iverksatt en prosess for å sikre involvering og forankring blant de ansatte i de innsparingstiltakene som gjennomføres. I dette arbeidet vil det være viktig med et balansert budskap det er en krevende økonomisk omstilling, men de isolerte resultatene tilsier at det vil være mulig å komme i balanse på sikt. 

 

 

Forslag til ledelseskommentarer og økonomirapport oversendes rådet for tilbakemeldinger pr epost. 

Instituttrådet vurderer å lage en egen uttalelse som sendes som vedlegg ledelseskommentaren. 

Det arrangeres et allmøte for å orientere om budsjett og prognose og planer for det videre arbeidet med innsparingstiltak. 

Årsplan 2020-21

Vi hadde en kort diskusjon om årsplanen og det var tilslutning til at instituttet leverer noen overordnete kommentarer til fakultetets årsplan, men at det i lys av den økonomiske situasjonen utarbeides en kortfattet og realistisk liste plan for arbeid i 2020. 

 

Det ble trukket fram at flere av tiltakene i fakultetets årsplan blir stående i kontrast til foreslåtte innsparingstiltak som blant annet vil gå utover utdanningskvaliteten. 

Det utarbeides en komprimert liste over relevante tiltak for 2020 i samarbeid med avdelingsledergruppa. Denne diskuteres med instituttrådet i neste møte. 

For å svare ut fakultets bestilling legges det inn noen overordnete kommentarer til fakultetets årsplan. 

Informasjonssaker

   
HMS    

Eventuelt

   
Publisert 29. nov. 2019 15:28 - Sist endret 29. nov. 2019 15:28