Oppgave 2 - kunnskapshåndtering

Dette er en av KLoK-oppgavene du skal gjøre under praksisperioden i modul 7, hvor du skal lære en metode for kunnskapsbasert praksis og fylle ut to arbeidsfiler.

Illustrsjon av metode med flere trinn fra spørsmål til svar.

Kunnskapsbasert praksis - metode med flere trinn fra spørsmål til svar.

For å sikre pasienter riktig diagnose og effektiv behandling er det viktig at du kan finne oppdaterte, pålitelige og relevante svar på kliniske spørsmål som for eksempel:

  • Får denne pasienten med hjerneslag riktig blodfortynnende medisin?
  • Hva er effekten av sovemedisin hos eldre pasienter?
  • Hvordan behandles migrene hos barn?
  • Hvor pålitelig er D-dimer ved mistanke om lungeembolisme?
  • Kan jeg stole på en positiv Hemofec på hansken?

Kunnskapsbasert praksis

Kunnskap og ferdigheter i kunnskapshåndtering er avgjørende for å finne pålitelige svar på slike kliniske spørsmål. Kunnskapsbasert praksis er en metode med flere trinn fra spørsmål til svar (fig.). Nå har du muligheten til å trene på hvert enkelt trinn og underveis finne svar på dine kliniske spørsmål på ulike nivåer av "kunnskapspyramiden". I søkemotoren ”McMaster PLUS” kan du søke på alle nivåer av pyramiden samtidig med 1-2 søkeord.

Kunnskapskilder

Noen ganger vil du finne svar i form av anbefalinger i kunnskapsbaserte retningslinjer eller oppslagsverk. Andre ganger vil du måtte klatre nedover i pyramiden og finne svar i systematiske oversikter eller primærstudier. Det er viktig å bruke slike kunnskapskilder riktig. I denne oppgaven skal du derfor også, om mulig, kort nevne hva som er praksis er på sykehuset du arbeider (basert på hva kolleger eller prosedyrene anbefaler) og foreslå ett tiltak for å endre praksis dersom svaret på spørsmålet tilsier det.

Hva skal du gjøre?

Du skal øve på å finne pålitelige svar på to kliniske spørsmål mens du er på sykehus i praksisperioden. Vi anbefaler at du velger spørsmål som omhandler effekt av behandling eller forebyggende tiltak og at disse spørsmålene er relatert til pasienter du selv har hatt kontakt med.

Arbeidsfil som lastes ned

Du må laste ned egne arbeidsfiler som du skal bruke, og du kan laste de ned som word-dokument eller ODF (odt-dokument). Hvis du ikke får tilgang til internett, evt. begrenset internett med manglende lyd og video, skyldes dette trolig begrenset funksjonalitet i sykehusets arbeidsterminaler. Mange sykehus har trådløst internett og da kan du bruke din egen bærbare PC.

Merk deg følgende: Du skal fylle ut to arbeidsfiler - for ett av spørsmålene skal du vurdere en primærstudie og for det andre spørsmålet skal du vurdere en retningslinje/oppslagsverk. Du må bruke egnet sjekkliste i dine vurderinger:

Kunnskapsbasert retningslinjer/oppslagsverk finner du for eksempel i UpToDate eller BMJ Best Practice, eventuelt i en Cochrane-oversikt. Dersom du finner en anbefaling i en retningslinje eller oppslagsverk som svarer på spørsmålet ditt skal du skrive inn anbefalingen under eget punkt i arbeidsfilen.

Veiledning og støtte underveis

Det kan være at du trenger hjelp til de enkelte trinn fra spørsmål til svar: Fra å formulere PICO-spørsmål, til å søke etter artikler, til å vurdere artiklene kritisk eller forstå om resultatene kan anvendes i din praksis. Lektorene på sykehuset har fått innføring i denne oppgaven og kan bidra med sin kompetanse. Diskuter gjerne med disse erfarne klinikerne først. På nettstedet www.kunnskapsbasertpraksis.no vil du finne nyttig informasjon. Vi som har laget oppgaven vil gjerne også gi veiledning underveis. Kontakt evt. KLoK-lærer eller bibliotekarer ved behov.

Kontakt

Publisert 28. jan. 2011 16:58 - Sist endret 17. jan. 2024 15:52