Referat fra fakultetets arbeidsmiljøutvalg - 15/6 2012

Tilstede: Arbeidstakerrepresentanter: Erlend Huglen, Hela Soltani (vara for Britt R. Hansen); Arbeidsgiverrepresentanter: Unn-Hilde Grasmo-Wendler, Bjørn Hol, Olav Skaali, Astrid Holø; Studenter: Daniel Barth; Observatør fra AMU ved UiO: Ole Martin Nodenes

Sekretær: Åse Sørheim


Orienteringssaker

Sak 15/12 Godkjenning av møteinnkallingen

Møteinnkallingen ble godkjent.

Sak 16/12 Godkjenning av referat fra forrige møte i Med-LAMU

Referatet ble godkjent uten kommentarer.

Sak 17/12 Orientering fra ledelsen

To ganger i året inviterer Det medisinske fakultet alle sine ledere til seminar i regi av fakultetslederprogrammet. 14.6.12 møttes rundt 80 av fakultetets ledere for å lære mer om kultur og kulturbygging. Det var store forskjeller på hva slags verdier man ønsker seg ved Medfak, og hva slags verdier man mente i realiteten preget fakultetet. Dette kan tyde på at fakultetet har en kulturutfordring. Det har blitt opprettet åtte nettverksgrupper med ledere som skal arbeide mellom disse samlingene, med det som målsetning å styrke og utvikle fakultetets lederstab. Byråkrati, kontroll, hierarki og ressursnedskjæring er eksempler på begrensende verdier som ble fremhevet.

Tre ganger i semesteret avholdes det allmøter på fakultetssekretariatet. Dette gjøres for å orientere alle ansatte i sekretariatet om aktuelle saker. Neste møte er tirsdag 19.6.12.

Sak 18/12 Orientering fra ledende fakultetsverneombud

Hovedverneombudet holdt 15.6.12 seminar for alle verneombud ved UiO. Temaer var bedriftshelsetjenesten, konflikter, dialog mellom verneombud og ledelse, mellom HMS-koordinator og verneombud, etc.

Fakultetsverneombud og vara har vært i møte med varaene for foretaksverneombudet ved OUS. Tema for møtet var HMS-samordningsavtalen mellom UiO og OUS, som ble signert i mars. Partene skal utarbeide en veiledning for HMS-samordningsavtalen innen seks måneder etter signering. Etter møtet sendte vernetjenesten sine innspill vedrørende avtale og veiledning til ansvarlig person ved Institutt for klinisk medisin (Klinmed) for videre oppfølging. Hovedpunkter var en konkretisering av hvor ansvaret for det psykososiale arbeidsmiljøet skal ligge, en bedre arealoversikt, samt at en forventning om at HMS-aktørene har dialog på tvers mellom organisasjonene.

Fakultetsverneombudet orienterte også om en sak fra Klinmed-LAMU: Flytting av en gruppe UiO-ansatte ved enhet for barne- og ungdomspsykiatri. Prosessen kunne ha vært bedre med tanke på medvirkning, flytting av møter på kort varsel etc. Saken behandles videre i Klinmed-LAMU.

Fakultetsverneombud med vara vil fortsette å besøke de ulike verneområdene ved fakultetet høsten 2012. Det planlegges tre møter med verneombudene i løpet av høsten 2012, i tillegg til møte mellom vernelinja og fakultetsledelsen. Fakultetsverneombudet deltar på KLINMED-LAMU 20.6.12, og IMB-LAMU 5.9.12.

Sak 19/12 Prosjekt for kartlegging av psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i universitets- og høgskolesektoren

Jfr. sak 07/12

Etter forespørsel fra ledende fakultetsverneombud, stiller HR-direktør Anita Sandberg opp i Med-LAMU i løpet av høsten, for å gi en orientering om Prosjekt for kartlegging av psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i universitets- og høgskolesektoren.

Dette er et nasjonalt prosjekt for å utvikle et verktøy for arbeidsmiljøundersøkelser for hele universitets- og høgskolesektoren.

Sak 20/12 Varsling - ønske om orientering

Jfr. sak 03/12

Etter forespørsel fra ledende fakultetsverneombud, stiller Personalsjef Irene Sandlie opp i Med-LAMU 12.09.2012, for å gi en orientering om varslingsfunksjonen ved UiO.

Fakultetsdirektøren kommenterte at rutinene for varsling har blitt mindre synlige på fakultetets nettsider. Mens de tidligere lå på forsiden må man nå klikke seg gjennom flere undersider for å finne dem. Med-LAMU var enige i at denne lenken burde flyttes til et mer synlig sted, f.eks. førstesiden til For ansattesidene. Fakultetsverneombudet tok dette opp med fakultetets nettredaktør i etterkant av møtet. HMS-nettsidene til fakultetet skal revideres over sommeren. Plassering av nevnte lenke på de nye nettsidene vil utgjøre en del av denne revisjonen.

