Referat fra møtet i fakultetets arbeidsmiljøutvalg 12.9.2012

Til stede:

Arbeidsgiversiden: Bjørn Hoel, Astrid Hobøl, Knut Tore Stokke Arbeidstakersiden: Erlend Huglen, Britt R. Hansen

Ikke til stede: Ole Martin Nodenes (observatør - AMU) og Daniel Barth (observatør - student)

Invitert til sak 26/12: Irene Sandlie

Sekretær: Liv B. Finess


Godkjenninger

Sak 24/12 Godkjenning av møteinnkalling

Møteinnkallingen ble godkjent

Sak 25/12 Godkjenning av referat fra forrige møte i MED-LAMU

I referatet fra sak 20/12 står det at HMS-nettsidene til fakultetet vil bli revidert høsten 2012. I den forbindelse vil lenken til rutinene for varsling bli flyttet til en mer synlig plass på For ansatte-sidene.  Web-redaksjonen vil i samarbeid med HMS-koordinator og fakultetsverneombudet starte dette arbeidet i uke 38.

Orienteringssaker

Sak 26/12 Varslingsfunksjonen ved UiO v/Personalsjef Irene Sandlie

Irene Sandlie orienterte om varslingsrutinene ved UiO ved å gå igjennom nettsidene som omhandler disse.

 Hun opplyste om at rutinene ville bli revidert og at en sak om dette ville bli forelagt rektoratet i løpet av kort tid. Etter dette ville rutinene bli forelagt fakultetene, tillitsvalgte og verneombud for uttalelse. Dagens rutiner er like for studenter og ansatte, men har ikke samme hjemmelsgrunnlag. Dette bør fremkomme av rutinene. Skillet mellom hva som er en varslingssak og hva som er en personalsak bør tydeliggjøres i rutinene og gjennom gode eksempler.  Hvordan UiO håndterer en varslingssak må også tydeliggjøres.

I diskusjonen/erfaringsutvekslingen i etter kant av gjennomgangen, understreket Sandlie viktigheten av at ansatte /studenter først tar opp saken gjennom linjen.  Ansvarlig leder må følge opp sakene og dokumenter hva som blir gjort. Dersom det gjelder personlige forhold, kan vedkommende gå til tillitsvalgt og/eller verneombud avhengig av hva saken gjelder. En slik sak er ikke en varslingssak, men vil bli klassifisert som en personalsak.

Dersom saken er en klar varslingssak som ikke blir løst på aktuelt nivå, kan saken ende som en varslingssak til UiO sentralt. Det er da viktig at de formelle rutinene blir fulgt. Det stilles krav til saklighet og at saken innholdsmessig er godt beskrevet.  Varsler kan være anonym, men det kan hindre at man klarer å få en løsning på saken. Ved varsling er det viktig at aktuelt fakultet blir informert og at det innhentes informasjon og dokumentasjon gjennom linjen.

Sak 27/12 Kort orientering fra ledelsen

Bjørn Hol opplyste om at Fakultetsstyret på neste møte skal behandle flere høringsuttalelser knyttet til ulike IHR-prosjekter. Rapportene og høringsuttalelsene ligger på nettet:

Det er først og fremst implementeringen av det som blir vedtatt i IHR-prosjektet ”Roller og ansvar” som kan by på utfordringer. I rapporten som nå er ute på høring er det foreslått tre alternative modeller for hvor hovedtyngden av administrative oppgaver skal utføres; på lavest mulig nivå, på sentralt nivå eller en mellomting, mer likt det som gjelder i dag. Det er imidlertid ikke gjort en detaljert beskrivelse av hvilke oppgaver som bør utføres på hvilket nivå. Dette må utredes uavhengig av hvilken modell som blir vedtatt.

Moskvasenteret skal nedlegges og aktiviteten overflyttes til senteret i St. Petersburg. Tre fra fakultetet er i St. Petersburg for å legge til rette for overflyttingen og for å få på plass avtaler med aktuelle samarbeidspartnere.

Sak 28/12 Kort orientering fra fakultetsverneombudet

Erlend Huglen opplyste at han skal delta på en konferanse i Trondheim for hoved-/fakultets verneombud m/vara fra universitetene i Norge. Temaet for konferansen er blant annet ” Ulike roller innen HMS-arbeidet”.

Saken om arealsituasjonen for de ansatte i sykehusene utsettes til neste møte. Marianne Østby fra Klinmed vil da komme å gi en kort orientering om de utfordringene instituttet står overfor.

HR-direktør Anita Sandberg kommer på neste møte i MED-LAMU for å orientere om det nye kartleggingsverktøyet for psykososialt arbeidsmiljø.

Diskusjonssaker

Sak 29/12 Lokal beredskapsplan for Det medisinske fakultet

Forslaget til Lokalberedskapsplan ble akseptert. Det ble påpekt at det ikke står noe om hvordan våre ansatte på sykehusene skal forholde seg dersom det oppstår en krisesituasjon på deres arbeidssted. Dette vil bli tydeliggjort i planen under pkt.2.2. før den sendes til godkjenning av dekanen.

Bjørn Hol ønsker å ta varslingsrutinene opp i et direktørmøte for å få klargjort en tvetydelighet i planene. Det kommer ikke tydelig fram i teksten hvem som skal varsles først ved hendelser som kan medføre at beredskap i verksettes.

Forslag om at sikkerhet for alle ansatte bør bli et fokusområde for det videre arbeidet i LAMU. Forslaget tas med i den kommende diskusjonen om hva som skal være fokusområde for MED-LAMU i 2013. Dette må bli et tema på neste møte i LAMU.

Sak 30/12 Handlingsplan for bedre arbeidsmiljø – Oppfølging av prosjektet Arbeidsmiljøfokus 2011

Handlingsplanene for Helsam og IMB ble behandlet på LAMU- møtet 15. juni 2012 (se referatet fra møtet).

Saken ble ikke behandlet pga av tidsnød. Saken kommer opp på neste møte.

Sak 31/12 Sammensetning av MED-LAMU

Av de to alternativene som var skissert i saksfremlegget, gikk flertallet inn for alternativet med 6 representanter der den totale sammensetningen av utvalget sikrer at alle instituttene og fakultetsadministrasjonen blir representert. Denne modellen medfører at det må foretas valg av arbeidstakerrepresentantene før ledelsen kan utpeke sine representanter. Knut Tore mente imidlertid at det var viktigere at de som blir valgt er motiverte for oppgaven enn at alle institutt er representert.  

Når utvalget behandler saker knyttet til læringsmiljøet, trer studenten inn som medlem av utvalget med stemmerett. I slike saker må arbeidsgiversiden suppleres med et medlem for å opprettholde likt antall representanter fra begge sider. Ledelsen vil da utpeke en representant som deltar under aktuell sak. Hvem som deltar vil avhengig av sakens karakter og innhold.

Vedtakssaker

Sak 32/12 Nedsettelse av valgstyrer

Forslagene til sammensetning av de fire valgstyrene ble vedtatt.

Referatsaker

Sak 33/12

I sak 15/12 står det at saken om flytting av BUP vil bli tatt opp på generelt grunnlag i MED-LAMU over sommeren. Erlend Huglen presiserte at det kun er problematikken, ikke selve saken som er tenkt tatt opp i MED-LAMU. Selve saken tilhører Klinmed-LAMU.

 

Sak 34/2012 Eventuelt

Ingen saker

 

Publisert 22. nov. 2013 13:22 - Sist endret 28. jan. 2015 12:51