Referat fra møte i MED-LAMU torsdag 11. juni

Deltakere

Arbeidsgiver: Unn-Hilde Grasmo-Wendler, Gaute Frøisland, Erlend Huglen

Arbeidstaker: Maria Krave, Katrine Ore

Studentrepresentant: forfall

BHT: Trine Evensen

Sekretær: Elisabeth Olsen

Sak 11/2020 Godkjenning av innkalling

Møteinnkallingen ble godkjent

Sak 12/2020 Godkjenning av møtereferat

Referat fra møte 5. mars 2020 ble godkjent

Sak 13/2020 Orientering fra ledelsen

Fakultetet er fremdeles i beredskap, selv om det nå er mindre intenst arbeid i beredskapsledelsen. Det er mange som nå er slitne og ser fram mot ferien. Vi forsøker å legge til rette for både tilstedeværelse og hjemmekontor. Beredskapsarbeidet går nå mye på etterarbeid, f.eks. løsninger for forlengelse av enkelte ansattgrupper, undervisning til høsten, og arrangementer. Samlet sett har vi fått positive tilbakemeldinger for vårt beredskapsarbeid. Hver enkelt ansatt har gjort et veldig godt arbeid og innsats i denne perioden. Det er viktig å forsøke å komme tilbake til normalt arbeidstempo.

Det jobbes også med å følge opp enkeltansatte som har jobbet ekstra mye i denne situasjonen.

Koronasituasjonen er det viktigste som står på agendaen. Stemningen oppfattes som relativt god, men det vil nok komme både økonomiske og personalmessige ettervirkninger

Sak 14/2020 Orientering fra lokalt hovedverneombud (LHVO)

LHVO orienterte om det å være LHVO i krisetiden. Hun har vært i ukentlige møter med HVO, men har selv ikke vært på mer enn ett møte med ledelsen, og ett møte med fakultetsdirektør. Føler at hun ikke har vært involvert og ønsker en begrunnelse for dette. På andre fakulteter har det vært arrangert ukentlige allmøter for både ansatte og studenter. Hun har også oppfordret til at det gjennomføres vernerunder før tilbakeføring til arbeidsplassene, men har ikke inntrykk av at det har vært gjort på andre steder enn IMB

Unn-Hilde Grasmo-Wendler (UG): Fakultetsdirektøren er ikke beredskapsleder, men generelt har ikke beredskapsgruppen vært satt sammen slik den var planlagt i beredskapsplanen. Dekan har satt sammen en mindre gruppe i forhold til det som har vært hensiktsmessig og mest effektivt for denne situasjonen.

Vernerunde har vært gjennomført på Sogn arena. Hvordan instituttene velger å gjøre det må vurderes lokalt. Hun tror ikke det er bevisst at det er valgt bort. Mange er ikke på plass ennå, og det kan være relevant å gjøre det i august når det er flere ansatte til stede.

Det har vært allmøter med studentene, enhetene har hatt allmøter og det har også vært avholdt i fakultetsadministrasjonen. Det er ikke sikkert at allmøter alltid er det mest effektive. Dekan har tidlig vært tydelig på at informasjon og avgjørelse går i linjen også i denne situasjonene.

Fakultetet planlegger å gjennomføre en evaluering av beredskapsarbeidet etter sommeren.

LHVO: Under koronakrisen er vi blitt oppfordret til å sykle, men det er for dårlig kapasitet for sykkelparkering på RH og Domus medica.

UG: Har ikke noen ny informasjon om status for sykkelparkering ved Domus medica, men det kan tas opp i neste dialogmøte i september.  Det beste vi kan gjøre er å ta det opp med EA I dialogmøte

Erlend Huglen (EH): dette er en viktig sak som han støtter at det jobbes med.

LHVO: Renhold er ekstra viktig i denne tiden. På Klinmed er ordinært renhold av kontorer for UiO-ansatte fremdeles ikke på plass. Også ved IMB er det behov før økt renhold som er spesifikt for situasjonen, dvs ekstra renhold. Det er kun i fellesområder renholdsfrekvensen har økt. I tillegg er det satt ut sprit på relevante områder. Det etterlyses mer informasjon om renholdsfrekvens, men det finnes ikke ekstra midler til dette. Stipendiater og ingeniører må selv gjøre renhold mellom hver forsøksperson.

EH: Når det gjelder Klinmed, så er det i sykehusarealer det er problemer med renholdet. Og der er vi bundet av avtalen med OUS om at det er de som har ansvaret for renholdet. Dette har blitt tatt opp mange ganger med OUS, men UiO kan ikke sette i gang med eget renhold i sykehusets områder. Det vi har bedt om er at det følges opp lokalt gjennom den OUS-klinikken man er plassert i.

UG: Er enig i Erlends kommentarer. Det er mange fordeler ved å være i sykehusets arealer, men dette er en av ulempene. Når det gjelder IMB, så kommer ikke renholdsfrekvensen til å øke. Når vi gjenåpnet så gikk man tilbake til vanlige intervaller på renholdet. Verneombudet bør ta kontakt med ledelsen ved IMB for å følge opp dette.

EH: Han kan undersøke hva renholdsfrekvensen er i de lokalene LHVO nevnte.

Sak 15/2020 Fokusområde - ARK

Fakultetet har planlagt å gjennomføre ARK i 2021. Vi kommer til å bygge opp et informasjonsarbeid på forhånd.

Hvordan kan vi jobbe med ARK er kanskje et bedre diskusjonstema.

EH: vi bør forsøke å konkretisere hva ARK er.

UG: Videre arbeid kan også være kommunikasjon, eks hvordan skal vi nå ut til hver enkelt. Slik at vi kan følge høstens utvikling i forarbeidet.

