Referat instituttrådsmøte Helsam 27. oktober 2021

Referat fra instituttrådsmøte 27.10.2021, kl 9 - 11 på møterom 218 Frederik Holsts hus

Tilstede; Terje P. Hagen, Heidi Fjeld, Kåre Moen, Eline Aas (zoom), Kaja Kvaale, Kirsti Langvatn og Line Løw  

I tillegg; Ragnhild Hellesø (zoom) og Knut Tore Stokke (referent)

Sak/tema

Beskrivelse/momenter fra diskusjonen

Oppfølging/ansvarlig

Kommentarer til innkallingen

Det var ingen kommentarer til referat fra møtet 15. september 

 

Diskusjonssaker

   
Forslag til nytt masterprogram i epidemioplog, folkehelse og bærkraftige helsetjenester

Instituttleder innledet med en gjennomgang av forslag til nytt masterprogram.

Siden orienteringen i forrige rådsmøte er det ferdigstilt forslag til struktur for de to spesialiseringene. Det har vært noe diskusjon om balansen mellom elektive og obligatoriske emner, men arbeidsgruppen står samlet om forslaget til struktur. 

I tillegg er det gjort en kartlegging av konkurransesituasjonen. Av de 8 eksisternede programmene er det kun to programmer (UiT og NTNU) som vurderes å ha god rekruttering. Samtidig så vurderes kandidater med en slik utdanning å ha svært gode yrkesmuligheter, primært i kommunene for de som tar folkehelsespesialiseringen og mer mot helseforvaltning og spesialisthelsetjeneste for de som tar epidemiologi. Gode yrkesmuligheter i kombinasjon med UiOs posisjon gjør at vi forventer god rekruttering. 

De økonomiske forutsetningene for forslaget til program er delvis en omdisponering av ressurser som frigjøres i forbindelse med nedleggelsen av AGS-programmet og delvis tilførsel av nye studieplasser. Vi vil være avhengig av 40 nye studieplasser for å få et finansieringsgrunnlag som gjør programmet økonomisk bærekraftig. Dersom det ikke opprettes et nytt program vil det gi muligheter for at ressursene som frigjøres fra AGS kan omdisponeres inn mot andre undervisningsoppgaver. 

Rådet ga innspill på at de opplever forslaget til nytt program som en god løsning for å ivareta fagmiljøet ved Sykepleievitenskap, men de var samtidig opptatt av at opprettelsen av et nytt program forutsetter tilstrekkelige økonomiske rammer til å dekke kostnadene. En sentral komponent i økonomien er at det er godt nok studentgrunnlag.

Rådet uttrykte bekymring for at programmet fremdeles har en utydelig profil og ba om at det må legges mer arbeid i både å utvikle en tydeligere intern sammenheng i programmet og en bedre og mer spisset beskrivelse av programmets kjerne. 

I tillegg bør programmet settes i kontekst med de øvrige masterne ved Helsam både mtp hva som gjør det annereledes og hvilke synergier vi får ved opprettelsen. 

Det ble også gitt innspill på at det må tydeliggjøres hva vi mener med bærekraft i dette programmet. 

Arbeidsgruppa ferdigstiller forslag til nytt program og oversender første versjon til fakultetet innen 1. november.  Instituttrådets vurderinger følger som en del av oversendelsen. 

Styringsform - instituttråd vs styre

Vi innledet til diskusjon med en gjennomgang av tilbakemeldingene fra avdelingene. Hovedkonklusjonen er at 5 av avdelingene heller mot status quo, mens samfunnsmedisin ønsker at det arbeides for å endre til instituttstyre.

De viktigste argumentene som er framført blant de som ønsker status quo er at innføringen av et styre vil redusere avdelingenes innflytelse gjennom dagens ledergruppe og at man vurderer det som krevende å få god representasjon inn i et styre på grunn av instituttets heterogenitet. Det viktigste argumentet for et styre er at det bør være et kontrollerende organ i et så stort institutt som Helsam. Flere av avdelingene så spørsmålet i sammenheng med ledelseskapasiteten ved instituttet. 

Rådet ønsket ytterligere konkretiseringer, særlig av delegasjonsmyndigheten i et styre, arbeidsdelingen  med dagens ledergruppe og hvordan spørsmålet om styre vs råd påvirker ledelseskapasiteten ved instituttet. 

Vi kommer tilbake til saken i første møte over nyttår. 
Rekrutteringsform instituttleder Rådet ga tilslutning til at instituttleder for perioden 2023-26 rekrutteres gjennom valg.   

Informasjonssaker

   
HMS Ikke behandlet  
Instituttleder orienterer om aktuelle saker
  1. Temaer til dialogmøte med fakultetet ble presentert: nytt masterprogram, PhD-emner, avdelingsstruktur og praksis i profejsonsstudiet. 
     
  2. Det har vært problemer med gjennomføringen av HES-emner i høst. Vi vil flytte det studieadministrative ansvaret for disse inn i studieseksjonen og få på plass bedre rutiner for publisering, undervisningsplanlegging, påmelding og sensur. 
 

Eventuelt

   
Publisert 28. okt. 2021 09:54 - Sist endret 2. nov. 2021 08:33