Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier? Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer.

mennesker og virus

Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

  • Episode 37: Om covid-19 og influensa denne vinteren
    1. des. 2022

    Denne vinteren forventer vi smittebølger av både influensa og koronavirus. Hvis begge smittebølgene skulle komme samtidig så vil det kunne føre til mange innleggelser og utfordringer på sykehusene.

    Vi snakker med Karoline Bragstad om forventninger til både influensa og korona denne sesongen, hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg, hvilke virusvarianter som vil dominere og hvem som bør vaksinere seg for å være best mulig beskyttet. Karoline Bragstad er seniorforsker og leder for Seksjon for influensa og andre luftveisvirus ved FHI. Medvirkende er også Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde, Avdeling for kompetanseutvikling ved OUS. Innspillingsdato var 24 november 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 37

  • Episode 36: Ebola
    14. nov. 2022

    Episode 36 - Ebola

    Den 20 september annonserte helsemyndighetene i Uganda et utbrudd av ebolasmitte. Frem til 9 november er det rapportert om 157 smittetilfeller og 75 dødsfall. I episode 36 av Vaksinepodden snakker vi om ebolavirus og ebolasykdom, hvordan en vaksine mot ebola ble testet og tatt i bruk under ebolautbruddet i Vest-Afrika i 2015 og om andre virus som kan utgjøre en risiko fremover.

    Som gjest i studio har vi Overlege Frank Olav Pettersen fra Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål som er spesialist i tropemedisin, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 3 november 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 36

  • Episode 35: HPV, livmorhalskreft og vaksiner.
    27. sep. 2022

    I 2021 fikk 345 norske kvinner livmorhalskreft, og over halvparten var under 50 år. I motsetning til de fleste andre kreftformer så er livmorhalskreft forårsaket av et virus - humant papillomavirus (HPV).

    Heldigvis så har vi en effektiv vaksine som nå blir tilbudt jenter og gutter i 7. klasse. Vaksinen kan redusere risiko for smitte med over 80%.

    I episode 35 av Vaksinepodden snakker vi med Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge og forfatter av boka «Alt om HPV», om livmorhalskreft, hvorfor akkurat HPV forårsaker kreft og om vaksinene som er tilgjengelige. Medvirkende i studio er også Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

    Teknisk produksjon er ved Kristian Laier Nybø og Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 21 juni 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 35: HPV, livmorhalskreft og vaksiner. 

  • Episode 34: Hiv
    29. juni 2022

    Takket være effektive medikamenter så har hivsmittede som starter behandling tidlig omtrent lik forventet levetid som hivnegative personer. Likevel har vi fortsatt ingen kur mot hiv, og heller ingen effektiv vaksine.

    I episode 34 av vaksinepodden snakker vi med Professor Dag Kvale som er spesialist in infeksjonsmedisin om hivviruset og immunsviktsykdom, medikamentene som etter hvert endret sykdomsforløpet og arbeidet med å utvikle en vaksine. Medvirkende i studio er Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 20 juni 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 34

  • Episode 33: Pokker til kopper
    21. juni 2022

    Det er nå over 40 år siden kopper ble erklært utryddet av WHO. I Norge sluttet vi å vaksinere mot kopper i 1976, og de fleste under 50 år har derfor ingen immunitet mot sykdommen. Likevel har både koppevirus og spesielt vaksinen igjen blitt dagsaktuelle med spredningen av apekopper, et virus som er svært likt koppeviruset.

    I episode 33 av vaksinepodden tar vi for oss historien bak verdens første vaksine, og hvordan denne passer inn i dagens utbrudd av apekopper. Medvirkende i studio er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 17 juni 2022

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 33

  • Episode 32: Flåttbårne sykdommer og vaksiner
    7. juni 2022

    Sommeren er høysesong for flått, og dermed også flåttbårne sykdommer. De to vanligste sykdommene som spres med flått i Norge er borreliose og skogflottencefalitt.

    I episode 32 av vaksinepodden snakker vi med professor Susanne Dudman om flått, borrelia bakterien som gir borreliose og TBE viruset som forårsaker skogflottencefalitt. I tillegg tar vi for oss TBE vaksinen, og arbeidet med å utvikle en vaksine mot borreliose.

    Medvirkende er Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 3 juni 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 32

  • Episode 31: Influensavirusene slår tilbake
    29. apr. 2022

    Etter nærmere to års fravær begynte vi å se en markant økning i antall influensatilfeller i slutten av mars. Siden da har forekomsten av influensa vært stigende, og det er også et økende antall personer som blir innlagt på sykehus på grunn av influensa.

    I episode 31 av vaksinepodden snakker vi om influensa, hvor influensavirusene har vært de siste 2 årene og hvilken effekt pandemien har hatt på vår motstandskraft mot influensa. I tillegg snakker vi om influensavaksinene, og om forventninger til både influensa og covid-19 neste vinter. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 22 april 2022

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 31

  • Episode 30: Vitaminer, kosthold og immunsystemet
    19. apr. 2022

    Vitaminer er viktige for at immunsystemet vårt skal fungere optimalt. Inntar vi for lite av enkelte vitaminer kan vi bli mer utsatt for infeksjoner. Men, betyr det dermed at et høyt inntak av vitaminer gjør oss mer motstandsdyktige?

    I episode 30 av Vaksinepodden snakker vi med Anne Spurkland om hvilke funksjoner vitaminene har i immunsystemet, om nytteverdien av å ta kosttilskudd og hvorfor det er viktig med et balansert immunsystem. Anne Spurkland er professor i anatomi og forsker i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo. 

    Medvirkende er Even Fossum og Gunnveig Grødeland, som er forskere ved immunologisk institutt, UiO og OUS.

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 5 april 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 30

  • Episode 29: Smittevernstiltak
    28. mars 2022

    Gjennom covid-19 pandemien har vi levd med ulike smittevernstiltak for å begrense spredning av viruset og antall alvorlige sykdomstilfeller. Allikevel har vi fortsatt begrenset kunnskap om effekten av de enkelte smittevernstiltakene.

    I episode 29 snakker vi med Professor Mette Kalager om smittevernstiltak, hvilken informasjon vi hadde når Norge stengte ned i mars 2020 og om utfordringer med å studere effekten av enkelte smittevernstiltak. Medvirkende er også Even Fossum og Gunnveig Grødeland.  

    Teknisk produksjon er ved Karen Klyve Sunde ved Avdeling for kompetanseutvikling ved Oslo Universitetssykehus. Innspillingsdato var 18 mars 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 29

  • Episode 28: Vaksinasjon av immunsupprimerte
    28. mars 2022

    Covid-19 pandemien har vært en ekstra belastning for immunsupprimerte pasienter, som for eksempel transplantasjonspasienter og personer med revmatiske sykdommer.

    Ikke bare er disse pasientgruppene ekstra utsatt for alvorlig covid-19 sykdom, men de kan også respondere dårligere på vaksinering. I Eposide 28 snakker vi med Professor Ludvig Munthe fra Avdeling for Immunologi ved UiO om effekten av vaksinering i immunsupprimerte, risiko for alvorlig sykdom, omikron og nye behandlinger. Medvirkende er som vanlig Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

    Teknisk produksjon er ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 4 mars 2022.

    Tekstalternativ til lydopptak, episode 28https://www.med.uio.no/tjenester/kunnskap/vaksinepodden/episodetekst/episode-28-vaksinasjon-av-immunsupprimerte.html

Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 6. jan. 2023 14:17