Sak 21/12 Handlingsplan for bedre arbeidsmiljø – Oppfølging av prosjektet Arbeidsmiljøfokus 2011

Jfr. sak 09/12.

Jfr. ePhorte sak nr. 2011/90-7.

Fakultetets institutter ble 05.12.2011 bedt om å utarbeide handlingsplaner for bedre arbeidsmiljø, som en oppfølging av prosjektet Arbeidsmiljøfokus 2011. Tidsfristen ble satt til 15.06.2012.

IMB og Institutt for helse og samfunn (Helsam) har levert sine planer, mens Klinmed har fått en utsettelse. Den vil dermed behandles på neste Med-LAMU-møte.

Kommentarer til planene:

  • Underpunkter om ledelse i handlingsplanen fra IMB mangler ansvarlig person, dette bør bemerkes overfor instituttet.
  • Ved punkt om lederutvikling ved Helsam står ”alle ledere med personalansvar” som ansvarlig; det bør være én ansvarlig person, ellers pulveriseres ansvaret.
  • IMBs plan mangler informasjon i kostnadsfeltet, og det savnes henvisninger til vernelinje, HMS-stab og vernerunder.
  • Helsams plan fokuserer sterkt på psykososialt og fysisk arbeidsmiljø. Dette er naturlig siden man ikke har laboratorier. Den fokuserer på nylig gjennomført omorganisering og manglende samlokalisering.
  • Det er mye fokus på både faglige og sosiale arenaer.

Diskusjonssak

Sak 22/12 Arbeidsmiljøutfordringer knyttet til samarbeidet med OUS

Kontaktflaten mellom OUS og UiO gir vårt fakultet flere arbeidsmiljømessige utfordringer. Ledende fakultetsverneombud ønsker at Med-LAMU diskuterer dette temaet, med fokus på hva Det medisinske fakultetet kan gjøre, for å sikre best mulig arbeidsmiljø/HMS for de av våre ansatte som arbeider på sykehusene.

Hovedfokus for diskusjonen lå på de arbeidsmiljømessige utfordringene knyttet til arealbruk.

UiO har bruksrett til et visst antall kvadratmeter i sykehuslokalene. Da OUS ble dannet, arbeidet fakultetet sammen med sykehuset for å merke universitetsarealene. Det er imidlertid vanskelig å holde dette oppdatert, særlig på Ullevål og Aker. Medfak/UiO har ingen eiendomsrett til disse lokalene, men derfor heller ikke noe driftsansvar. Imidlertid medfører det en del utfordringer i forbindelse med omorganisering og flytting. Kartlegging og avmerking av UiO-arealer på sykehusene vil være ressurskrevende og utfordrende. Fakultetsledelsen ser for seg at man får på plass en avtale om at omdisponeringer/flyttinger må skje i samarbeid med UiO, med prosedyrer for hvordan man håndterer eventuell uenighet.

I HMS-samordningsavtalen mellom OUS og UiO, (pkt. 2 e) står det at hver av partene har plikt til å informere hverandre ved byggesaker som påvirker den andre part.

Med opprettelsen av OUS har avstanden mellom fakultetet og sykehusledelsen økt. Dette har bl.a. medført at håndtering av saker knyttet til arealbruk blir mer komplisert.

I 2010 ble det arbeidet med arealkartlegging, jfr. UiO og OUS. Arbeidet er nå tatt opp igjen av rådgiver Marianne M. Østby ved KLINMED. Fakultetsverneombudet inviterer Østby til neste Med-LAMU for å orientere om temaet arealbruk.

På neste Med-LAMU skal man ta opp hvordan forholdet mellom sykehusene og fakultetet påvirker studentenes arbeidsmiljø.

Referatsaker

Sak 23/12

Referatet fra AMU inneholder mye interessant, og Med-LAMU anbefales å lese dette, særlig notatet som går på rolleavklaring mellom tjenestemannsorganisasjonene og vernelinjen.

Referatet fra IMB-LAMU dreier seg i stor grad om fysiske ting fra Teknisk avdeling, blant annet oppgradering av inngangspartiet og hovedkorridoren på Domus Medica. Hovedfokus i 2012 skal ligge på fysisk arbeidsmiljø, deriblant på bedre arealutnyttelse.

Referatet fra Klinmed bar preg av at dette var første møte i KLINMED-LAMU, og at det var en del avklaringer som måtte gjøres.

Publisert 22. nov. 2013 13:22 - Sist endret 28. jan. 2015 12:49