Referat fra instituttrådsmøte 19. september

Tilstede:

Rådsmedlemmer: Niels Christian Danbolt, Magne Thoresen, Kjetil Retterstøl, Kristin Larsen Sand, Lene Frost Andersen.

Observatører: Rune Blomhoff (avdelingsleder), Linda Teigland Helgesen (administrasjonssjef), Trude Abelsen (seksjonssjef økonomi), Héla Soltani (referent), Kaya Sverre, Elisabeth Augdahl

 

Saksliste

Sak 13/17 - Godkjenning av innkalling, dagsorden og referat

Referat fra instituttrådsmøte 15. juni 2017 og dagens innkalling ble godkjent.

 

Sak 14/17 - (O) Virksomhetsrapportering 2T

Instituttleder orienterte om hovedtrekkene i rapporten. Se vedlegg til innkalling for utdypende informasjon.

 

Sak 15/17 - (O) Ny budsjettfordelingsmodell IMB

Seksjonssjef økonomi Trude Abelsen orienterte om den foreslåtte modellen. Se vedlegg til innkalling samt presentasjon fra møtet for utdypende informasjon.

Momenter fra diskusjonen:

- Fra Ernæring ble det poengtert at siden fakultetets nye budsjettmodell gir uttelling for studentpoengsproduksjon vil store kullstørrelser favoriseres. For eksempel vil en forelesning for 35 studenter (ernæring) kun gi omkring 31% av inntektene som en forelesning for 110 studenter (medisin). Dette vurderes som urimelig.

- Fra Ernæring ble det kommentert at forslaget til den nye budsjettmodellen legger opp til at 2 mill øremerkede midler til undervisning på Ernæring faller bort. Ernæring har behov for midlene til sykehus- og klinisk undervisning samt avvikling av eksamener og sensorer.

- Finansieringskategorier: Rett etter at finansieringskategorier ble innført i 2002, uttalte flere, blant annet dekanatet og universitetsrektorrektor skriftlig at ernæringsstudiet var feilklassifisert. I UiO’s satsningsforslag til Finansdepartementet for statsbudsjettet for 2018 ble innplassering av ernæringsstudiet til kategori A lagt inn i som forslag for 2018. Fra Ernæring ble det kommunisert uenighet i at finansieringskategoriene bør brukes I fordelingsmodellen på instituttnivå og at finansieringskategoriene ikke bør inngå i noe element av budsjettmodellen. Flere uttrykte at problematikken rundt finansieringskategori bør løftes opp.

- Instituttledelsen understreker at fakultetets nye modell kommuniserer en forventning til instituttene om at undervisningen blir mer effektiv.

- Det ble foreslått en mer solidarisk modell der reduksjonen i budsjett til Ernæring blir svakere i de første årene, og at dette dekkes inn med midler fra flere av de andre enhetene, inkludert fellesnivået.

- Det ble poengtert at det er viktig å merke seg at budsjettmodellen er drøftet åpent og i mange arenaer på instituttet.

- Det ble stilt spørsmål om hvilke andre alternativer som finnes og om andre virksomhetsområder kan evalueres med tanke på effektivisering og kutt i budsjett. Det ble poengtert at det er undervisningskomponenten som utgjør den største endringen i fakultetets budsjettfordelingsmodell, og at instituttets modell ikke bør fjerne seg for langt fra inntektsgrunnlaget.

Oppfølging: Instituttleder beslutter innen slutten av september.

 

Sak 16/17 - (O/D) Rekrutteringsform dekan

Nåværende dekanperiode utløper 31.12.2018. I forbindelse med dette ønsker fakultetsledelsen en diskusjon i fakultetsstyret om endret rekrutteringsform for dekan ved Det medisinske fakultet.

Saken utgår. Innspill fra rådet vil bli innhentet via epost/nettskjema.

 

Sak 17/17 - (O) Orienteringer fra instituttleder

Saken utgår.

 

Sak 18/17 - (O) Orienteringer fra administrasjonssjef

Saken utgår.

 

 

O = orienteringssak

D = diskusjonssak

 

Publisert 16. okt. 2017 10:43 - Sist endret 9. sep. 2021 10:45