LAMU var enige om å invitere noen fra et fakultet som har gjennomført ARK til neste møte for å høre konkret om hvordan de har jobbet med det, erfaring med moduler etc.

Sak 16/2020 Sykefravær ved Det medisinske fakultet i 2019

MED-LAMU tok presentasjonen om sykefraværsstatistikk i 2019 til etterretning. 

Sak 17/2020 HMS-årsrapporter for 2019

MED-LAMU tok HMS årsrapporter for fakultetets enheter for 2019 til etterretning.

Sak 18/2020 Sammensetningen av MED-LAMU

LHVO ønsker at fakultetets verneombud inviteres til MED-LAMUs møter som observatører. Observatører trenger ikke noen formell prosess for å innlemmes i LAMU. Det kan LAMU bestemme selv. Hun foreslår at de inviteres og kan delta dersom de ønsker det, med møterett, men ikke stemmerett. Det vil si at de får mulighet til å stille spørsmål og kommentere.

Det kan eventuelt også spesifiseres at det bare er talerett dersom man har egne saker/saker som gjelder egen enhet.

Hun har snakket med de ledende verneombudene på enhetene med unntak av NCMM, og de er positive til det. Hun tror dette kan føre til mer konstruktive møter.

Per nå har MED-LAMU bare to representanter fra arbeidstakersiden.

UG: Observatør og talerett er to forskjellig ting. Dette nør man tenke godt gjennom og gjør på en klok måte. Å ta inn observatører er uproblematisk, hvis de ikke har talerett. Dersom de skal ha talerett, må de vel også kunne melde inn saker

EH: Observatører uten talerett i møtet er mindre problematisk. Dersom vernelinjen har saker bør de tas opp via LHVO, slik at det går gjennom LHVO.

LHVO: Det bør være tydelig at saker skal tas i lokalt LAMU.

Gaute Frøisland (GF): Man bør tenke seg om før man endrer strukturen i et slikt organ.

LHVO: Målet er å få bredere representasjon. Men man bør alltid ta saken lokalt først.

Trine Evensen (TE): Hennes erfaring er at de stedene hvor det er godt fungerende LAMU på instituttene er det mindre behov for fakultets-LAMU. Og det preger også MED-LAMU. Saker håndteres lokalt, og da blir det også færre saker i MED-LAMU.

EH: Dette har også vært diskutert i Klinmed-LAMU. Vi bør ikke skynde oss i dette, det er noe vi bør tenke oss nøye om på.

UG: Mener det bør undersøkes nøyere om det er hensiktsmessig. Det er viktig å ikke gjøre noe for å endre det gode arbeidet i lokale LAMU.

LHVO: Er helt uenig. Det er bare en arbeidstakerrepresentant på dette møtet. Man bør ha mulighet til å komme hvis man har lyst og hvis det er saker man ikke får løst lokalt.

Erlend: Balansen i dette møtet kan ikke gjøre som en målestokk for hvordan møtene foregår. Det kan variere hvem som har fravær.

LHVO: På IMB inkluderes verneombud, og de løser saker. Hun syns det er få saker som løses i MED-LAMU. Rent formelt ønsker hun ikke å ta saken opp til avstemming.

Sak 19/2020 Ordstyrer og leder for LAMU

LHVO ønsker at MED-LAMUs sekretær skal være ordstyrer i møtene.

Erlend: Hvem som skal være ordstyrer er et valg for den som leder møtet. Det er naturlig at den som leder MED-LAMU selv bestemmer. Det vil være forskjellig hvilke preferanser en leder har.

LHVO ønsker det slik, og da gjør vi det fra neste møte. Når arbeidsgiversiden tar over ledelsen av MED-LAMU til neste år kan leder selv bestemme hvordan det ordnes.

Sak 20/2020 Koronasituasjonen og beredskap 

UH har allerede orientert litt, og vi er fortsatt i beredskap. Det er noe lokale variasjoner i praktiseringen fra hjemmekontor til tilstedeværelse på de forskjellige enhetene.

Erlend: Det viktigste er at tilstedeværelse på arbeidsplassen er i henhold til smittevernveilederen og kursing. Derfor blir det lokale ulikheter.

Sak 21/2020 Planlegging av undervisning i høstsemesteret

Planleggingen er i full gang, og det planlegges for både digital og fysisk undervisningen. Noe pasientnær undervisning er nødvendig, og det må planlegges nøye, men alle detaljer er ikke på plass.

Sak 22/2020 Status for velferdspermisjonsordningen

Ikke noe nytt har skjedd siden sist.

Sak 23/2020 Referater

Referat fra møte i AMU 2. mars 2020

Eventuelt

Det ble meldt en sak under eventuelt fra LHVO – som ønsket å diskutere hvordan vi kan sikre at obligatorisk HMS-opplæring for LAMU-medlemmer blir gjennomført og hva som er status nå.

EH: Gjennomføring av interne kurs registreres fortløpende i SAP. Relevant opplæring fra andre arbeidsgivere vil ikke være synlig. Det er altså begrensninger i systemet. Klinmed skal arbeide videre med dette, særlig når det gjelder lederopplæring.

GF: Han har lang erfaring fra tidligere arbeidsplasser, både kurs og deltakelse i LAMU. Hvordan kan det registreres.

TE: Det oppfordres til å ta UiO-spesifikke kurs selv om man har grunnopplæring fra andre steder.

Elisabeth Olsen: kursene som skulle vært i den perioden som har gått siden forrige møte ble avlyst, så det har ikke vært mulig å ta dem. Det er ikke satt opp nye kurs ennå.

Publisert 21. jan. 2020 14:44 - Sist endret 6. nov. 2020 12:18